به گزارش خبرنگار ایمنا، تعریفهای بسیاری را میتوان برای محله در شهر قائل شد، اما به طور کلی محلهها هویت و معنابخش مکانهای شهری بهشمار میورند و در ایجاد هویت شهروندی نیز نقش بسزایی خواهند داشت. کنشهای اجتماعی شهروندان در سطح محلهها به صورت غیررسمی انجام میشود و به طور کلی نمیتوان برای تعیین حدود و مرز محلههای شهری معیار ثابتی قائل شد، با این همه مدیران شهری بر اساس تعاملات اجتماعی موجود در مکانهای جغرافیایی در هر یک از بخشهای شهری به تقسیمبندی شهر به محلهها میپردازند و در هر محله ارائه خدمات روزمره با شکلبندی خاصی به انجام میشود و در صورتی که ساکنان آن احساس کنند که مدیریت شهری به نیازهای خاصی که افراد در این محل دارند، پاسخ داده است نوعی احساس تعلق و هویت را در خود مییابند.
شهر نه تنها یک مکان کالبدی که بستری فرهنگی و اجتماعی برای زندگی ساکنان آن به شمار میرود، یکی از مهمترین شاخصههای ارتباط انسان با محیط، احساس تعلق به مکان است که در راستای تداوم حضور انسان در مکان نقش تعیینکنندهای دارد. مشارکت افراد برای رفع چالشهای مناسبات شهری، رعایت قوانین در قبال حقوق دیگران، پایبندی به اخلاق شهروندی و سایر مباحث مرتبط با شهر و محلههایی که در آن ساکن هستند، بخشی از مؤلفههای سکونت در محیط شهری است که با احساس تعلق شکل گرفته و تقویت میشود. تسهیل خدماتدهی در شهر و توجه به نیازهای ویژه ساکنان محلههای مختلف به تدریج و حتی در کوتاهمدت باعث میشود محیط شهری در نظر شهروندان به فضایی کارآمد و دوستداشتنی تبدیل شود و این باعث ایجاد حس قدردانی در افراد خواهد شد که علاوهبر این سبب تحکیم حس هویت و تعلق شهری نیز میشود.
محلهمحوری ضرورتی که باید تحقق یابد
سیدوحید میرنظامی، عضو شورای اسلامی شهر اراک در خصوص ضرورت توجه به محلهمحوری در راستای ایجاد حس تعلق بین شهروندان به خبرنگار ایمنا، میگوید: اجرای درست طرح و برنامههای شهرداری در سطح محلات شهر مشروط بر تدوین بودجه بر اساس نیازها و جمعیت محلههای شهر است و اگر این اتفاق رخ ندهد، محلهمحوری در سطح یک شعار باقی خواهد ماند.
وی با اشاره به اینکه محلهمحوری ضرورتی که باید تحقق یابد، ادامه میدهد: در این زمینه عدالتمحوری نقش مؤثری دارد و نباید بودجه محلهای که نسبت به دیگر محلههای شهر از توسعه متوازنی در ابعاد مختلف برخوردار شده است با بودجه محلههای کم برخوردار یکسان باشد، این مسئله باید در کمیسیون بودجه و با همفکری مسئولان مرتبط در شهرداری مورد مطالعه قرار گیرد تا امکانات و خدمات در تمام محلات شهر به طور یکسان توزیع شود.
عضو شورای اسلامی شهر اراک در خصوص توجه به محلهمحوری در بودجه شهرداری، میافزاید: نمیتوان سند بودجه را دوباره تدوین کرد، اما میتوان در سرفصلهای سند بودجه اعتبارات را بر اساس نیاز محلات تخصیص داد تا عدالتمحوری رعایت و رضایت خاطر شهروندان فراهم شود.
وی تصریح میکند: اگر شهروندان احساس کنند مدیریت شهری در راستای رفع نیازهای محله سکونتشان در تلاش است و خدمات شهری را با توجه به عدالتمحوری در سطح محلات و شهر توزیع میکند، حس تعلقشان به شهر بیش از پیش خواهد شد و مشارکت بیشتری در طرحها و برنامههای مدیریت شهری خواهند داشت.
