طلسم بودجه ۱۴۰۲ شکست/دولت روی مالیات حساب ویژه باز کرد

حجت‌الاسلام و المسلمین سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور پس از سخنرانی خود در جلسه علنی صبح روز _چهارشنبه بیست‌ویکم دی‌ماه_ مجلس شورای اسلامی، لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور را به محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی تقدیم کرد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، آیت الله سیدابراهیم رئیسی صبح روز _چهارشنبه بیست‌ویکم دی‌ماه_ با حضور در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی و پس از ارائه گزارشی از محورها و برنامه‌های دولت در سال آینده، لایحه را تقدیم مجلس شورای اسلامی کرد.

بر اساس آئین نامه داخلی مجلس، پس از تقدیم لایحه بودجه از سوی دولت، نمایندگان مجلس از زمان چاپ و توزیع لایحه تا مدت ۱۵ روز می‌توانند لایحه را بررسی و پیشنهادات خود را به کمیسیون‌های تخصصی مجلس تقدیم کنند؛ در گام بعدی کمیسیون‌های تخصصی موظفند حداکثر تا ۱۵ روز پس از چاپ و توزیع لایحه، گزارش خود را به کمیسیون تلفیق تقدیم کنند.

براساس لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ مجموع منابع و مصارف حدود پنج هزار هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است. در این بین مجموع منابع عمومی دولت هزار و ۹۸۴ هزار میلیارد تومان، درآمدهای اختصاصی دولت، ۱۸۰ هزار میلیارد تومان و منابع شرکت‌های دولتی مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت و بانک‌ها ۳ هزار و ۹۷ هزار میلیارد تومان تعیین شده است.

در بخش مصارف نیز جمع مصارف عمومی هزار و ۹۸۴ هزار میلیارد تومان و مصارف شرکت‌های دولتی نیز ۳ هزار و ۹۷ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.

جهت‌گیری‌های اصلی لایحه بودجه

یکی از مهم‌ترین مشکلات بودجه‌های سنواتی حجم زیاد احکامی بود که بخش قابل‌توجهی از آن هرسال در لایحه بودجه تکرار می‌شد؛ این موضوع علاوه بر اتلاف وقت دولت و مجلس بعضاً آسیب‌های دیگری به‌خصوص درمورد شفافیت داشت؛ دولت، امسال این احکام را احصا و در قالب یک لایحه جداگانه به مجلس ارسال می‌کند؛ به‌عبارت‌دیگر با این اقدام احکام یک‌ساله بودجه از احکام با ماهیت دائمی، تفکیک و با تبدیل‌شدن به قانون دائمی در سال‌های بعدی تکرار نخواهد شد.

از سوی دیگر از درج احکام غیرمرتبط با بودجه در لایحه اجتناب شده و قوانین دائمی کشور نیز در معرض تغییر قرار نگرفته است. از جهت‌گیری‌ها مهم دیگر لحاظ‌کردن تمام منابع و مصارف در سقف بودجه کل کشور، موضوعی که منجر به کاهش کسری بودجه و کنترل هزینه‌های جاری می‌شود. اما شاید شاه‌بیت جهت‌گیری‌های کلی لایحه بودجه ۱۴۰۲ شفافیت باشد؛ این شفافیت در تمام اجزا چه در بخش‌های درآمدی و چه در بخش‌های هزینه‌ای ایجاد شده است.

اصلاح ساختار بودجه

دولت سیزدهم از سال گذشته اصلاح ساختار بودجه را آغاز و در لایحه بودجه ۱۴۰۲ به آن سرعت داده است؛ بر همین اساس این اصلاح در چهار محور برنامه محوری، اصلاح نظام اختیارات و پاسخگویی، اجرای نظام یکپارچه مدیریت مالی دولت و ارتقای مدیریت جریان نقدی دولت دنبال شده است.

حقوق بازنشستگان در بودجه ۱۴۰۲ چقدر تعیین شد؟

براساس تبصره ۱۲ ماده واحده لایحه بودجه ۱۴۰۲، حقوق بازنشستگان، وظیفه بگیران و مشترکان صندوق‌های بازنشستگی کشوری و لشکری و سایر صندوق‌های بازنشستگی وابسته به دستگاه‌های اجرایی، به میزان متوسط ۲۰ درصد افزایش می‌یابد به نحوی که پس از اعمال این افزایش، حکم حقوق بازنشستگان، وظیفه‌بگیران و مشترکان صندوق‌های بازنشستگی مذکور، متناسب با سنوات خدمت قابل قبول، از ۶۳ میلیون ریال (۶۳.۰۰۰.۰۰۰) کمتر نباشد.

بر اساس ماده واحده لایحه بودجه سال آینده کل منابع و مصارف بودجه کشور به بیش از ۵ میلیون و ۲۶۱ هزار و ۶۹۶ میلیارد تومان می‌رسد.

همچنین منابع بودجه عمومی دولت از نظر درآمدها و واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای به بیش از ۲ میلیون و ۱۶۴ هزار میلیارد تومان و منابع عمومی بودجه به بیش از یک میلیون و ۹۸۴ هزار میلیارد تومان و بودجه شرکت‌های دولتی به بیش از ۳ میلیون و ۹۷ هزار میلیارد تومان می‌رسد.

