تلفیقی از تعزیه و شهادت در تئاتر خیابانی «مسافر حرم»

کارگردان و نویسنده نمایش «مسافر حرم»، گفت: موضوع این نمایش، تلفیقی از تعزیه و شهادت است با این مضمون که یک زن که همسرش هنر تعزیه انجام می‌دهد، برای جنگ با داعش و دفاع از حرم حضرت زینب (س) به‌شهادت رسیده است به همین جهت نذر می‌کند که متولی برگزاری تعزیه حضرت عباس (ع) باشد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، هنر تئاتر به سبب زنده‌بودن میان تمامی هنرها بیشترین تأثیرگذاری را بر جامعه مخاطبان دارد، بر همین اساس است که دستمایه قراردادن مفاهیم انسان‌ساز و تعالی‌بخش بشر مهم از قصص قرآنی، زندگی و سیره پیامبران و ائمه معصومین (ع) نقش غیرقابل‌انکاری در ترویج مبانی دینی میان مردم و میزان رشد، توسعه و اعتلای فرهنگی جوامع دارد.

یکی از اصلی‌ترین مسیرها برای ترویج هنر تئاتر میان عموم مردم و تحقق شعار تئاتر برای همه؛ تولید آثار نمایشی با الهام از مفاهیمی است که دارای عمومیت بالایی میان افراد جامعه است. تردیدی وجود ندارد در کشور اسلامی مانند ایران آموزه‌ها، مبانی دینی و شعائر اسلامی از آشناترین مفاهیم میان اغلب مردم به شمار می‌رود.

پس از انقلاب اسلامی نمایش‌های دینی بیشترین مخاطبان را به خود اختصاص داده‌اند، اهمیت شعائر دینی و مفاهیم مذهبی در جامعه مسلمان ایران همواره مورد تأیید و تأکید جامعیت ایرانیان بوده است. در حقیقت بروز و ظهور رفتارهای جامعه‌شناسانه سرچشمه اصلی خود را در مفاهیم و مبانی دینی داشتند و تولیدات تئاتر دینی با الهام از این مهم بیشترین بازخورد را از سوی مخاطب به خود اختصاص داده‌اند.

ازاین‌رو خبرگزاری ایمنا با توجه به شروع اجرای تئاترهای خیابانی ویژه ایام و محرم و صفر در اصفهان «دورعاشقان» که به همت دفتر تخصصی هنرهای نمایشی شهرداری اصفهان در دو مکان پل خواجو و ارگ جهان‌نما در حال برگزاری است، هرروز با یکی از کارگردان صاحب اثر در این رویداد درباره نمایشی خیابانی که اجرا دارند و اهمیت پرداختن تئاتر خیابانی در حوزه مباحث دینی همچون قیام امام حسین (ع) و عاشورا مصاحبه‌ای را انجام داده است که بخش هفتم این سلسله گفت‌وگو را از نظر می‌گذارنید.

تلفیقی از تعزیه و شهادت در تئاتر خیابانی «مسافر حرم»


نگاهی به تئاتر خیابانی «مسافر حرم»

علیرضا شمس در گفت و گل با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: از سال ۷۹ فعالیت هنری خود را در حوزه تئاتر خیابانی آغاز کردم و با تولید بیش از ۴۰ اثر در جشنواره‌های متعدد مقاومت، دهلران، فجر، مریوان چتر زندگی یزد، فانوس، شرهانی دهلران و… شرکت کردم که در بخش‌های کارگردانی و طراحی حائز رتبه شدم.

وی افزود: گروه «تئاتر باران» با نمایش «مسافر حرم» در رپرتوار «دور عاشقان» ۱۵ اجرا، برگزار می‌کند.

کارگردان و نویسنده نمایش «مسافر حرم»، تصریح کرد: تئاتر خیابانی، همچون هنر تعزیه که یکی‌از گونه‌های نمایش زنده و از دل جامعه بیرون آمده است در فاصله بسیار نزدیکی با مخاطب اجرا می‌شود، تئاتر خیابانی نیز بدون وجود موانعی چون سالن‌های نمایش ارتباط خوبی با مخاطب برقرار کرده و به‌نمایش موضوعات مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و آداب و رسوم‌های مختلف مردم می‌پردازد.

نقش آفرینی تئاترهای خیابانی در انتقال مفاهیم دینی

وی خاطرنشان کرد: فقر موضوعات و ایده‌های مختلف یکی از مشکلات بخش تئاتر خیابانی است چرا که با وجود مشکلات عدیده‌ای که در جامعه وجود دارد درصورت وجود طرح‌های مناسب می‌توان فرهنگ‌سازی خوبی در زمینه‌های مختلف را به‌مرحله اجرا درآورد و با نقش‌آفرینی به‌موقع مخاطب را به‌موضوعات گذشته و روز جامعه پیوند داد.

