چگونه از حساسیت فصل گرما جلوگیری کنیم؟  

بروز مسمومیت‌های گوارشی در فصل گرما، عوامل بروز اسهال و استفراغ در فصول گرم سال، بیماری‌های گوارشی شایع در فصل گرما، افراد در معرض خطر ابتلاء به بیماری گوارشی، علائم و درمان حساسیت فصل گرما و راهکارهای پیشگیری از بیماری‌های گوارشی در فصل گرما را در بسته خبری سلامت ایمنا بخوانید.

به گزارش خبرنگار ایمنا، با شروع فصل گرما آمار مراجعه‌کنندگان به مراکز درمانی و اورژانس‌های بیمارستانی با ناراحتی‌های گوارشی مانند: درد شکم، اسهال، استفراغ، تب و لرز افزایش می‌یابد.

از مهم‌ترین عوامل بروز مسمومیت‌های گوارشی در این فصل، گرمای مناسب برای تکثیر عوامل میکروبی، رعایت نکردن مسائل بهداشتی در تهیه مواد غذایی و بی‌دقتی در نگهداری صحیح آن‌ها و افزایش مسافرت‌های داخلی و خارجی است.

مهم‌ترین عوامل بروز اسهال و استفراغ در فصول گرم سال ویروس‌ها و در درجه‌ی بعدی باکتری‌ها و انگل‌ها هستند. بسیاری از عفونت‌های گوارشی از طریق مصرف آب و غذای آلوده منتقل می‌شوند.

بیماری‌های گوارشی شایع در فصل گرما

هر چه قدر گرم شدن هوا روحیه برخی را پرنشاط می‌کند، عملکرد بدن عده دیگری را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. در واقع بدین صورت که با گرم شدن هوا، سیستم دفاعی و دستگاه گوارشی تحت تأثیر افزایش دمای جو قرار گرفته و باعث به وجود آمدن چنین بیماری‌هایی در بدن می‌شود.

از این رو، توجه به رژیم غذایی و رعایت چندین نکته ساده جهت بهبود شرایط بسیار حائز اهمیت است. بیماری‌های گوارشی شایع در تابستان عبارتند از:

- ورم معده

- سوزش معده

- یبوست

- اسهال مسافرتی

- نفخ

- وبا

- تهوع

- سندروم روده تحریک پذیر

- عفونت‌های روده

- مسمومیت‌های غذایی

این موارد تنها بخشی از بیماری‌های گوارشی شایع در تابستان اند. علاوه بر آن، ممکن است عده‌ای به صورت کلی به این بیماری‌ها مبتلا باشند، اما علائم شأن در این فصل شعله ور شده و عود کند. برای مثال، این احتمال وجود دارد فردی برای سال‌ها است که به زخم معده دچار است و در فصل تابستان به میزان بیشتری علائم خونریزی معده را مشاهده کند. به همین منظور، بهتر است پیش از انجام هر روشی به جهت در امان ماندن از این نشانه‌ها، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

چگونه از حساسیت فصل گرما جلوگیری کنیم؟  

افراد در معرض خطر ابتلاء به بیماری گوارشی فصل گرما

افرادی که در حالت عادی به بیماری‌های گوارشی شایع در تابستان دچار هستند، کودکان و نوزادان، افراد با سیستم ایمنی ضعیف، بانوان باردار، بیماران قلبی و ریوی همگی می‌توانند در گروه افراد پر ریسک طبقه بندی شوند؛ یعنی افرادی که احتمال بروز این علائم در آنها بالا است. به همین منظور، در صورت ابتلاء به مسمومیت‌های غذایی، بروز درد در ناحیه شکمی، افت فشار، کند شدن ضربان قلب حتماً با متخصص خود مشورت کنند.

علائم حساسیت فصل گرما

علائم حساسیت فصل گرما مشابه علائم حساسیت بهاری است، این علائم عبارت‌اند از:

- آبریزش بینی

- آبریزش چشم

- عطسه

- سرفه

- خارش چشم و بینی

- تیرگی اطراف چشم‌ها

برای تشخیص حساسیت تابستانی باید به پزشک مراجعه کرد، پزشک بر اساس علائم و سوابق حساسیت درمان مناسب را تجویز می‌کند.

درمان و کنترل حساسیت فصل گرما

داروهای بدون نیاز به نسخه برای درمان علائم حساسیت تابستانی عبارت‌اند از:

- آنتی‌هیستامین

- قطره چشمی

- شست و شوی بینی با آب نمک

- برای درمان گزیدگی حشرات روش‌های زیر را امتحان کنیم.

- برای واکنش‌های خفیف حساسیتی، به‌منظور کاهش تورم یک کیسه آب یخ روی محل گزیدگی قرار دهید. حواسمان باشد که نیش حشره در بدن باقی نماند.

- از مسکن‌هایی مانند استامینوفن و ایبوپروفن استفاده کنید.

- آنتی‌هیستامین خوراکی خارش را رفع می‌کند.

نحوه جلوگیری از بروز حساسیت فصل گرما

- زمانی‌که سطح آلاینده‌ها و میزان گرده گیاهان بالا است در خانه بمانیم.

- در و پنجره‌ها را بسته نگه داریم. از تهویه هوا برای خارج کردن عوامل آلرژی‌زا از خانه استفاده کنیم.

