انتخابات چه تاثیری بر بورس می گذارد؟

وضعیت کنونی بازار سرمایه و ریزش‌های پی در پی آن که ماه‌ها است ادامه‌دار شده و بسیاری از سرمایه‌گذاران خرد و کلان را متضرر کرده است، لزوم انجام اقدامی از سمت دولتمردان برای بهبود آن را بیش از پیش کرده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا در بازارهای کمتر توسعه‌ یافته همچون ایران فاکتورهای متعدد سیاسی و اقتصادی بر مسیر بازارهای اقتصادی از جمله بورس اثرگذار است، در چند ماه اخیر نیز بازار سرمایه ایران تحت تأثیر مجموعه از این عوامل واکنش‌های مختلفی نشان داده و روند نسبتاً ضعیفی را پشت سر گذاشته است به طوری که سرمایه‌گذاران زیادی در این بین متضرر شده‌اند.

علاوه بر این شرایط اقتصادی کشور نیز فشارهای زیادی را بر قشر متوسط و ضعیف جامعه نیز وارد کرده است، تداوم گرانی گوشت قرمز، افزایش چند باره قیمت مرغ و اتفاقاتی از این دست توانایی خرید این اقلام ضروری را از بسیاری از خانواده‌ها گرفته است که نارضایتی آنها از سیستم را در پی خواهد داشت.

بنابراین اگر دولت فعلی و کاندیداهای ریاست جمهوری دولت آتی قصد افزایش مشارکت مردم در انتخابات ۱۴۰۰ را دارند، باید اقداماتی برای بهبود وضعیت بورس که امروز به آئینه اقتصاد ایران تبدیل شده انجام دهند، زیرا بر اساس آماری که وجود دارد جمعیت زیادی از مردم کشور اکنون در این بازار سرمایه‌گذاری کرده و ماه‌ها است در ضرر هستند.

سرمایه‌گذاران در لاک دفاعی

در همین رابطه محسن رضایی، کارشناس بازار سرمایه به خبرنگار ایمنا با بیان این که می‌توان تأثیر انتخابات بر بورس را به دو بخش اصلی شامل پیش از انتخابات و پس از آن تقسیم کرد، می‌گوید: در دوره پیش از انتخابات معمولاً به دلیل التهابات سیاسی اجتماعی که در کشور ایجاد شده و می‌تواند بر وضعیت اقتصاد نیز تأثیرگذار باشد همه سرمایه‌گذاران معمولاً در لاک دفاعی فرو رفته و تمایل چندانی به خرید ندارند.

وی اضافه می‌کند: اما با توجه به دوره افتی که بازار سرمایه ایران تا کنون تجربه کرده است می‌توان گفت این اتفاق کم‌رنگ‌تر بوده و به محض مشاهده سیگنال‌های مثبت، بازار می‌تواند عکس‌العمل خوبی نشان دهد.

این کارشناس بازار سرمایه معتقد است: پس از انتخابات دوران مهم و غیر قابل پیش بینی برای بازار سرمایه ایران خواهد بود همانطور که پس از انتخابات آمریکا این انتظار وجود داشت. با توجه به اتفاقاتی که افتاد مدت‌ها حواشی آن در بورس تأثیرگذار بود ممکن است انتخابات ۱۴۰۰ نیز چنین حواشی داشته باشد و این گمانه زنی وجود دارد که به دلیل ناتوانی در کنترل اتفاقاتی که بعد از انتخابات می‌افتد، می‌توان گفت بازار به سمت و سوی ثبات نسبی خواهد رفت.

دولت آینده موضع خود را در خصوص برجام مشخص کنند

رضایی اضافه می‌کند: تیم منتخبی که قوه مجریه را در چهار سال آینده به دست می‌گیرد باید اهداف خود را در رابطه با موضوعاتی همچون برجام کاملاً مشخص کند. دولت صرفاً اجرا کننده تصمیمات حکومتی کشور در موضوعات اینچنینی است بنابراین دولت جدید نیز بر اساس استراتژی‌های کلان در این رابطه پیش خواهد رفت بنابراین به نظر می‌رسد دولتمردان آینده نیز به دنبال برقراری ارتباط خواهند بود و توسعه ارتباطات بین‌الملل در دستور کار قرار خواهد داشت علاوه بر این توافقی که با چین انجام شده می‌تواند به عنوان اهرم فشاری در مذاکرات مورد استفاده قرار گیرد.

به گفته وی پیش بینی می‌شود وزنه ایران در مذاکرات جدید با توجه به موضوعات گفته شده و غنی سازی ۶۰ درصدی، سنگین‌تر باشد. به طور کلی آنچه که در کلان کشور ما می‌گذرد، دولت جدید اتفاق جدیدی را رقم نخواهد زد اما دولت جدید می‌تواند هم افزایی خوبی ایجاد کرده و در قالب اهداف مشترک حرکت کند و همچون دولت کنونی در بسیاری از حوزه‌ها تکروی نکند.

