مشاوره بگیرید، طلاق نگیرید

این روزها کارشناسان بسیاری توصیه می‌کنند که زوج‌های جوان قبل از آغاز زندگی مشترک حتماً با مشاور معتمد مشورت کنند. این توصیه از آنجا جدی شد که رسانه‌ها در سال‌های گذشته آمار نگران کننده‌ای در خصوص طلاق زوجین بخصوص در 5 سال اول زندگی مشترک منتشر کردند.

به گزارش گروه جامعه ایمنا، وظیفه مشاور آگاه کردن است. او می‌گوید که نتیجه چنین ازدواجی چه خواهد بود تا شما خودتان دست به انتخاب بزنید، متاسفانه در کشور ما زوج‌ها خیلی وقت‌ها اطلاع کافی از مشاوره‌هایی که مشاوران در اختیار آنها می‌گذارند ندارند.

 یا حتی گاهی احساس می‌کنند چون به حد مطلوبی از استقلال مالی و خانوادگی رسیده‌اند، می‌توانند بدون مشورت با افراد دیگر بهترین انتخاب را داشته باشند.

عده‌ای هم در انتخاب مشاور اشتباه می‌کنند و با مشورت دوستانشان برخی ملاک‌های کلیشه‌ای را برای همسرشان در نظر می‌گیرند و زمانی که دختر یا پسری با این شرایط را پیدا می‌کنند احساس می‌کنند به آن زوج رویایی رسیده‌اند و به صورت هیجانی دست به انتخاب می‌زنند.

در حالی که روانشناس یا مشاور ازدواج، تمام موارد را با فاکتورهای جزئی مورد ارزیابی قرار می‌دهد تا بتواند بررسی درست شخصیتی از زوجین ارائه دهد. یعنی در واقع مشاور تلاش می‌کند دیدگاه‌ها و اهداف زوجین را در زندگی مورد بررسی قرار بدهد و طرف مقابل را با این دیدگاه‌ها و اهداف آشنا کند.

ویژگی‌های عمومی یک مشاور چیست؟

در این رابطه، روانشناس یا مشاور با داشتن مهارت‌ها و آگاهی‌های علمی و حرفه‌ای تلاش می‌کند مراجع را با روش‌هایی منطبق بر نیازمندی‌هایش یاری کند تا هر چه بیشتر درباره خود بیاموزد و بینشی را که به این طریق درباره خود کسب می‌کند در رابطه با هدف‌های معین بطور مؤثری مورد استفاده قرار دهد.

سلامت روانی

یک مشاور در ابتدا باید خود از سلامت روانی برخوردار باشد و به سلامت جسمی و فکری خود اهمیت دهد زیرا دیدگاه مردم به روانشناس این است که وی باید خود از هرگونه خشم و حالت‌های تهاجمی به دور باشد وگرنه چگونه می‌توان به او اعتماد کرد.

علاقه به یادگیری روانشناسی

یک روانشناس خوب باید علم و آگاهی خود را نسبت به مسایل روز دنیا افزایش دهد که این آگاهی‌ها را می‌تواند از انجمن روانشناسی و یا منابع دیگر کسب کند. یک مشاور نباید خود را به دانستنی‌های قبلی محدود کند زیرا با پیشرفت علم و صنعت و ماشینی شدن جامعه کنونی، رفتار و کردار و طرز تفکر انسانها نیز دستخوش تغییر و تحول شده است .

رازداری

یک روانشناس باید محیطی امن برای مراجع خود ایجاد کند و رازدار باشد تا وی بتواند مشکلات و دیدگاه‌های خودش را به راحتی عنوان کند .

شنونده فعال

یک روانشناس باید شنونده فعالی باشد با تمام وجود به صحبت‌های مراجع گوش دهد و با تاکید کردن وی را متوجه سازد که حرفهایش را به دقت گوش داده است.

مهارت‌ برقراری ارتباط

برطرف شدن مشکلات و نیازهای بسیاری از مراجعان در گرو حل تعارض آنها با خانواده و افراد وابسته است که هرگز نتوانسته‌اند حرفشان را از طریقی درست به آنها بیان کنند.

بعضی وقتها ضروری است که مشاور، مداخلاتی در جهت برقرار شدن ارتباط صحیح میان افراد خانواده، انجام دهد. در این مورد روانشناس یا مشاور خود باید از مهارت در برقراری ارتباط موثر برخوردار باشد .

قضاوت و داوری

یک روانشناس فرد مراجعه کننده را بدون قید و شرط می‌پذیرد و در مورد صحبت‌های او هیچ گونه قضاوت و داوری نمی‌کند.

همدلی و همدردی

همدردی تلاشی است برای درک و فهم دنیای ذهنی طرف مقابل. برای همدلی باید یک روانشناس خود را جای مراجع بگذارد و از دریچه چشم او نگاه و احساس کند. در همدلی، روانشناس می‌تواند سخن طرف مقابل را تکرار کند تا مراجع بداند که او منظورش را متوجه شده است.

