به گزارش خبرنگار ایمنا، حفظ و توسعه فضای سبز در سطح شهرها به عنوان یکی از مؤلفههای اساسی توسعه پایدار، طی سالهای گذشته از چالشهای مدیریت شهری به خصوص در شرایط کمبود منابع آبی بوده است.
محدودیت منابع آبی یکی از عوامل اصلی در جلوگیری از توسعه و افزایش کیفیت فضاهای سبز موجود است که ضرورت بهکارگیری راهکارهای نوین را ضرورت میبخشد.
وسعت فضای سبز شهر خمین بیش از ۹۸ هکتار و مهمترین مشکلات فضای سبز این شهر پراکندگی آن است که بر نحوه و میزان آبیاری فضای سبز تأثیر میگذارد، از آنجا که هدررفت آب در آبیاری به روش سنتی بالا است با توسعه شبکه آبیاری مکانیزه شاهد افزایش راندمان و مدیریت بهینه در استفاده از منابع آبی هستیم؛ هدفی که مدیریت شهری خمین طی یک سال گذشته برای تحقق آن تلاش کرده است.
در گفتوگو با حمید احمدی، شهردار خمین اهم اقدامات شهرداری جهت تأمین منابع آبی و نگهداری از فضای سبز شهر را جویا شدیم. مشروح گفتوگو را در ادامه میخوانید.
آب مورد نیاز فضای سبز شهر از چه محلی تأمین میشود؟
با توجه به اینکه وسعت فضای سبز شهر خمین بیش از ۹۸ هکتار و میزان آب مورد نیاز درختان فضای سبز بسیار بالا است، با استفاده از پنج حلقه چاه شامل چاههای شهریار، خودکفایی، ولیعصر، سبزیکار، مدرس، خیابان جهاد و چاه جنگل، آب مورد نیاز فضای سبز تأمین میشود.
نحوه آبرسانی از طریق این چاهها چگونه انجام میشود؟
این چاهها از طریق یک خط لوله به هم متصل هستند و آب وارد مخزنی که در کوه بوجه قرار دارد، میشود. مخزن جهت تأمین فشار آب در ارتفاع واقع شده و شامل دو مخزن ۵۰۰ مترمکعبی است که میتواند فشار بسیار خوبی در شبکه آب فضای سبز ایجاد کنند.
نیاز آبی فضای سبز شهر خمین به چه میزان است؟
طی چند سال گذشته بعضی از چاهها مانند چاه خیابان جهاد و چاه خودکفایی به طور کامل خشک شده است؛ با توجه به گستردگی فضای سبز شهر خمین حداقل به ۴۵ تا ۵۰ لیتر بر ثانیه آب نیاز است تا بتوانیم شادابی و طراوت فضای سبز را حفظ کنیم، اما در حال حاضر میزان آب حدود ۲۵ تا ۳۰ لیتر بر ثانیه است که با این میزان هرچند میتوانیم فضای سبز را حفظ کنیم، اما فضای سبز شادابی و طراوت نخواهد داشت.
در سال جاری مجوز جابهجایی چاه خودکفایی شهر اخذ شد و بهار سال آینده تجهیز و انتقال تأسیسات به چاه و بهرهبرداری آن انجام خواهد شد تا بتوانیم میزان آب بیشتری را به فضای سبز تزریق کنیم.
اقدامات شهرداری در راستای جداسازی آب شرب از آب فضای سبز چه بوده است؟
در سالهای ۱۳۹۷، ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ بسیاری از فضاهای سبز سطح شهر بدون ضابطه به آب شرب شهر وصل بود که موجب نارضایتی شهروندان و اداره آب و فاضلاب شده بود؛ لذا معاونت خدمات شهری و کارشناسان در راستای ساماندهی انشعابات آب فضای سبز که در آنها از آب شرب استفاده میشد، ۴۲ فقره کنتور آب نو خریداری و در مسیر ورود آب به پارکها نصب کردند.
با توجه به فاصله زیاد بیشتر پستها نسبت به لولههای آب فضای سبز، مجبور به استفاده از آب شرب بودیم. استفاده از آب شرب هزینه کمتری برای شهرداری دارد و با توجه به طولانی بودن مسیر، افت فشار در لولهها ایجاد میشود.
در طولانی مدت، حدود پنج سال دیگر با وضعیتی که آب شرب شهر دارد، باید تمام پارکها و فضاهای سبز را از آب شرب جداسازی کنیم و به همه آنها آب فضای سبز را اختصاص دهیم.
