امشب شاهد مقارنه ماه و زحل باشید

کارشناس تیم علمی رصدخانه لارستان گفت: چهارشنبه _۱۹ آبان‌ماه_ ماه ۶ روزه با عبور از جنوب سیاره زحل به فاصله ۱۴ درجه و ۶ دقیقه قوسی یک همنشینی جذاب را پدید می‌آورد.

فاطمه فخرایی فرد در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: چهارشنبه -۱۹ آبان‌ماه- ماه از دید ناظران زمینی در یک بعد قرار می‌گیرد و ماه ۶ روزه با عبور از جنوب سیاره زحل به فاصله ۱۴ درجه و ۶ دقیقه قوسی یک همنشینی جذاب را پدید می‌آورد. مقارنه به معنای یکسان بودن بعد یا طول دایره البروجی دو جرم است، وقتی دو جرم آسمانی مانند دو سیاره یا ماه و سیاره یا خورشید و سیاره به فاصله ظاهری کمی در آسمان می‌رسد؛ در اصطلاح نجومی از واژه مقارنه استفاده می‌شود. البته در مواردی که جدایی زاویه‌ای آن‌ها کم باشد از اصطلاح‌های نزدیکی، همنشینی یا اجتماع استفاده می‌شود.

وی افزود: از مختصات رصدخانه لارستان، همنشینی ذکر شده زمانی که اجرام به ارتفاع ۴۳ درجه بالاتر از افق جنوب شرقی شما می‌رسد، یعنی حدود ساعت ۱۷:۲۱ قابل رصد است، سپس اجرام حدود ساعت ۲۲:۳۵ در افق جنوب غربی محو می‌شود. ماه با قدر منفی ۱۱.۷ و سیاره زحل با قدر ۰.۴ در آسمان می‌درخشند و هر دو در صورت فلکی جدی یا بزغاله قرار دارند. در صورت رصد با تلسکوپ این دو جرم نمی‌تواند همزمان در یک میدان دید قرار بگیرد، اما با چشم غیر مسلح یا از طریق یک دوربین دو چشمی به راحتی قابل مشاهده خواهد بود.

تربیع اول ماه

کارشناس تیم علمی رصدخانه لارستان اضافه کرد: ماه هفت روزه چهارشنبه -۱۹ آبان ماه- فاز ربع اول را پشت سر می‌گذارد؛ در آسمان عصر در اوج ظاهر می‌شود و نیمه شب غروب می‌کند. تنها قمر سیاره ما ساعت ۱۷:۲۲ در وضعیتی با ۴۱ درجه بالاتر از افق جنوبی هنگامی که خورشید در حال غروب است قابل مشاهده می‌شود، سپس کم کم به سمت افق غرب می‌رود و ساعت ۲۲:۴۰ غروب می‌کند. در این مرحله از چرخه فازهای ماهانه، تقریباً نیمی از ماه روشن به نظر می‌رسد و حدود ۵۵ درصد درخشندگی دارد.

وی تصریح کرد: لحظه دقیق تربیع اول در واقع زمانی است که طول دایره البروجی ماه از دید ناظران زمینی دقیقاً ۹۰ درجه با طول دایره البروجی خورشید فاصله دارد. با این حال، ماه ربع اول را می‌توان در هر زمان تا قبل از غروب آن مشاهده کرد، فاصله ماه از زمین در این موقعیت ۳۷۹ هزار کیلومتر است. در روزهای آینده ماه هر روز تقریباً ۵۰ دقیقه دیرتر غروب می‌کند و بیشتر طول شب قابل مشاهده است.

کد خبر 534439

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.