این کارشناس بازار سرمایه می‌گوید: اگر دولت جدید بتواند هم افزایی خوبی در جامعه نخبگان ایجاد کند می‌توان به بهبود وضعیت اقتصاد در دولت بعد امیدوار بود. بخش زیادی از تأثیر انتخابات بر بازار بورس پیش‌خور شده و انتظار می‌رود با توجه به نارضایتی‌هایی که مردم از گرانی‌های اخیر دارند سطح مشارکت پایین بوده بنابراین نیاز است برای افزایش سطح مشارکت وضعیت اقتصادی به خصوص بورس که این روزها آئینه تمام‌نمای بورس است وضعیت بهتری شده و بهبود یابد.

دولت و سازمان بورس به دنبال بهبود بورس

رضایی تصریح می‌کند: اتفاقات و تصمیماتی که اخیراً گرفته شده حاکی است که دولت سازمان بورس و وزارت اقتصاد به دنبال بهبود شرایط بورس هستند و از طرفی نیز تأمین بودجه دولت از مسیر بازار سرمایه تا حدود زیادی انجام شده و می‌توان کم کم به بورس فضای بیشتری داد.

همچنین ایمان کرمی، دیگر کارشناس بازار سرمایه نیز به خبرنگار ایمنا می‌گوید: در اردیبهشت ماه و اوایل خردادماه رشد متوسط دور از انتظار نیست، ارسال گزارشات ۱۲ ماهه شرکت‌ها به دو صورت تک بعدی تلفیقی پس از ارسال این گزارشات، P/E بازار کمی تعدیل یافته و می‌تواند پتانسیل رشد کوتاه مدت را در بازار رقم بزند.

پیش از انتخابات

وی ادامه می‌دهد: در سال ۹۹ شاهد این بودیم که بخش عمده‌ای از مردم ایران وارد بازار سرمایه شدند و از این محل کسب درآمد می‌کردند لیست زیان دیدگان بازار سرمایه در این سال به واسطه سهام عدالت، حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیون از جمعیت کشور را شامل می‌شود. همچنان هم پورتفوی‌ها در زیان است و سهم‌ها ریزش قیمتی زیادی را تجربه کرده است، تأمین مالی که دولت انجام داد، فروش صندوق‌ها، فروش حقوقی‌ها در قیمت‌های بالا و … عواملی بوده که تا کنون موجب این ریزش شده است.

این کارشناس اقتصادی تصریح می‌کند: به نظر می‌رسد از بعد سیاسی تقاضا در بازار سرمایه افزایش یافته و نهادها قوت بیشتری بگیرند که موضوع رضایتمندی مردم در این حوزه را نیز افزایش دهند.

در زمان انجام انتخابات

کرمی اضافه می‌کند: تمام کاندیدها به شعار دادن علاقه مند هستند و این موضوعی است که همواره وجود داشته است، این احتمال وجود دارد که قسمتی از این شعارها مربوط به بازار سرمایه باشد بازار سرمایه امروز برخلاف سال‌های گذشته بخشی از زندگی مردم است و بخش عمده‌ای از اقتصاد ایران نیز به این موضوع گره خورده است، بنابراین شاهد شعارهای افزایشی و وعده‌هایی از جمله رسیدن شاخص به ۴ میلیون واحد، عرضه شرکت‌های جدید و… خواهیم بود.

وی ادامه می‌دهد: البته همه اینها شعاری بیش نخواهد بود اگر راه دستیابی به آن را ندانند. انتظار می‌رود کاندیداها و رئیس جمهور جدید اکنون ۹۰ درصد از تأمین مالی پروژه‌های کشور توسط بانک انجام شده و فقط ۵ درصد توسط بازار سرمایه است که به صورت متفرقه اعمال می‌شود.

به گفته این کارشناس اقتصادی سهم بازار بورس در پروژه‌های عمرانی کشوری بسیار پایین است و این در حالی است که در دنیا بورس بیشترین سهم را در تأمین مالی پروژه‌ها و شرکت‌ها دارد بنابراین این اهمیت وجود دارد که نگاه رئیس جمهور جدید به بازار سرمایه توسعه‌ای باشد و فقط به دنبال سود دهی‌های کوتاه مدت برای مردم نباشد.

کرمی اضافه می‌کند: ممکن است از رشد قیمت‌ها در بین سهامداران رضایتمندی ایجاد شود اما توسعه پایدار بورس می‌تواند محرک رشد اقتصادی ایران باشد. قدرت‌های بازار بورس ایران، شرکت‌های بزرگی که در آن سرمایه‌گذاری کرده‌اند بر همگان روشن شده است.

