به گزارش خبرنگار ایمنا، دوران دفاع مقدس یکی از مهمترین، حساسترین و سرنوشتسازترین دوران تاریخ ایران بوده است. در آن زمان رژیم حاکم بر کشور عراق به تصور اینکه اساس نیروی دفاعی ایران در نتیجه وقوع انقلاب اسلامی مضمحل شده و عملاً قدرتی جلودار آن نیست به مرزهای خاکی، هوایی و سپس آبی کشورمان تجاوز کرد.
صدام حسین در سخنرانی که ۴۴ روز پس از آغاز جنگ انجام داد اعلام کرد که طرح حمله به ایران از مدتها قبل تهیه شده است. یکی از نخستین تهاجمات ارتش بعث به خاک ایران در هشتم اسفند ۱۳۵۸ یعنی تنها دو هفته پس از پیام مودت حسن البکر به مهدی بازرگان انجام شد.
ملت ایران یکپارچه متحد شدند و با لبیک به فرمان جهاد امام خمینی (ره)، رهبر عالیقدر نظام اسلامی جبههها و خطوط دفاعی مقابل ارتش متجاوز بعث را تشکیل دادند، ولی این رویداد به سادگی به سرانجام نرسید!
یکی از مهمترین برهههای دوران دفاع مقدس، سه ماه نخست آن است. در آن زمان که مدت خدمت نظام وظیفه و شرایط خاص حاکم بر کشور پادگانهای نظامی خالی از نیرو و توان دفاعی ارتش به دلیل شرایط خاص حاکم بر کشور تحلیل رفته بود، روزنامههای کثیرالانتشار آن زمان با انتشار فراخوانی در دو مرحله سربازان منقضی خدمت سالهای ۵۵ و ۵۶ را به جبهه فراخواندند. اعزام سربازان منقضی خدمت فراخوانده شده در ۱۰۰ روز اول جنگ تأثیر بهسزایی در پر کردن پادگانها و تأمین نیروی مورد نیاز جبهه داشت.
به هر روی آن دوران که از سویی سراسر افتخار و غرور و از سویی دلهره و اضطراب بود گذشت و ایران و ایرانیان، مظلوم اما سربلند آن را سپری کردند.
پس از پایان جنگ، مجموعه حاکمیت نظام جمهوری اسلامی تلاشهایی را برای پاسداشت خدمات و تلاشهای ایثارگران و خانوادههای آنان را انجام داد که یکی از مهمترین آنها، تصویب قانون بود. این قانون که در ۷۶ ماده و تبصرهها و بندهای ذیل آن به تصویب رسیده است تلاش میکند خدمات ارائه شده به جامعه ایثارگری شامل خانواده معظم شهدا، جانبازان، آزادگان و رزمندگان را در قالبی نظاممند و یکپارچه ارائه کند.
در آخرین ماهها فعالیت دولت دوازدهم بخشنامهای از طرف سازمان برنامه بودجه کشور صادر شد که در آن دستگاههای اجرایی به موجب بند (د) تبصره ۲۰ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور و دستورالعمل اجرایی آن به شماره ۱۳۷۵۸ مکلف به تبدیل وضعیت استخدامی کارکنان مشمول ماده ۲۱ قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران شدند؛ اما در فرایند اجرای این بخشنامه اشکالاتی پدید آمد.
یکی از گروههای مشمول این بخشنامه، ایثارگران با حداقل شش ماه حضور داوطلبانه در جبهه، همسر و فرزندان آنها هستند، اما در این میان برداشت ستاد کل نیروهای مسلح از کلمه "داوطلبانه" مندرج در این مقرره قانونی ابهامات و اشکالاتی را ایجاد کرد. توضیح آنکه این ستاد عقیده دارد به استناد کلمه داوطلبانه مقرر در این ماده، تنها سهچهارم از مدت حضور رزمندگان منقضی خدمت ۵۵ و ۵۶ در جبهه داوطلبانه بوده است.
همه رزمندگان داوطلبانه در جبهه حاضر شدند
عباس صادقی، وکیل دادگستری و کارشناس حقوقی در این باره میگوید: ستاد کل نیروهای مسلح یک مرجع قانونی و ذیصلاح در خصوص تصمیمگیری در این مورد است، اما شیوه نگارش ماده و بخشنامه سازمان برنامه بودجه به گونهای نیست که راه را برای بررسی بیشتر بسته باشد.
او تاکید میکند: کلمه "داوطلبانه" در ماده ۲۱ قانون جامع خدماترسانی ایثارگران از باب تاکید آمده است و افاده حصر نمیکند، یعنی منظور از این کلمه این نیست که فقط رزمندگان با شش ماه حضور داوطلبانه و همسر و فرزندان آنها از مزایای قانونی آن استفاده کنند، بلکه قصد قانونگذار این بوده است که "رزمندگان داوطلبانه در جبهه حاضر شدهاند و حالا مزایایی برای آنها در نظر گرفته میشود."
این حقوقدان ادامه میدهد: وقتی قانونگذار از عبارت "حضور داوطلبانه" استفاده کرده منظورش این نبوده که برخی رزمندگان غیر داوطلبانه در جبهه حاضر شدهاند، زیرا اساساً امکان ندارد رزمندگان غیر داوطلبانه در جبهه حاضر شده باشند، همه افرادی که به جبهه اعزام شدند عاشقانه و داوطلبانه و برای صیانت از انقلاب و اسلام و کشور اقدام به این کار کردند.
صادقی خاطرنشان میکند: اعزام سربازان منقضی خدمت سالهای ۵۵ و ۵۶ در حالی انجام شد که فراخوانی آنها نیز به صورت کاملاً داوطلبانه بوده و این گروه از رزمندگان اجباری در این زمینه نداشتند.
او تاکید میکند: باید حقیقت را بپذیریم. در همان دوران دفاع مقدس هم بسیاری افراد از حق انتخاب خود استفاده کردند و در جبهه حاضر نشدند، اما بسیاری از افراد از جمله رزمندگان منقضی خدمت داوطلبانه به جبههها اعزام شدند و بسیاری از آنها در همین مدت شهید یا جانباز شدند، لذا کلمه داوطلبانه حصری نبوده و جنبه تأکیدی دارد و همه مدت حضور رزمندگان در جبهه داوطلبانه و فی سبیلالله بوده است.
این سخنان در حالی مطرح میشود که معاونت نیروی انسانی آجا در نامه شماره ۴۵/۱۱۰/۱۹۶/زخ/۹۹ که در یازدهم اسفندماه ۱۳۹۹ به مدیریت نیروی انسانی نزاجا اعلام کرده است که آن گروه از کارکنان دولت که مدت خدمت سربازی خود را قبل از پیروزی انقلاب اسلامی به پایان رسانده و سپس به استخدام دستگاههای اجرایی درآمدهاند و بعد از آن به مدت شش ماه در جبهه حضور پیدا کردهاند، این مدت حضور آنان در جبهه به صورت داوطلبانه بوده و افراد موصوف میتوانند از مزایا و امتیازات آن بهرهمند شوند. از سوی دیگر ستاد کل نیروهای مسلح نیز پیش از این با صدور گواهیهایی قبل از پایان سال ۹۹، همه مدت حضور این رزمندگان را به صورت داوطلبانه محسوب کرده است.
نظر شما