حفاظت از کودکان در دنیای متاورس ضروری است

مدیرکل توسعه رصد و پایش فضای مجازی کشور با ترسیم زندگی در دنیای متاورس بر لزوم تجهیز به سلاح‌های فرهنگی و تربیتی در چنین فضایی تاکید کرد.

به گزارش ایمنا و به نقل از اداره کل روابط عمومی و امور بین‌الملل کانون، هومن اهرامی در نشست زندگی در دنیای متاورس (فرصت‌ها و تهدیدها) اظهار کرد: سال‌هاست که دنیای سرمایه‌داری متوجه شده که دیگر با روش‌های سنتی نمی‌تواند به باز تولید ثروت بپردازد و نیازمند جهشی برای این منظور بود. متاورس دورنمای روشنی برای نظام سرمایه‌داری ایجاد کرد تا از هیچ بتواند به پول برسد. ما باید با تجهیز به سلاح‌های فرهنگی و تربیتی با این فناوری روبه‌رو شویم به‌ویژه که پیوسته فناوری در حال پیشرفت است.

وی تاکید کرد: فناوری این کار در اختیار شرکت‌های بزرگ جهانی است و ما فقط باید به آگاهی‌های خود تکیه کنیم. ما نمی‌دانیم جهانی که بناست ترسیم شود، چگونه جهانی است تا بتوانیم در این زمینه پیش‌دستی کنیم. ما تا حدودی می‌توانیم در کنار فرزندانمان در این فضا حضور داشته باشیم، هر چیزی ممکن است اتفاق بیفتد. بنابراین افزایش سطح آگاهی حائز اهمیت است.

مدیرکل توسعه رصد و پایش فضای مجازی کشور تصریح کرد: این فضا، در دست ما نیست. تمام شرکت‌های بزرگ دنیا به سمت تولید متاورس پیشرفته‌اند. این خیلی سخت است؛ زیرا خلاف اینستاگرام که خود مشکلاتی را، به همراه داشته و دارد؛ فضای متاورس کاملاً تجربه‌پذیر و قابلیت انتقال حسی را هم دارد و این مشکلات را دو برابر می‌کند.

وی آموزش، اجتماعی‌سازی، درمان، بازی و سرگرمی و فرصت‌های اقتصادی را از جنبه‌های مثبت فضای متاورس توصیف کرد و گفت: متاورس می‌تواند فرصتی را، برای بچه‌ها ایجاد کند تا در کلاس‌های مجازی، مشابه کلاس‌های واقعی، در کنار همکلاسی‌هایشان آموزش ببینند. کشور امارات، هزار مدرسه خود را به این فناوری مجهز کرده است؛ اما، واقعیت این است که این همه درگیر کردن بچه‌ها با ابزارهای فناوری چه ضرورتی دارد؟

بچه‌ها به مدد حضور در محیط متاورس با فرهنگ‌های مختلف ارتباط می‌گیرند

اهرامی تاکید کرد: بنابر پژوهشی که در کشور مالزی در مورد مدارس هوشمند انجام شده، پروژه برنامه آموزشی کشور مالزی در مورد مدارس هوشمند شکست خورده است. در گذشته برای آموزش، کتاب‌های مختلفی وجود داشت و دانش‌آموزان برای دانستن تلاش می‌کردند؛ من به عنوان کارشناس این حوزه این موضوع را توصیه نمی‌کنم زیرا به لحاظ امنیت و فناوری، وابستگی انسان به فناوری خطرناک است.

وی با توصیه به خواندن کتاب زندگی در عشق، مردن در خوشی اضافه کرد: موضوع دیگر بحث اجتماعی‌سازی است. بچه‌ها به مدد حضور در محیط متاورس با قومیت‌ها و فرهنگ‌های مختلف ارتباط می‌گیرند. این موضوع برای بچه‌هایی که در قرنطینه هستند یا کودکانی که با مشکل گوشه‌گیری مواجه‌اند؛ مهم است اما همین امکان می‌تواند باعث ایجاد دوگانگی در شخصیت بچه‌ها شود.