دامنه نوسان، گریبانگیر بورس

وی ادامه می‌دهد: در دل بازار سرمایه ایران با مشکلات ساختاری بسیار زیادی مواجه هستیم به عنوان نمونه دامنه نوسان موضوعی است که سال‌ها است گریبانگیر بورس ایران است در هیچ کدام از بورس‌های بزرگ دنیا دامنه نوسان تعریف نشده است بنابراین هیجانات به سرعت تخلیه شده و صف فروش نشینی معنایی ندارد.

این کارشناس بازار سرمایه معتقد است: اگر فردی نیاز به فروش سهم خود دارد در هر صورت فروشنده است بنابراین لازم است دامنه نوسانی وجود نداشته تا او بتواند به هر قیمتی که در نظر دارد سهام خود را به فروش برساند این موضوع از قفل شدن بازار نیز جلوگیری می‌کند. همانطور که بازار خودرو، ارز، طلا و سکه دامنه نوسانی وجود ندارد در بورس نیز می‌توان بدون این دامنه به خوبی عمل کرد و با ابزارهایی از جمله افزایش حجم مبنا می‌توان مدیریت کرد می‌توانند این کار را ابتدا برای چند نماد انجام داده و در صورت گرفتن نتیجه بر کل بازار اعمال کنند.

کرمی اضافه می‌کند: در کشورهای توسعه یافته دامنه نوسان در بورس وجود نداشته و فشارهای عصبی وارده به بورس نیز از این طریق کنترل و مدیریت خواهد شد.

وی تصریح می‌کند: در بخش تقاضا، لازم است بر عملکرد حقوقی‌ها نظارت شود، روز سه شنبه بازار برگشته بود، فولاد مبارکه کل صف خرید را عرضه کرد، با این کار کل حجم عرضه‌ها در بازار افزایش یافت. باید مشخص باشد کدامیک از حقوقی‌ها این کار را کرده است و دلیل آن نیز روشن شود، اگر صندوق بوده و نیاز مالی داشته باشد می‌تواند این کار را آهسته تر و به گونه‌ای که چنین آسیبی به بازار زده و روند کل سهم را منفی کند انجام دهد.

پاسخگویی مسئولان بازار سرمایه ایران بسیار ضعیف است

به گفته این کارشناس اقتصادی پاسخگویی مسئولان بازار سرمایه ایران بسیار ضعیف است به طوری که بسیاری از مسئولان به رسانه ملی دعوت و بازخواست می‌شوند اما هیچ خبری از پاسخگویی مسئولان بازار سرمایه وجود ندارد و این در حالی است که بازار سرمایه هر روز شاهد تغییر قوانین است.

کرمی با اشاره به این که روز پنجشنبه هفته گذشته چهار قانون تغییر کرد، تاکید می‌کند: این روند تغییر قوانین سال‌ها است گریبانگیر بازار سرمایه ایران است. تمام مسئولان باید متوجه این موضوع باشند که مسیر توسعه از بازار سرمایه می‌گذرد، این بازار پتانسیل‌های بسیاری داشته و می‌تواند موجب رشد اقتصادی کشور شود، زیرا بزرگترین تولید کننده‌ها و شرکت‌ها در بورس هستند بنابراین گذراندن روند توسعه و افزایش تولید در گرو رشد این شرکت‌ها است.

وی ادامه می‌دهد: افت سهام این شرکت‌ها موجب آسیب به اقتصاد کشور نیز می‌شود، اولویت اول را برای بهبود وضعیت بازار سرمایه قرار دهند، کارهای خوبی انجام شده اما کافی نیست، هنوز از ابزارهای مالی نوین در بورس ایران استفاده نشده است، در ابتدای کار تنها انتظاری که از رئیس جمهور جدید وجود دارد این است که قدمی برای بهبود وضعیت بازار سرمایه بردارد. اما به طور کلی می‌توان گفت یک روند سیاسی از نظر علمی بر فرایند تحلیل بنیادی تأثیری ندارد، نرخ فروش شرکت و حجم آن، انتظارات قیمت در آینده و P/E هر شرکت متغیرهای اصلی تحلیل بنیادی است بنابراین رویدادهای سیاسی تأثیرات موقتی بر بازار سرمایه دارد.

این کارشناس اقتصادی تصریح می‌کند: حتی موضوع برجام نیز تأثیر موقتی بر بازار داشته و منجر به کاهش حجم معاملات شده است فضای بلاتکلیفی اکنون در بورس ایران ایجاد شده است.

گزارش از: فرشته بابایی، خبرنگار اقتصادی ایمنا

کد خبر 487330

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.