میرشهرام صفری در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به مادههایی که بر مکملهای غذایی تأثیر منفی میگذارد، اظهار کرد: قهوه و چای همراه مکملهای گیاهی حاوی ترکیبهای مشابه کافئین میتواند به افزایش بیش از حد میزان مواد محرک منجر شود و عوارض جانبی مانند سردرد، لرزش و افزایش ضربان قلب در پی داشته باشد؛ علاوه بر این کافئین میتواند مانع جذب ویتامین و مواد معدنی مانند آهن شود و بهتر است بین مصرف ویتامین و قهوه یا چای یک ساعت فاصله باشد.
وی افزود: اگر آنتیبیوتیک مصرف میکنید بهتر است تا پایان دوره درمان از مصرف پروبیوتیک صرف نظر کنید، آتتیبیوتیک با بعضی مکملهای غذایی مانند پروبیوتیک تداخل پیدا میکند، همچنین مصرف الکل همراه بعضی مکملها ممکن است بر جذب و سوخت و ساز این مکملها اثر بگذارد و عوارض جانبی مکملها یا الکل را تشدید کند، به عنوان مثال مصرف آهن یا ویتامین ب ۱۲ همراه با الکل جذب و اثربخشی مکملها را کاهش میدهد.
این نوروفیزیولوژیست گفت: بعضی گیاهان و ادویهها مانند سیر و زردچوبه ممکن است بر داروها و مکملها اثر بگذارند، مصرف این مواد همراه بعضی داروها یا مکملها احتمال بروز عوارض جانبی را افزایش و اثربخشی دارو یا مکمل را کاهش میدهد یا باعث بروز حساسیت میشود.
صفری ادامه داد: اگر داروی ضدافسردگی مصرف میکنید از مصرف مکملهای ضدافسردگی مانند گل راعی بپرهیزید، زیرا با دارو تداخل ایجاد میکند، مصرف این مکملها همراه داروهای ضدافسردگی باعث بروز سندروم سراتونین میشود و در پی آن هورمون سراتونین به میزان خطرناکی افزایش پیدا میکند و عوارضی مانند گیجی، اضطراب و حتی تشنج را در پی دارد.
این نوروفیزیولوژیست با بیان اینکه پرهیز از گل راعی تنها مختص افرادی نیست که داروهای ضدافسردگی مصرف میکنند، تصریح کرد: این مکمل گیاهی میتواند از اثربخشی داروهای ضدبارداری نیز بکاهد و این مکملها مواد شیمیایی دارند که سبب میشود آنزیمهای کبدی تولید شوند و این آنزیمها هورمونهای ضدبارداری را سریعتر تجزیه میکنند.
صفری اضافه کرد: بعضی مواد غذایی مانند سبزیجات سبز تیره، زردآلو، مغزها و شکلات، ترکیبی موسوم به اگزالات دارند که با جذب آهن و کلسیم تداخل پیدا میکنند، بنابراین مواد غذایی مانند آب انگور، توتها، کاکائو، مغزها و تخمها نیز که پلی فنل بالایی دارند، ممکن است مانع جذب بعضی مواد مغذی مانند آهن و روی شوند.
وی خاطرنشان کرد: علائم اصلی تداخل منفی مکملهای غذایی عبارتند از تهوع، استفراغ، سرگیجه، خستگی، سردرد، جوش یا کهیر، دل درد یا دل پیچه و تغییر ضربان قلب و افراد باید با مشاهده هر یک از این علائم به صورت شدید بلافاصله به پزشک مراجعه کنند.
نظر شما