یک مشاور در مشکلات مراجع درگیر نمی‌شود و فقط به صورت موقت شرایط او را درک می‌کند، همدلی از مهمترین مفاهیم درمان است بدون وجود آن، درمان با مشکل مواجه می‌شود.

مشاوره یک کار فانتزی و لوکس نیست

بسیاری از افراد مهارت‌آموزی و مشاوره ازدواج را به زمانی موکول می‌کنند که تقریبا کار از کار گذشته است.

بسیاری از دختر و پسرهای جوان خرید کتاب‌هایی که در آنها مهارت‌های ارتباطی و مسائل مرتبط با ازدواج نوشته شده است را غیر ضروری می‌دانند.

 آنها معتقدند که تا زمان جاری شدن خطبه عقد احتیاج به هیچ یک از این مهارت‌ها ندارند!

لیلا بهنام روانشناس در این رابطه می‌گوید: مشاوره قبل از ازدواج در بین افراد یک کار فانتزی و لوکس محسوب می‌شود به همین دلیل بسیاری از افراد با مراجعه به مشاوره به نکات ارایه شده توجهی نکرده و تصمیم خود را عملی کرده و بعد از ازدواج و با مراجعه مجدد به مشاوره از کرده خود ابراز ندامت می‌کنند.

برای کاهش آمار طلاق در جامعه باید مشاوره قبل از ازدواج به یک امر اجباری و رسمی تبدیل شود تا جوانان بتوانند ضمن بکارگیری نکات دریافتی از مشاوره‌ها، مشکلات خود را بیش از پیش بکاهند.

 انسان برای ورود به هر دوره جدیدی از زندگی نیازمند آموزش است اگر زندگی زناشویی را جدی‌ترین دوره رشد هر انسان تلقی کنیم، باور اینکه در این دوره رشد، نیازمند راهنمایی هستیم، عجیب نیست.

تصویری که بسیاری از جوانان از زندگی زناشویی دارند تصویری است که از زندگی والدین خود داشته‌اند و این یکی از چالش‌هایی است که جوانان با آن روبرو هستند یعنی جوانان می‌خواهند مدرن فکر کنند اما سنتی زندگی کنند!

ضرورت مشاوره قبل از ازدواج

برای کاهش آمار طلاق در جامعه باید مشاوره قبل از ازدواج به یک امر اجباری و رسمی تبدیل شود تا جوانان بتوانند ضمن بکارگیری نکات دریافتی از مشاوره‌ها، مشکلات خود را بیش از پیش بکاهند.

افراد قبل از اینکه تصمیم به ازدواج بگیرند باید به یک شناخت دقیق از خود برسند و دقیقا بدانند که از زندگی چه می خواهند و هدف های خود را روشن کنند. رشد عقلی و جسمی یکی از پیش شرط های ازدواج است البته باید این نکته را در نظر گرفت که سن تقویمی نمی‌تواند دلیل بر رشد عقلی و شخصیتی باشد و ممکن است فردی با وجود داشتن 35 سال سن مثل نوجوان‌ها رفتار کند.

قبل از اینکه فردی بخواهد ازدواج کند باید مشکلات روانی خود را با کمک مشاور حل کند برای مثال یک شخص افسرده یا عصبی نمی‌تواند ازدواج موفقی داشته باشد.

خیلی از افراد بر این باورند تا زمانی که شرایط ازدواج فراهم نشده نباید به مطالعه و مهارت‌آموزی بپردازند، برای داشتن یک ازدواج موفق باید چنین باور نادرستی را کنار گذاشت و قبل از آمدن یک فرد جدید به زندگی‌مان دانسته‌های خود را افزایش بدهیم.

هر روانشناسی صلاحیت مشاوره ازدواج را ندارد

میرمحمدصادقی، مدیرکل دفتر مشاوره و روانشناسی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به وضعیت ازدواج در روستاها و شهرهای کوچک گفت: قواعد ازدواج در روستاها و شهرهای کوچک کمی با شهرهای بزرگ متفاوت است.

باید اعلام کنیم که فرهنگ ازدواج در روستاها در حال نزدیک شدن به شهرهاست و باید در خصوص آموزش‌های قبل از ازدواج در روستاها هم فعالیت‌های بیشتری انجام داد.

صادقی در خصوص آموزش‌های قبل از ازدواج می‌گوید: مشاوره در خصوص ازدواج یک موضوع پیچیده است و هر روانشناسی نمی‌تواند؛ صلاحیت مشاوره دادن را داشته باشد به خصوص افرادی که خودشان در زندگی مشترک‌شان مشکل دارند. این نشان می‌دهد که مردم برای مراجعه به مشاور حتما باید تحقیق کنند.

مدیرکل دفتر مشاوره و روانشناسی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به بزرگترین مشکل ایرانیان گفت: طبق آمار سازمان بهزیستی کشور بزرگترین مشکل مردم ارتباط برقرار کردن با یکدیگر است.

