در عملیات «مطلع‌الفجر» چه گذشت؟

بیستم آذرماه یادآور رشادت‌ها و سلحشوری‌های شیر زنان و بزرگ مردان ایل بزرگ کلهر در دومین شهر مقاوم کشور (گیلانغرب) در عملیات بزرگ مطلع الفجر در سال ۱۳۶۰ با رمز مبارک یا مهدی (عج) است.

به گزارش ایمنا، در عملیات پیروزمندانه مطلع الفجر در بیستم آذرماه سال ۱۳۶۰ در نتیجه تلاش، پایداری، مقاومت، اراده آهنین و پولادین مردم غیور در کنار نیروهای سلحشور مسلح بخشی از ارتفاعات مناطق گیلانغرب و سرپل‌ذهاب آزاد شد.

عملیات مطلع الفجر از جمله عملیات‌های بزرگ هشت سال دفاع مقدس در غرب کشور بود که در منطقه عملیاتی گیلانغرب اجرا شد.

در این عملیات نیروهای سلحشور سپاه پاسداران به همراه بسیجیان سرافراز و مردم غیور، ارتشیان و هوانیروز قهرمان از سه جبهه با وجود سرمای هوا و میدان‌های مین به دشمن بعثی با هدف آزادسازی ارتفاعات «چرمیان، سرتتان، دیزه کش، برآفتاب، تنگ کور، تنگ قاسم آباد، تنگ حاجیان، فریدون هوشیار، دشت گیلانغرب، روستاهای گمار، بورسوار و دشت گیلانغرب» حمله کردند.

آزادی سازی ارتفاعات مهم چغالوند و آوزین، ۳۰ کیلومتر از خاک کشورمان در دشت گیلانغرب و بازگشت ۳۰ روستای این شهرستان به آغوش کشور از دستاوردهای مهم عملیات مطلع الفجر است.

در این عملیات ۲ هزار و ۱۵۰ کشته، زخمی و اسیر از نیروهای متخاصم بعثی و غنیمت تجهیزات و ادوات نشان داد که همیشه ایمان و اراده بر کفر پیروز است.

اهداف مهم عملیات مطلع الفجر

از مهم‌ترین هدف‌های عملیات مهم مطلع الفجر می‌توان به انهدام قوای دشمن بعثی، آزادسازی قصرشیرین و نفت شهر و نزدیکی به شهر اشغال شده قصرشیرین اشاره کرد که در ۲ محور عمده سرپل ذهاب و گیلانغرب صورت گرفت.

محور سرپل ذهاب علاوه بر ارتفاعات متعدد از جمله برآفتاب، دارای تنگه‌های راهبردی حاجیان، کورک و قاسم آباد است که از طریق آنها جاده گیلانغرب – قصرشیرین و سایر خطوط مواصلاتی عقبه دشمن در دید و تیررس قرار داشت و در محور گیلانغرب که از وسعت بیشتری نسبت به محور سرپل ذهاب برخوردار است، ارتفاعاتی همچون شیاکوه، سرتتان، چرمیان، دیزه کش، بزنیلی و نیز چند قله دیگر وجود دارد.

حضور متحدانه نیروهای مسلح در عملیات مطلع الفجر

حضور ۱۱ گردان پیاده سپاه پاسداران، سه گردان تیپ ۵۸ ذوالفقار، گردان‌های ۲۱۱ و ۲۶۵ زرهی، یک گردان از گردان ۲۹۰ زرهی از ارتش و یک گردان ژاندارمری از کشورمان در عملیات مطلع الفجر حضور داشتند.

استعداد دشمن در این منطقه عملیاتی پیش از انجام آن حضور تیپ‌های ۲، ۵ و ۳۹ پیاده کوهستانی، یک گردان از تیپ ۲۲ پیاده کوهستانی، گردان تانک لشکر چهارم پیاده کوهستانی و یک گردان نیروی مخصوص و پس از عملیات نیز تیپ‌های ۴۲۵ و ۵۰۳ پیاده، یک گردان از تیپ ۴ پیاده کوهستانی، یک گردان از تیپ ۴۱۲ پیاده و پنج گروهان کماندویی، بود.

سه معبر اصلی برای این عملیات در نظر گرفته شده بود که یک معبر از ارتفاعات سنبله در جنوب پادگان ابوذر شروع شد و به ارتفاعات برآفتاب می‌رسید و در نهایت پس از قطع جاده گیلانغرب با قصرشیرین در منطقه سرتتان و تنگه قاسم آباد در محور گیلانغرب تلاقی می‌کرد.

گروه ضربت تیپ ۵۸ ذوالفقار در این عملیات تانک‌های دشمن در قاسم آباد را منهدم کرده و ضمن هموار کردن راه عبور تانک‌های خودی، جاده گیلانغرب به قصرشیرین را نیز مسدود کرد.

۲ معبر دیگر در منطقه عمومی غرب گیلانغرب انتخاب شده بود که هریک از معبرهای اصلی برای انجام این عملیات نیز چند معبر فرعی داشت و هدف‌های مستقلی را تامین می‌کرد.

سرداران شهید ابراهیم هادی داریوش ریزوندی و صفر خوشروان فرماندهی سه محور مهم در جبهه گیلانغرب را بر عهده داشتند.

کنترل و هدایت عملیات نیز توسط چهار پاسگاه فرماندهی انجام می‌شد که این پاسگاه‌های فرماندهی با نام‌های امام خمینی، شهید رجایی، شهید باهنر و شهید بهشتی انجام وظیفه می‌کردند و هدایت و کنترل کامل عملیات با مرکز فرماندهی امام خمینی (ره) بود.

شروع عملیات مطلع الفجر در ۲۰ آذر سال ۶۰

عملیات غرور آفرین مطلع الفجر در ۲۰ آذر سال ۶۰ شروع شد که با تسلط کافی دشمن بر این منطقه از پیشروی نیروهای خودی جلوگیری کرد ولی در محور سرپل ذهاب، قوای جمهوری اسلامی با وجود نداشتن توفیق در فتح تنگه کورک، تقاطی از ارتفاعات برآفتاب را به تصرف خود در آورده و جاده گیلانغرب – قصرشیرین را مسدود کردند.

در محور گیلانغرب درگیری به روشنایی روز کشیده شد و نیروهای عمل کننده در این محور موفق شدند با تقدیم تعدادی شهید و مجروح، ارتفاع شیاکوه را به تصرف خود در آورند.

در روز نخست عملیات تلاش رزمندگان اسلام در همین حد باقی ماند و نیروهای عراقی توانستند با بررسی اوضاع و شناسایی مواضع نیروهای ما، در شب دوم عملیات در محور شیاکوه پاتک کنند که با مقاومت و هوشیاری رزمندگان خنثی شد و نیروهای عراق بدون کسب نتیجه، عقب رانده شدند.

با گذشت سه روز از عملیات مطلع الفجر فقط ارتفاعات شیاکوه و برآفتاب در اختیار نیروهای خودی قرار داشت، پاتک‌های سنگین و متوالی دشمن از یک سو و امکان نداشتن پشتیبانی از نیرو به علت فاصله زیاد خط مقدم با عقبه از سوی دیگر موجب شد پس از ۱۷ روز مقاومت، ارتفاعات یادشده به طور مجدد به تصرف دشمن درآید.

کد خبر 541808

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.