فرهاد کاوه آهنگران در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه در چند سال اخیر حوادث تلخی از مرگ هموطنان عزیزمان بر اثر استنشاق گاز و عدم رعایت نکات ایمنی در نصب بخاری گازی شاهد بودهایم، اظهار کرد: علائم مسمومیت با منواکسید کربن میتواند طیف وسیعی از علائم را شامل شود و همین امر باعث شده افراد مسموم خیال کنند به دلیل سردی هوا دچار سرماخوردگی شدهاند
وی با اشاره به اینکه ابتلای تمام افراد خانواده به علائمی شبیه به آنفلوآنزا، بروز مسمومیت در افراد را نشان میدهد، افزود: سردرد، ضعف جسمانی، سرگیجه و بی قراری، خستگی و کاهش قدرت عضلانی، تهوع و استفراغ، خمیازه کشیدن بیش از حد و کاهش دید از علائم عمومی مسمومیت ها است و چنانچه افراد متوجه چنین علائمی شدند، با خارج شدن از فضای آلوده میتوانند از پیشرفت مسمومیت پیشگیری کنند.
سخنگوی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان تصریح کرد: کسی که دچار گاز گرفتگی شده باید از محیط آلوده به هوای آزاد منتقل شده، یقه پیراهن، کمربند و لباسهای تنگ او را باز کرده و درصورت امکان عملیات اکسیژن دهی به فرد مسموم توسط دیگران با نهایت دقت انجام شود.
وی با تاکید بر اینکه باز نگه داشتن راههای تنفسی و تماس با اورژانس در مراحل بعدی درمانی باید مورد توجه قرار گیرد، ادامه داد: خارج کردن افراد آسیب دیده از محیط آلوده و قرار دادن آنها در محیط باز از مهمترین اقدامات پیشگیرانه محسوب میشود.
کاوه آهنگر تاکید کرد: هنگام نصب وسایل گرمایشی، دودکش و اتصالات در داخل و خارج دیوار باید از جنس مقاوم و بدون هیچگونه منفذ یا نشتی در سرتاسر آن باشد و برای استفاده از چنین وسایل تمام نکات ایمنی مورد توجه قرار گرفته و در صورت نیاز، این امور به متخصصان امر سپرده شود.
راهکار رفع سردی دودکشها
وی درباره سردی دودکش هنگام روشن بودن بخاریها گفت: با باز گذاشتن بخشی از در یا پنجره که در مسیر جریان هوا است، اکسیژن کافی به محیط میرسد و سردی دودکش برطرف میشود اما در صورتی که پس از گذشت چند دقیقه بازهم دودکش به دلایل مختلف گرم نشد، توصیه میشود وسیله گازسوز خاموش شده و متخصصان آن را کاملاً بررسی کنند تا آن موقع میتوان برای گرم کردن محیط از بخاری برقی بهطور موقت استفاده کرد.
کاوه آهنگر ادامه داد: در مجموع دودکش ها باید بهصورت اصولی و استاندارد تا پشت بام منزل اجرا و اکسیژن کافی برای سوخت وسیله گازسوز در محیط تامین شود؛ دودکشهایی که از دیوارهای جانبی و پنجره ساختمان و به صورت غیراصولی خارج شدهاند و ارتفاع آنها کمتر از بام ساختمان است، عملاً امکان تهویه محصولات احتراق را به طور مطلوب نداشته و خطرآفرین است.
وی با تاکید بر اینکه بهطور کلی کلاهک H از کلاهک تکی برتر است و حتی برای وسایل گازسوز با نرخ حرارتی بالا مثل موتورخانهها الزامیست، تصریح کرد: اجرای صحیح و اصولی دودکشها تا پشت بام، نصب کلاهک H بر روی آن و رعایت فاصله دودکش از دیوارهای جانبی و ارتفاع دودکش حداقل ۶/۰ متر بالاتر از سطح پشت بام، باید مورد توجه قرار گیرد.
هر وسیلهای دودکش مجزا داشته باشد
سخنگوی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان به کارگیری لولههای آکاردئونی آلومینیومی را به هیچ وجه مجاز ندانست و تاکید کرد: شیب لوله های افقی در داخل واحدها باید رو به بالا و ارتفاع قسمتهای عمودی لوله حداقل سه برابر طول افقی آن باشد؛ قطر لوله دودکش نیز باید مساوی یا بزرگتر از قطر لوله خروجی دستگاه حرارتی باشد.
وی با اشاره به اینکه هر وسیله درون سوز مانند بخاری، آب گرم کن و غیره باید دارای دودکش مناسب و لوله رابط مجزا و مستقل باشد، اضافه کرد: قسمت عمودی دودکش باید روی پایههای مناسب قرار گیرد تا وزن آن به پایه منتقل شود، در ضمن لازم است طول عمودی دودکش با بستهای مناسب به دیوار محکم شود.
کاوه آهنگر درخصوص نصب وسایل گازسوز مانند پکیچ و آبگرم کن دیواری، گفت: در نصب این وسایل باید به استانداردهای مربوط و دستورالعمل نصب شرکت تولید کننده توجه کافی شود؛ بهطور کلی در فضاهای کمتر از ۶۰ متر مربع نصب آبگرمکن و پکیچ خطرآفرین است و نصب آن باید با رعایت ضوابط و پیش بینی تهویه مناسب صورت پذیرد.
وی با تاکید بر اینکه استفاده از بخاری های بدون نیاز به دودکش بر اساس استاندارد ایران در اتاق خواب، حمام و محیطهای بسته و کوچک ممنوع است، اظهار کرد: بر اساس این استاندارد دامنه کاربرد این دستگاه محدود به اماکن پر رفت آمد است که اکسیژن کافی برای محیط را تامین میکند.
شومینه در منازل جنبه تزئینی داشته باشد
سخنگوی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان درباره استفاده از شومینه در منازل خاطرنشان کرد: استفاده از شومینه به مدت کوتاه مدت آنهم در زمان هوشیاری و بیداری اشکال ندارد اما به علت آنکه عمل احتراق در شومینه در محیط باز صورت گرفته و دردرون محفظه نیست، انتشار محصولات احتراق شامل co و co۲ به وسیله آن در مقایسه با سایر وسایل گاز سوز با محفظه، بسیار بیشتر است.
وی با اشاره به اینکه احتمال وقوع خطا و اشتباه در تنظیم دودکش شومینه زیاد و خطر آفرین است، اضافه کرد: به دلیل اتلاف انرژی حرارتی بسیار زیاد شومینه در مقایسه با دیگر وسایل حرارتی گاز سوز استفاده از آن توصیه نمیشود و از آنجایی که عمل احتراق در شومینه در محیط باز صورت می گیرد نیز احتمال بازیگوشی کودکان و بروز آتش سوزی بسیار زیاد است.
کاوه آهنگر افزود: از شومینه صرفاً به عنوان تنها وسیله گرمایشی در محیط استفاده نشود زیرا جنبه تزئینی و لوکس آن بر جنبه گرمایشی آن غالب است.
نظر شما