اقدامات شهرداری در راستای مقابله با هدر رفت آب در فضای سبز شهر چیست؟
با وجود آنکه بیشتر از ۹۲ درصد آب فضای سبز از آب شرب جداسازی شده است، حساسیت شهروندان به ویژه در خصوص هدر رفت آب در فضای سبز به جا است.
با توجه به اینکه عملیات آبیاری و عملیات داشت و نگهداری فضای سبز توسط پیمانکار انجام میشود، ممکن است در بعضی ساعات روز بر اثر سهلانگاری کارگران فضای سبز مقداری آب هدر برود که این هدر رفت باعث ایجاد مشکلاتی میشود؛ اول اینکه هدر رفت آب مشکل شرعی دارد و دوم اینکه این هدر رفت باعث میشود آب به داخل خیابانها و معابر سرایت کند و موجب مشکلات ترافیکی و تصادفات به ویژه برای راکبان موتورسیلکتها شود.
از شهروندان درخواست داریم در صورتی که هدر رفت آبی را در نقطهای از شهر مشاهده کردند، با سامانه ۱۳۷ تماس بگیرند و موضوع هدر رفت آب را به شهرداری اطلاع دهند تا در اسرع وقت نسبت به رفع مشکل اقدام شود.
موانع پیش روی شهرداری به منظور حفظ و توسعه فضای سبز شهر چیست؟
یکی از معضلات حفظ و توسعه فضای سبز شهر، استفاده بی مورد از آب توسط برخی شهروندان برای استفادههایی مانند شستوشوی اتوبوس و ماشین است.
این موضوع از نظر قانون و شرعی درست نیست؛ لذا ضمن هماهنگی به عمل آمده با دادستان و پلیس راهنمایی و رانندگی در صورت مشاهده، موضوع از طریق مراجع قضائی و پلیس راهنمایی و رانندگی پیگیری میشود و برخورد لازم با متخلف انجام خواهد شد تا شهروندان از آب فضای سبز استفاده نکنند.
آبیاری درختان حاشیه شهر چگونه انجام میشود؟
آبیاری درختان حاشیه شهر و حاشیه خیابانها و معابر با توجه به اینکه امکان لولهکشی و استفاده از سیستمهای تحت فشار وجود ندارد با استفاده از تانکر آبیاری انجام میشود.
شهرداری در سالهای مختلف درختان متفاوت کاشته است و هر درختی نیاز آبی خودش را دارد، به طور معمول درختان جوان نسبت به درختان مسن و پیر به خاطر حساسیت و رشد زیاد نیاز آبی بالاتری دارند و شهرداری باید به مسئله نیاز آبی آنها توجه ویژه داشته باشد؛ لذا با استفاده از تانکر نسبت به آبیاری درختان حاشیه خیابان و معابر اقدام میشود.
عملیات جداسازی آب شرب شهر چند درصد اجرایی شده است؟
در سالهای ۱۳۸۴ و ۱۳۸۵ با اعتباری حدود ۳۰۰ میلیون تومان از محل بودجه شهرداری و از طریق کمک دولت و استانداری، عملیات جداسازی آب شرب از فضای سبز به میزان ۶۰ درصد انجام شده است.
طی پنج سال گذشته از طریق کمک دولت به شهرداری بخش دیگری از پروژه جداسازی در پارکهای ۷۲ تن، محله شهرک معلم و انتهای بلوار شهید صدوقی عملیات انجام و در حال حاضر بیش از ۹۲ درصد آب مورد نیاز فضای سبز از آب شرب شهر جداسازی شده است.
حدود هشت درصد آب مورد نیاز فضای سبز از طریق اداره آب و فاضلاب و آب شرب تأمین میشود، در مجموع هزینههای تأمین آب شهرداری بسیار بالا است؛ لذا با کمک اداره آب و فاضلاب و مسئولان مربوطه چاه پایین بند به صورت موقت به شهرداری واگذار شد و توانستیم در زمان اوج مصرف آب (از بیستم خرداد تا بیستم شهریورماه) آب فضای سبز را تأمین کنیم.
در حوزه فضای سبز چه تعداد کارشناس مشغول به کار هستند؟
در حال حاضر شهرداری خمین کارشناس تأسیسات ندارد و کار توسط کارشناسان فضای سبز انجام میشود. این حوزه دارای یک لولهکش تأسیسات فعال و مجرب است که میتواند نواقص را برطرف کند تا از هدر رفت آب جلوگیری شود؛ شهرداریها کمبود کارشناس در حوزه فضای سبز دارند که یکی از نقاط ضعف آنها است.
نظر شما