شمس، ادامه داد: اجرای تئاتر خیابانی در ماه‌های محرم و صفر می‌تواند مخاطب به‌خصوص جوانان و نوجوانان را با شیوه‌های جدید عزاداری، قصه‌های محرم و داستان‌های عاشورایی آشنا کند.

وی اضافه کرد: وقایع تئاتر خیابانی و قصه‌های آن، فراتر از فعالیت‌های نمایشی و تعزیه است چرا که موضوع تئاتر خیابانی بیشتر روایت‌هایی از زندگی روزمره افراد جامعه است.

کارگردان و نویسنده نمایش «مسافر حرم»، گفت: موضوع این نمایش، تلفیقی از تعزیه و شهادت است با این مضمون که یک زن که همسرش هنر تعزیه انجام می‌دهد در شب آخر اجرای تعزیه متوجه می‌شود که مراسم تعزیه‌خوانی برگزار نشده به همین جهت به‌دنبال همسرش می‌رود و درنهایت مطلع می‌شود که گروه داعش به‌حرم حضرت زینب (س) حمله کرده و به‌همین دلیل همسرش تعزیه را اجرا نکرده و برای جنگ با داعش و دفاع از حرم حضرت زینب (س)، اعزام شده است و وقتی که می‌فهمد همسرش در این مسیر به‌شهادت رسیده، نذر می‌کند که متولی برگزاری تعزیه حضرت عباس (ع) باشد.

تلفیقی از تعزیه و شهادت در تئاتر خیابانی «مسافر حرم»

نمایش «مسافر حرم» چه روایت می‌کند؟

وی با اشاره به‌اینکه موضوع اصلی نمایش «مسافر حرم»، شهدای مدافعین حرم می‌باشد، تاکید کرد: بعد از اعلام فراخوان رپرتوار «دور عاشقان» توسط سازمان فرهنگی، ورزشی و اجتماعی شهرداری اصفهان، این ایده به‌ذهنم رسید که نمایشی در خصوص گذشت و ایثار مدافعین حرم بنویسم تا با انجام این کار بخشی از حقی که شهدای مدافع حرم برگردن ما دارند را ادا کرده باشم.

شمس اضافه کرد: آذر قاسمی و ابولفضل فاضلی بازیگران تئاتر خیابانی «کفش‌ها حرف می‌زنند» هستند، آنیتا شمسی دستیار کارگردان و محمدباقر صاد بخش موسیقی این نمایش را برعهده دارند.

وی با بیان اینکه این نمایش بعد از اجرا در رپرتوار «دور عاشقان» در جشنواره صاحبدلان شرکت خواهد کرد، افزود: در استان اصفهان به‌جز شهرداری اصفهان، متولیان دیگر از حمایت هنر تئاتر خیابانی و هنرمندان این حوزه، شانه خالی می‌کنند که می‌طلبد مسئولین امر توجه بیشتری به‌تئاتر خیابانی داشته باشند چرا که این هنر می‌تواند در راستای حل مشکلات فرهنگی، اجتماعی و…تاثیرات زیادی را داشته باشد این در حالیست که شاهد هستیم در استان‌های دیگر به‌تئاتر خیابانی اهمیت بیشتری داده می‌شود و به دنبال آن بازخوردهای بهتری را در استان خود شاهد هستند.

کارگردان و نویسنده نمایش «مسافر حرم»، اظهار کرد: از دیگر مشکلات حوزه تئاتر خیابانی، فقر شدید موضوعات و ایده‌های جذابی است که نویسندگان باید در اختیار کارگردانان قرار دهند به‌طوری که اگر موضوعات مختلف روز جامعه به‌قلم نویسندگان تبدیل به‌نمایشنامه شود، به‌طور حتم تأثیرگذاری آن با زبان عامیانه هنرمندان تئاتر خیابانی دوچندان خواهد بود.

به گزارش ایمنا، رپرتوار «دور عاشقان» به‌همت دفتر تخصصی هنرهای نمایشی و با همکاری دفتر تخصصی هنرهای ملی و آئینی شهرداری اصفهان از بیست و یکم مرداد تا دهم شهریورماه سال جاری از ساعت ۱۹:۳۰ تا ساعت ۲۲ هرشب در محل ارگ جهان‌نما، ضلع جنوبی پل‌خواجو و گلستان شهدای‌شهر اصفهان برگزار می‌شود.

کد خبر 679945

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.