غلامرضا مرحباء در گفتوگو با خبرنگار ایمنا در خصوص تأثیر عضویت ایران در اجلاس سازمان شانگهای در حل مشکلات صنایع اظهار کرد: موافقتنامهها و کنوانسیونهای بینالمللی در زمینه تبادل تکنولوژی، مواد اولیه و سرمایه، از ظرفیت زیادی برای حل مشکلات و ایجاد بازارهای جدید برای فروش خدمات و کالاهای تولیدی در داخل کشور برخوردار هستند.
وی پیوستن ایران به سازمان همکاریهای شانگهای را یک موفقیت مهم و بینالمللی دانست و افزود: این سازمان از نظر جمعیت و گستردگی مهمترین موافقتنامه سیاسی و تجاری موجود در دنیا به شمار میآید که اهمیت و جایگاه آن حتی از پیمان ناتو نیز بیشتر است زیرا اعضای مهم این سازمان مانند چین و روسیه، دارای تکنولوژی و بازارهای بزرگ برای کالاها و خدمات تولیدی ما هستند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی هرگونه ورود و مشارکت در توافقنامههای بینالمللی را زمینهساز رشد و توسعه صنایع داخلی دانست و گفت: عضویت در سازمان شانگهای فرصتی فراهم میکند که در گذشته نظیر آنرا نداشتیم البته باید برای استفاده درست از این فرصت برنامهریزیهای لازم صورت گیرد.
ظرفیت ایجاد جهش چشمگیر برای صنایع داخلی
وی با اشاره به برخی فرصتسوزیها که در گذشته و به دلیل ورود ناشیانه به بازارهای جهانی صورت گرفت، ادامه داد: برای جلوگیری از اقدامات ضدتبلیغی باید با برنامه و حرفهای وارد بازارهای جدید شویم زیرا با توجه به برخورداری کشورهای عضو این سازمان از تکنولوژی، سرمایه و همچنین بازارهای مناسبی که در کشورهای آسیای میانه و روسیه برای ما وجود دارد، عضویت در شانگهای میتواند جهش چشمگیری برای صنایع داخلی ایجاد کند.
وی درباره تأثیر پیوستن به این سازمان بینالمللی در رشد و توسعه صنایع کوچک اظهار کرد: همه صنایع دارای مزیت اقتصادی میتوانند از مزایای عضویت در سازمان همکاریهای شانگهای استفاده کنند به ویژه صنایع کوچک که به دلیل نیاز کمتر به سرمایه، مزیتی برای تولید کالاهای با کیفیت و دارای تکنولوژی داخلی و با سرمایهبری کمتر برای عرضه به بازارهای جهانی به شمار میآیند.
مرحباء صنایع کوچک داخلی را از این فرصت مستثنی ندانست و گفت: در صورت تعریف فرصتهای مناسب و برنامهریزی درست، میتوان از ظرفیتهای صنایع سنگین و گسترده تا صنایع سبک که مزیتی برای کشور به شمار میروند، به درستی استفاده کرد.
وی در واکنش به انتقاد تولیدکنندگان از به صرفه نبودن تولید به دلیل بالا بودن نرخ تورم یادآور شد: راهحل مبارزه با تورم، تعطیلی تولید نیست، درست است که تولید در شرایط تشدید تورم، سخت و زیانده میشود اما راهکار کنترل تورم است البته تورم کارکرد ضد رکود دارد اما قصد ما تشویق به ادامه فعالیت صنعت به قیمت تورم نیست.
بانکها، تنها منبع تأمین مالی صنایع
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی منابع تأمین مالی بخش صنعت در کشور را محدود دانست و افزود: بانکها یکی از مهمترین و تنها منبع تأمین منابع مالی صنعت هستند، در حالت عادی بیمهها و بازار سرمایه از دیگر ظرفیتهای تأمین مالی صنایع به شمار میآیند اما اکنون نقش بخشهای دیگر کمرنگتر است و بانکها به تنهایی این بار را به دوش میکشند.
وی با تاکید بر اینکه صنعت بدون تأمین مالی بانکها امکان تنفس نخواهد داشت، خاطرنشان کرد: یکی از دلایل بدهکار شدن صنایع این است که صنعتگر نمیتواند مجموعه تولیدی خود را به خوبی مدیریت کند و انباشت بدهی باعث به زمین خوردن صنعت میشود.
مرحباء تورم و تکانههای شدید اقتصادی یا ارزی را از دیگر چالشهای صنعتگران عنوان کرد و گفت: مشکلات صنعت تنها به نظام بانکی برنمیگردد بلکه نتیجه یک اقتصاد با چرخه بیمار و معیوب است در این شرایط پشتیبانی بانکها برای تأمین سرمایه در گردش صنایع و یا وامهای گوناگون که در قالب عقود مختلف به واحدها پرداخت میکنند در حل مشکلات صنعت موثرند.
وی با اشاره به زمینههای تبدیل صنعتگران به بدهکاران بزرگ بانکی گفت: در شرایط اقتصادی کنونی تورم بالا، تکانههای شدید اقتصادی و هیجانات قیمت ارز یا تصمیمات خلقالساعه دولت برای صدور بخشنامههایی که مبنای کارشناسی درستی ندارد باعث میشود صنعت با مشکل روبهرو شود و نتواند بدهی خود را پرداخت کند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید کرد: تبدیل شدن صنعتگران به بدهکار دلایل متعددی دارد که ریشههای آن را نه تنها در نظام بانکی بلکه باید در بخشهای گوناگون جست و جو کرد.
نظر شما