به گفته این کارشناس فضای مجازی استفاده از محیط متاورس می‌تواند در درمان برخی از اختلال‌ها همچون ADHD (کم توجهی) و درمان برخی از اضطراب‌های کودکان مؤثر باشد.

وی افزود: بخش عمده کاربرد متاورس، در حوزه بازی و سرگرمی است. این نیاز هر جامعه‌ای است و در اینجا شرکت‌های مختلفی وارد عمل شده‌اند و بازی‌هایی همچون Sand box، Decentraland را، وارد بازار کرده‌اند اما در این بازی‌ها، آسیب‌هایی متوجه بچه‌هاست و لازم است والدین در این بازی‌ها، در کنار بچه‌ها حضور داشته باشند.

اهرامی گفت: فرصت اقتصادی یکی دیگر از مزیت‌های حضور در محیط متاورس است. خرید و فروش زمین در متاورس یکی از کاربردهای رایج این محیط است. بچه‌ها می‌توانند با پرداخت رمز ارزهایی، نسبت به خرید ساخت زمین و امکان در فضای مجازی مشارکت داشته باشند. این موضوع به ظاهر به نظرم خنده‌دار است اما از لحاظ مالی حجمی را، در دنیا به خود اختصاص داده است.

بچه‌ها نمی‌توانند در این محیط بچگی کنند

وی به آسیب‌های روانی، محتوای خشونت‌آمیز و آسیب‌رسان اطلاعات غلط و نیز مخاطرات تبلیغ محتوای جنسی اشاره کرد و گفت: گم شدن کودک و کودکی مهمترین مشکل دنیای مجازی است. بچه‌ها نمی‌توانند در این محیط بچگی کنند. زیرا ابزارهایی در آنجا طراحی شده که بچه‌ها را به شدت وابسته کرده و این موضوع امکان رشد مناسب را، از بچه سلب می‌کند. کتاب قلاب؛ چگونه محصولی بسازیم که مخاطب را شبانه‌روز درگیر کند نشانگر این موضوع است؛ کتابی که بعد از رسوایی اخیر فیس‌بوک منتشر شد.

مدیرکل توسعه رصد و پایش فضای مجازی کشور با بیان اینکه تمام مشکلاتی که در حال حاضر با وجود اینترنت دنیای کودکان ما را تهدید می‌کند؛ با رونق گرفتن فضای متاورس ۱۰۰ برابر می‌شود؛ تاکید کرد: محتوای خشونت‌آمیز از دیگر مشکلاتی است که در آینده با حضور در فضای متاورس تشدید می‌شود. زیرا کودکان بدون هیچ کنترلی در جریان صحنه‌های خشونت‌آمیز قرار خواهند گرفت. شکایت از کمپانی روبیکس بر همین مبنا شکل گرفته است.

وی تصریح کرد: اطلاعات غلط و دیپ‌فیک‌ها از دیگر مشکلاتی است که به واسطه حضور در محیط‌های مجازی همچون متاورس در حال شکل‌گیری است. اطلاعات زیادی به بچه‌ها داده می‌شود و چون نویسنده آنها مشخص نیست و اعتبار آنها سنجیده نمی‌شود، یونیسف در این زمینه درصدد است تا اطلاعاتی را برای حفاظت از بچه‌ها به آنها منتقل کند.

اهرامی تاکید کرد: در حوزه متاورس هیچ حریم خصوصی مطرح نیست. همین الان پلیس فتا با پرونده‌های زیادی در زمینه سوءاستفاده از بچه‌ها در اینترنت مواجه است؛ به طور قطع با رونق متاورس این مشکلات بیشتر و پیچیده‌تر خواهد شد. مضاف بر اینکه در متاورس به راحتی و با کیفیتی که قابل وصف نیست می‌توان به محتواهای غیراخلاقی دست یافت. در جست‌وجویی که در فضای مجازی پیرامون این موضوع انجام شده، مشخص شده است از ۱۰۰ جست‌وجویی که به مسائل جنسی تعلق داشته، هشت درصد آن به کاربران ایرانی تعلق داشته است.

کد خبر 610806

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.