- فیلترهای هوا را مرتب تمیز کنیم. همچنین مراقب پاکیزگی قفسه کتاب، منافذ و دیگر مکان‌های مناسب برای جمع شدن گرده گیاهان باشیم.

- پتو، روتختی، ملحفه، فرش و قالیچه‌ها را با آب گرم بشوییم. این کار مایت‌ها و دیگر عوامل آلرژی‌زا را از بین می‌برد.

- وقتی وارد خانه می‌شویم دوش بگیریم و لباس‌های خود را عوض کنیم.

- برای از بین بردن گرده‌ها، کپک‌های قارچی و گردوغباری که در فرش‌ها جمع شده مرتب جارو برقی بکشیم. بهتر است روی جاروبرقی فیلتر مناسب نصب کنیم.

- برای جلوگیری از رشد مایت‌ها، رطوبت خانه را پایین نگه داریم.

راهکارهای پیشگیری از بیماری‌های گوارشی در فصل گرما

۱. آب را فراموش نکنید

در روزهای گرم بدن با تعریق سعی در متعادل و پایین نگه داشتن دمای بدن می‌کند؛ بنابراین جایگزینی آبی که بر اثر تعریق از دست می‌رود، بسیار ضروری است. حال کارآمدترین روش برای مرطوب نگه داشتن بدن چیست. اینکه همواره در زمان‌های مشخص آب بنوشید. حتی اگر احساس تشنگی نیز ندارید، باز هم به برنامه پایبند بمانید. اگر هم طعم آب برایتان خسته کننده شده، می‌توانید با اضافه کردن سبزیجاتی چون نعنا یا خیار به آن، در طعم آن تنوع ایجاد کنید. کمبود آب بدن منجر به یبوست، گرمازدگی و حالت تهوع در فرد می‌شود.

۲. به آرامی غذا بخورید

در این فصل، برای اینکه دمای بدن پایین بماند، ارگان‌ها انرژی بسیاری مصرف می‌کند. ولی تأمین انرژی ممکن است با انتقال انرژی از دیگر سیستم‌های بدن نیز انجام شود. به همین منظور، با آهسته غذا خوردن به دستگاه گوارشی خود کمک می‌کنید تا انرژی در حال مصرف را دوباره به دست آورد.

چگونه از حساسیت فصل گرما جلوگیری کنیم؟  

این راهکار برای سالمندان نیز بسیار مؤثر است. در واقع باعث می‌شود تا احتمال بروز بیماری‌های گوارشی در سالمندان را به حداقل برساند. برای انجام این راهکار، حجم وعده‌های غذایی خود را کم کنید و به دفعات آن بیفزایید. هر لقمه را کامل بجویید و اصلاً در خوردن عجله نکنید.

۳. به سلامت غذا اهمیت دهید

پیک نیک‌ها یا صرف غذا در بیرون خانه یکی از تفریحات این فصل است؛ اما توجه داشته باشید به دلیل گرمای هوا، امکان آسیب دیدن مواد غذایی وجود دارد. چه آنها را در خانه آماده کنید و چه بیرون، اگر به مسائل بهداشتی توجه نکنید، ممکن است یکی از بیماری‌های گوارشی شایع در تابستان به سراغ شما بیاید. توجه به نکات زیر می‌تواند سلامت غذا را تا حد زیادی در این فصل گرم تأمین کند:

- اجازه ندهید غذا برای بیش از چهار ساعت بیرون در هوای آزاد بماند.

- غذاهای سرد را سرد نگهدارید و غذاهای گرم را گرم.

- حتماً از فواید ریحان، نعنا، خیار، گوجه و سایر سبزیجات مطلع اید. بنابراین مصرف این مواد را در برنامه غذایی تان بگنجانید. ولی پیش از آن، در شستشوی آنها دقت فراوانی به خرج دهید.

- مواد غذایی لبنی را بیرون در هوای آزاد رها نکنید. حتماً از آنها در یخچال نگهداری کنید.

۴. فیبر بیشتری مصرف کنید

نه تنها در تابستان، بلکه در طول سال مصرف فیبر می‌تواند در کنترل بیماری‌ها و مشکلات مربوط به دستگاه گوارش کمک کننده باشد؛ اما در فصل تابستان که عملکرد سیستم گوارشی بدن مثل همیشه نیست، مصرف این ماده را بیشتر کنید. فیبر در هضم غذا و کارکرد معده و روده بسیار تاثیرگذار است.

۵. ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهید

به صورت کلی، همه از تأثیر ورزش در سلامتی باخبریم؛ اما تحقیقات نشان داده داشتن فعالیت بدنی به سوخت و ساز بیشتر، عملکرد بهتر دستگاه گوارشی و پیشگیری از ابتلاء به بیماری‌های گوارشی شایع در تابستان کمک می‌کند. قطعاً گرمای این فصل می‌تواند کیفیت ورزش روزانه ما را تحت‌الشعاع قرار دهد، ولی اگر به جای بیرون از خانه، در منزل ورزش کنیم، دیگر نگرانی نیز از این بابت باقی نخواهد ماند.

به خاطر داشته باشید ورزش کردن در گرمای شدید بیرون از خانه ممکن است علائمی چون گرمازدگی، حالت تهوع، گیجی و استفراغ را برایتان به همراه داشته باشد. اگر در چنین شرایطی بودید، سریعاً به یک محل خنک بروید و آب فراوان بنوشید. اگر شرایط رو به بهتر شدن نرفت، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

کد خبر 578910

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.