ویژگی‌های مشاور از زبان یک مشاور

بیژن براتی مشاوره خانواده درباره ویژگی‌های مشاوران قبل از ازدواج به خبرنگار ایمنا می‌گوید: مشاورانی که در موضوع مشاوره قبل از ازدواج کار می‌کنند علاوه بر ویژگی‌هایی که عموم مشاوران در تمام رشته‌های مشاوره اعم از شغلی، تحصیلی، کودک و غیره باید داشته باشند چند ویژگی دیگر را هم باید داشته باشد.

اولین مورد این است که باید دوره‌های تخصصی در این حوزه را گذرانده باشد چون مشاوره قبل از ازدواج با مشاوره عمومی تفاوت دارد، بسیاری از مشاوران این مشاوره را می‌دهند اما گذراندن دوره‌های تخصصی برای آنها لازم است.

این خانواده‌درمانگر در مورد آشنایی با آزمونها و تست‌های مورد نیاز در این رشته می‌گوید: ما در بحث مشاوره قبل از ازدواج نیاز داریم وقتی مشاوری تشخیص داد که زوجی برای ازدواج دچار اختلال یا مشکلی هستند لازم است از آنها تست یا آزمون شخصیتی به عمل آورد پس تبحر لازم در آزمون‌ها و تست‌های شخصیت را باید داشته باشد تا بتواند اطلاعات لازم را به این زوجین در شرف ازدواج بدهد. آشنایی با آداب و رسوم اقوام مختلف هم مورد دیگری است که به یک مشاور ازدواج می‌تواند کمک کند.

بدین منظور که گاهی دیده شده وقتی دختر و پسری به آنها مراجعه می‌کند از دو فرهنگ و قوم و گویش مختلف هستند و در صورت آشنا نبودن با اقوام و آداب و رسوم آنها نمی‌تواند به آنها مشاوره لازم را داشته باشد.

ازدواج در ایران بیشتر پیوند خانواده‌هاست نه افراد

براتی با اشاره به اینکه در بسیاری از اوقات افراد نمی‌دانند با چه کسی در حال ازدواج هستند می‌گوید: بسیاری از افراد از رسم و رسومات و فرهنگ قوم مقابل اطلاعی ندارند و وقتی این اطلاعات به آنها داده می‌شود تا حدی ارتباط با خانواده مقابل برای آنها تسهیل می‌شود.

مسئله مهم این است که در دیگر کشورهای جهان آدم‌ها با هم ازدواج می‌کنند اما در ایران این خانواده‌ها هستند که با هم پیوند می‌خورند. پس صرف دوست داشتن یک زوج کافی نیست.

این مشاور در ادامه گفت: باید بدانیم این خانواده‌ها در آینده باید با هم تبادل نظر و رفت و آمد داشته باشند و اگر این دو نفر با آداب و رسوم قوم طرف مقابل در ابتدای آشنایی و از طریق مشاور که یک شخص بیطرف است آگاه شوند قطعا به آنها کمک زیادی خواهد شد.

بسیاری از مشاوره‌های طلاقی که در حال حاضر می‌دهیم بخاطر این استکه دو نفر در ابتدا تنها با عشق و دوست داشتن وارد رابطه شدند اما بعد در زندگی مشترک دریافته‌اند که تفاوت فرهنگی چقدر برای آنها ایجاد مشکل کرده است تا جایی که آنها را به سمت طلاق کشانده است.

آگاهی از آسیب‌های اجتماعی روز

براتی در موضوع آگاهی یک مشاور از مسائل اجتماعی هم می‌گوید: یک مشاور قبل از ازدواج باید به آسیب‌های خانواده و در کل آسیب‌های اجتماعی آگاه باشد و برای زوجین آسیب‌های اجتماعی روز در موضوع خانواده را تشریح کنند  و مهارتهای لازم برای مقابله با آنها را به این زوج گوشزد نماید. موضوعات بسیاری چون استفاده از فناوری‌های جدید و فضای مجازی که خانواده‌ها را درگیر می‌کند و هشدار و آگاهسازی زوجین در این موضوعات برای جلوگیری از مشکلات آینده قطعا موثر خواهد بود.

تاهل و موفقیت در زندگی شرط مهم یک مشاور

این مشاور خانواده در خاتمه با تاکید بر اینکه متاهل بودن یک مشاور بسیار امر مهمی است گفت: اینکه فرد مشاور خود تجربه ازدواج و زندگی خانوادگی بدون مشکلی را داشته باشد امر بسیار مهمی است.

 چرا که گاها در بین مشاوران دیده‌ایم که خود شخص متاسفانه سابقه طلاق یا شکست در زندگی شخصی داشته‌اند و زندگی خوبی ندارند و زمانی که فرد مراجع بداند مشاوری که روبروی آنهاست خود زندگی موفقی نداشته پس پذیرش و مقبولیت خود را نزد مراجعین از دست می‌دهد.

 پس متاهل بودن و داشتن فرزند در موفقیت یک مشاوره خوب قطعا بی‌تاثیر نیست. مشاوره ازدواج با مشاوره تحصیلی یا شغلی کاملا متفاوت است و تخصص، تجزیه و تحلیل و پختگی مشاور و تخصص حرفه‌ای او می‌تواند پذیرش را در زوجین بالا ببرد.

کد خبر 306858

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.