اقدامات شورای شهر در راستای محلهمحوری
علی چگینی، عضو شورای اسلامی شهر اراک با اشاره به لزوم اولویت قرار دادن عدالتمحوری در برنامهها و طرحهای مدیریت شهری و همراهی شهروندان به خبرنگار ایمنا، میگوید: اقدامات شورای اسلامی شهر اراک باید در راستای محلهمحوری باشد. در سطح شهر اراک حدود ۵۵ محله وجود دارد که به طور میانگین ۱۰ هزار نفر در هر یک از این محلهها زندگی میکنند لذا مدیریت شهری در حال نیازسنجی ساکنان است و پیگیری این مطالبات در اولویت کار شهرداری قرار گرفته است.
وی میافزاید: در مناطقی مانند کوی امام علی (ع) و کوی حضرت ابوالفضل (ع) که سرانه زمینهای ورزشی در حد مطلوب نبود، شهرداری با اعتباری بالغ بر ۶۰۰ میلیون تومان اقدام به احداث شش زمین چمن فوتبال مصنوعی با مساحتی بالغ بر ۱۲۰۰ مترمربع کرده است، همچنین مکانیابی برای احداث دو زمین چمن دیگر نیز انجام شده است.
عضو شورای اسلامی شهر اراک اظهار میکند: از طریق سازمان بازآفرینی شهری در حال جذب اعتبارات ملی و پیادهسازی طرحهای محلهای در محلات کمبرخوردار شهر که در مجاورت کوه قرار گرفتهاند هستیم، سال گذشته پلهگذاری در این مناطق در دستور کار شهرداری قرار گرفته و در ۵۰ درصد از مناطق صعبالعبور این اقدام انجام شده است، همچنین ساماندهی ترافیکی در این مناطق نیز در دستور کار قرار دارد تا رضایت خاطر شهروندان فراهم شود و بدانند که مدیریت شهری دغدغه رفع چالشها را دارد.
نبود نیروی متخصص مانع اجرای طرحهای محلهمحوری است
داوود قربانی، نایب رئیس شورای اسلامی شهر اراک در خصوص اهمیت ایجاد حس تعلق شهروندی و عدالتمحوری در شهر به خبرنگار ایمنا، میگوید: احداث زمینهای ورزشی دارای چمن مصنوعی در محلههای کمبرخوردار، پیادهروسازی محلهها، جدولگذاری در سطح محلات و هدایت آبهای سطحی، پخش بیش از ۵۰ هزار تن آسفالت در سطح محلهها برای بهبود تردد و عبور و مرور شهروندان از جمله اقداماتی بوده که در سطح محلات شهر انجام شده است تا معضلات رفع شود و شهروندان بدون نگرانی در شهر عبور و مرور کنند.
وی با بیان اینکه نبود نیروی انسانی کارآمد و متخصص از مهمترین موانع در اجرای طرحهای محلهمحور است، میافزاید: شهرداری حیاطخلوت مدیران ارشد و مدیران سوءاستفادهگر دورههای مختلف در سطح استان بوده است و در انتخاب و گزینش نیروی انسانی عملکرد مناسبی را شاهد نیستیم، اما در تلاش هستیم تا این مشکل رفع شود و افراد متخصص و دلسوز در مدیریت شهری فعالیت کنند.
نایب رئیس شورای اسلامی شهر اراک با اشاره به اینکه مشارکت شهروندان در برنامههای مدیریت شهری امری ضروری است، تصریح میکند: احداث پروژههای محلهای تأثیر بسزایی در پیشبرد اهداف مدیریت شهری و شهرداری دارد. مهمترین نقش تعریف پروژه محلهمحور، مشارکت اجتماعی است. در هر جامعهای نهادها وظایف مختلفی بر عهده دارند و به دنبال بهتر شدن وضع موجود هستند، اما بدون مشارکت فعال این امر محقق نخواهد شد. لازم است بودجه سال ۱۴۰۲ شورای اسلامی شهر در دوره ششم بر اساس نیازهای واقعی مردم و با رعایت اولویتها تدوین تا عدالت رعایت و خدمات شهری به طور یکسان در تمام محلات شهر توزیع شود.
نظر شما