جزئیات افزایش حقوق در بودجه ۱۴۰۲

آنچه که در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ دولت برای حقوق کارکنان پیش بینی کرده نشان می‌دهد که افزایش پلکانی حقوق در دستور کار قرار دارد و متوسط ۲۰ درصد است به طوری که برای طبقات پایین‌تر از این رقم بیشتر افزایش پیدا خواهد کرد.

در تبصره ۱۲ لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ آمده است که ضریب حقوق گروه‌های مختلف حقوق بگیر به میزان متوسط بیست درصد براساس آخرین حکم کارگزینی به گونه‌ای افزایش یابد که مجموع حکم کارگزینی برای کارکنان رسمی, پیمانی و مبلغ قرارداد منعقده ماهانه برای کارکنان قرارداد کار معین (مشخص) و کارکنان طرح خدم پزشکان و پیراپزشکان در وزارت بهداش, ت، درمان و آموزش پزشکی به نسب مدت کارکرد, از هفتاد میلیون ریال کمتر نباشد.

همچنین در بند دو همین تبصره آمده است که: حقوق بازنشستگان, وظیفه بگیران و مشترکان صندوق‌های بازنشستگی کشوری و لشکری و سایر صندوق‌های بازنشستگی وابسته به دستگاه‌های اجرایی, به میزان متوسط بیست درصد افزایش می‌یابد به نحوی که پس از اعمال این افزایش, حکم حقوق بازنشستگان, وظیفه‌بگیران و مشترکان صندوق‌های بازنشستگی مذکور, متناسب با سنوات خدمت قابل قبول, از شصت و سه میلیون ریال کمتر نباشد.

بند سوم تبصره ۱۲ ماده واحده لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ به حق عائله‌مندی و اولاد اشاره کرده است که به ترتیب ۵۰ و ۱۰۰ درصد افزایش خواهد داشت. در این بند آمده است: «در اجرای ماده (۱۶) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت, امتیاز کمک هزینه عائله‌مندی و حق اولاد, موضوع بند (۴) ماده (۶۸) قانون مدیریت خدمات کشوری شاغلین و بازنشستگان, به ترتیب ۲۲۸۰ و ۱۰۵۰ و معادل ریالی امتیاز مذکور برای کارمندان مشمول قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت تعیین می‌شود».

درآمد ۶۰۳ هزار میلیارد تومانی دولت از فروش نفت در سال آینده

بر اساس جداول لایحه بودجه ۱۴۰۲، منابع بودجه عمومی سال آینده کشور ۲۱,۶۴۰,۰۰۰,۰۰۰ میلیون ریال یا ۲,۱۶۴,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ تومان (دو هزار و صد و شصت و چهار همت) در نظر گرفته شده است و شامل درآمدها، منابع حاصل از واگذاری‌های دارایی‌های سرمایه‌ای، و منابع حاصل از واگذاری دارایی‌های مالی می‌شود.

درآمدها در سال آینده ۱۱,۵۷۲,۴۲۵,۰۰۰ میلیون ریال در نظر گرفته شده است که درآمدهای مالیاتی بیشترین سهم را در این بین دارند. در بودجه سال آینده دولت ۷۲ درصد از درآمدهای خود معادل ۸,۳۸۶,۰۹۵,۳۷۵ میلیون ریال (۸۳۸,۶۰۹,۵۳۷,۵۰۰,۰۰۰ تومان) را از مالیات تأمین می‌کند. درآمدهای مالیاتی سهم ۳۸.۷ درصدی از کل منابع بودجه سال آینده را دارد.

قسمت دوم محل تأمین درآمدها منابع حاصل از واگذاری‌های دارایی‌های سرمایه‌ای است که در لایحه بودجه ۱۴۰۲ عددی بالغ بر ۷,۱۲۶,۹۷۵,۰۰۰ میلیون ریال (۷۱۲,۶۹۷,۵۰۰,۰۰۰,۰۰۰ تومان) پیش بینی شده است.

قسمت سوم و پایانی محل تأمین درآمدها، منابع حاصل از واگذاری دارایی‌های مالی است که ۲,۹۴۰,۶۰۰,۰۰۰ میلیون ریال (۲۹۴,۰۶۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ تومان) در نظر گرفته شده است.

جانبازان بالای ۷۰ درصد مجاز به واردات یک دستگاه خودرو شدند

بر اساس بند (و) تبصره ۷ لایحه بودجه ۱۴۰۲، وزارت صنعت، معدن و تجارت مکلف است با معرفی بنیاد شهید و امور ایثارگران به جانبازان بالای (۷۰%) که در سنوات گذشته، از تسهیلات ماده (۴۵) قانون جامع ایثارگران استفاده ننموده‌اند، مجوز واردات یک دستگاه خودرو متناسب با وضعیت جانبازی ایثارگر یا رعایت قوانین و مقررات ارائه کند.

در خصوص سایر مشمولین ماده (۴۵) قانون مذکور، از محل تسهیلات قرض‌الحسنه تبصره (۱۶) این قانون برای خرید خودرو داخلی اقدام می‌گردد.

اختصاص خانه یا زمین به خانواده‌های صاحب فرزندان چهارقلو و بیشتر

بر اساس بند «ح» تبصره ۱۱ لایحه بودجه سال ۱۴۰۲، به منظور حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، وزارت راه و شهرسازی مکلف است در سال ۱۴۰۲ یک قطعه زمین یا واحد مسکونی به صورت رایگان در قالب شرایط مندرج در ماده (۴) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به خانواده‌های صاحب فرزندان چهارقلو و بیشتر اختصاص دهد.

کد خبر 633399

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.