به گزارش ایمنا و به نقل از پایگاه خبری وزارت بهداشت، پدرام پاکآئین با اشاره به اجرای ماده ۵۴ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، اظهار کرد: این وزارتخانه برای حمایت از سلامت مادر باردار، ارتقای مراقبتهای بهداشتی در دوران بارداری، زایمان ایمن و هوشمندسازی خدمات بهداشتی درمانی حوزه سلامت مادران اقدام به راهاندازی سامانهای ملی و یکپارچه کرده است. در این سامانه، اطلاعات مادران باردار و همینطور افراد نابارور و خدماتی که مراکز بهداشتی، درمانی، آزمایشگاهها، مراکز درمان ناباروری و مراکز تصویربرداری در بخش دولتی و خصوصی به اشخاص ارائه میکنند، ثبت و ارزیابی میشود.
وی با اعلام اتصال این سامانه الکترونیک به سامانههای نظام پزشکی، بیمهها، سامانه «سپاس» و سامانه «سیب» که بانک اطلاعاتی مرجع سلامت به شمار میآید، همچنین آزمایشگاهها و مراکز تصویربرداری تصریح کرد: سامانه حاضر، سامانهای پیشرو برای ارتقای مراقبتها و خدمات مبتنی بر سلامت مادر و کودک از یکسو و مؤثرسازی درمان ناباروری از سوی دیگر است.
رد شایعات «گشت بارداری»
سخنگوی وزارت بهداشت همچنین با رد برخی شایعات گفت: چیزی تحت عنوان «گشت بارداری» در مراکز بهداشتی و درمانی وجود ندارد و کلیه خدمات بهداشتی، درمانی و مشاورهای درباره بارداری و درمان ناباروری در سطوح مختلف توسط پزشکان، ماماها و بهورزان بهطورحضوری یا از طریق سامانه یکپارچه باروری سالم ارائه میشود.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود به امکانات سامانه باروری سالم اشاره و تصریح کرد: کاربران اعم از مادران باردار و افراد نابارور از طریق این سامانه خدمات مشاورهای تلفنی رایگان و پیامکهای مراقبتی دریافت خواهند کرد.
پاکآئین با تکذیب برخی شایعات مبنی بر ارتباط بین این سامانه و تغییر در مرجع صدور مجوز سقطجنین، اظهار کرد: پیش از ابلاغ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت هم سقطجنین جز در مواردی که بهموجب قانون استثنا شده است ممنوع بود، نه در اختیار والدین یا پزشکان درواقع این موضوع همواره در صلاحیت مراجع قضائی قرار داشته و از طریق پزشکی قانونی صورت میگرفته و نظام سلامت در این مورد ذیصلاح شناخته نمیشده است.
درباره سامانه ملی باروری سالم
وی با ارائه توضیحاتی بیشتر درباره سامانه ملی باروری سالم ادامه داد: از زمانی که مادر باردار به پزشک مراجعه میکند و درخواست آزمایش یا سونوگرافی صورت میگیرد، نتایج در این سامانه ثبت و مجموعه اقدامات در آن بارگذاری میشود.
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه یکی از امکانات این سامانه، پنل یکپارچه نسخهنویسی الکترونیک است، گفت: پزشکان صرفنظر از اینکه بیمار آنها تحت پوشش کدامیک از بیمهها باشد، میتوانند با امضای دیجیتال از خدمات یکپارچه این سامانه استفاده کنند.
وی در حوزه جمعیت را آسانسازی و ارزانسازی دسترسی مادران بهویژه در دوره بارداری و شیردهی به تسهیلات و خدمات مشاورهای پزشکی و گسترش پوشش بیمهای هزینه زایمان آنها دانست و گفت: درمان ناباروری و تقویت نهادها و مؤسسات تخصصی این حوزه از اولویتهای وزارت بهداشت است.
سخنگوی وزارت بهداشت از برنامه این وزارتخانه برای توسعه مراکز درمان ناباروری خبر داد و افزود: در هر نقطهای که دانشگاه علوم پزشکی وجود دارد، دستکم یک مرکز سطح دو درمان ناباروری ایجاد میشود تا دسترسی مردم به این خدمات آسان و ارزان شود.
پاکآئین گفت: خوشبختانه کمتر از ۲۵ درصد زوجین نابارور نیازمند درمان تخصصی مانند آیویاف هستند و بخش بیشتری از آنها با درمان سادهتر، فرزندآوری خواهند داشت.
وی عقیمسازی دائم زنان و مردان یا مواردی را که احتمال برگشتپذیری در آنها ضعیف یا بسیار دشوار باشد، به دلیل عوارض پزشکی مطابق قانون ممنوع خواند و اضافه کرد: مواردی که بارداری برای مادر در وهله اول خطر جانی یا عوارض جسمی جدی داشته باشد، در وهله دوم راه دیگری نداشته و در وهله بعد دفع ضرر با پیشگیریهای موقت ممکن نباشد، از این قاعده مستثناست.
نظر شما