به گزارش ایمنا، حجت جباری اظهار کرد: کاهش حجم آب دریاچه ارومیه در سال جاری باعث شده است تا بخشهایی از جزایر اشک و کبودان از محصور بودن با آب خارج شده و به خشکیهای جنوبی دریاچه ارومیه بپیوندد.
وی، آسیب به زیرساختهای زیست محیطی استان در حوضه دریاچه ارومیه به ویژه محیط طبیعی و حیات وحش پارک ملی دریاچه و زیستگاههای اطراف و جزایر آن را از جمله مهمترین مشکلات ناشی از کاهش حجم آب و خشک شدن این دریاچه عنوان کرد و افزود: از محصور خارج شدن این جزایر نگرانیهایی را از خروج گوزن زرد ایرانی و قوچ و میش این جزایر به وجود آورده است.
معاون محیط طبیعی و تنوع محیط زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی، اضافه کرد: گوزنهای زرد به عنوان گونه منحصر به فرد این جزایر با کاهش سطح آب و پوشش گیاهی با این خطر مواجه هستند که از جزایر خارج شده و در باتلاقهای آن گرفتار و جان خود را از دست دهند.
جباری گفت: محصور شدن جزیره اشک در میان برخی صخرههای نمکی پنهان در زیر آب موجب شده بود تا به جز معدود محیطبانانی که هرروز برای نظارت به جزیره سفر میکردند، کسی دسترسی به این جزیره نداشته باشد.
وی با بیان اینکه بهم چسبیدن جزایر بر اثر کاهش آب میتواند به عاملی برای خروج گونههای منحصر به فرد از این مناطق و نیز ورود گونههای جانوری وحشی شود افزود: چسبیدن این جزایر به خشکیهای جنوب دریاچه، زمینه را همچنین برای ورود گونههای گوشتخوار و مهاجمی مانند پلنگ، روباه و شغال و فراهم ساخته است که این امر نیز اکوسیستم طبیعی این جزایر را با مشکل مواجه خواهد ساخت و خطراتی را برای وحوش آن به وجود خواهد آورد.
جباری افزایش سطح آب دریاچه ارومیه را راهکاری برای رفع این مشکلات زیستی دانست و گفت: در سالهای اخیر افزایش سطح آب دریاچه ارومیه و احیای آن به حیات وحش و پوشش گیاهی آن کمک شایستهای کرده بود که این امر موجب افزایش دوباره زاد و ولد در این زیست بوم و از سرگیری زندگی عادی جانداران در جزایر شده بود.
معاون محیط طبیعی و تنوع محیط زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی اظهار کرد: برای جلوگیری از بروز این مشکل و خروج وحوش از این جزایر میزان کنترل و پایش ها از این مناطق شدت پیدا کرده است.
وی با اشاره به کاهش ۲۲ درصدی میزان بارندگیها در سال آبی گذشته افزود: میزان تولید آب در سطح حوزه نیز به دلیل خشکسالی با کاهش قابل توجهای روبرو شد که این امر به میزان ذخایر پشت سدها نیز تأثیر زیادی گذاشت.
وی اضافه کرد: از سویی دیگر کاهش میزان حجم آب رودخانهها، روان آبها و کاهش رهاسازی آب از پشت سدها موجب شد تا حقابه موردنیاز این دریاچه تأمین نشود و شاهد کاهش وسعت دریاچه و کاهش میزان حجم آب آن به میزان ۲ میلیارد مترمکعب شویم.
جباری گفت: هم اکنون سطح تراز دریاچه ارومیه هزار و ۲۷۰ متر و ۶۱ سانتی متر از سطح آبهای آزاد است که نسبت به مدت مشابه پارسال ۶۵ سانتی متر کاهش یافته که این امر وسعت دریاچه ارومیه را از ۲ هزار و ۶۲ کیلومتر مربع در سال گذشته به یک هزار و ۳۸۳ کیلومتر مربع در زمان حال کاهش داده است.
جزیره اشک یکی از جزایر ۹ گانه پارک ملی و دومین جزیره بزرگ پارک ملی دریاچه ارومیه است؛ این جزیره با ۲ هزار و ۳۰۰ هکتار به علت محصور شدن در میان آب در بیش از ۲۰ سال گذشته مهمترین و امنترین محل برای زیست گوزن زرد انتخاب شده بود.
برای اولین بار در سال ۱۳۵۶ تعداد ۲ رأس گوزن زرد از "دشت ناز" ساری به این جزیره منتقل و پس از اینکه شرایط زیستگاهی جزیره برای حضور گونه مناسب تشخیص داده شد، در سالهای بعد تعدادی دیگر نیز به این زیستگاه اضافه شد.
شرایط بسیار مناسب زیستگاهی از جمله امنیت غذایی، نبود عوامل بیماریزا، نبود دشمن طبیعی و سایر موارد باعث شد که جمعیت این گونه در سالهای بعد به بیش از ۳۰۰ رأس برسد و به همین دلیل باعث شد که بسیاری از کارشناسان جزیره اشک را بزرگترین و مناسبترین زیستگاه طبیعی گوزن زرد (جمعیت وحشی) در کشور و حتی دنیا عنوان کنند؛ این کار تا به آنجا موفق بود که حتی جهت کنترل جمعیت تعدادی زنده گیری و به سایر زیستگاههای مستعد کشور منتقل شد.
در سالهای اخیر با خشک شدن بخش وسیعی از پهنه آبی دریاچه ارومیه تهدیدات کم آبی و کم غذایی در کنار سایر عوامل تهدید کننده موجب کاهش ۳۰ درصدی تعداد گوزن زرد در جزیره اشک ارومیه شده و شمار آنها را به ۲۹ رأس رسانده است.
منبع: ایرنا
نظر شما