باید راه را برای افرادی که بدون توبه حاضرند در چارچوب قانون خدمت کنند هموار کنیم

رییس قوه قضائیه گفت: دستگاه قضایی باید کاملاً مستقل باشد؛ چرا که گاهی برخی جریانات سیاسی تلاش می‌کنند ناخودآگاه از طریق فرایندهای قضایی و نهادهایی همچون سازمان بازرسی یا دادستانی یا حراست‌ها رقیب خود را حذف کنند و در این موارد عدلیه باید مستقل عمل کند.

به گزارش ایمنا، حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای در ابتدای نشست با جمعی از افرادی که از طریق کانال ارتباطی نظراتی را به وی منتقل کرده بودند، اظهار کرد: از وقتی که مسئولیت دستگاه قضا بر عهده او قرار گرفته، از مسئولان دفتر خود و مرکز رسانه قوه قضائیه خواسته سازوکاری برای ارتباط با اقشار مختلف جامعه و گروه‌های نخبگانی طراحی کنند تا بتوان از نظرات مختلف برای حل مشکلات قضائی استفاده کرد.

وی افزود: عقل حکم می‌کند که انسان از بین بد و خوب، خوب را و از بین خوب و خوب‌تر، خوب‌تر را و از بین بد و بدتر، بد را انتخاب کند، اما لازمه این انتخاب آن است که همه سخنان را بشنود تا بتواند سخن بهتر را تشخیص دهد.

رئیس قوه قضائیه خاطرنشان کرد: ملاک افراد برای انتخاب یک سخن درست با همدیگر تفاوت دارد و به همین علت برای انتخاب سخن بهتر و درست، باید گوش شنوا، تحمل و سعه‌صدر و قدرت فهم و تشخیص موضوع را داشت.

حجت‌الاسلام والمسلمین اژه‌ای با بیان اینکه هیچکس انسان کامل نیست، تصریح کرد: اگر کسی مرتکب جرم یا خلافی شد، چگونه باید با او برخورد کرد که از زندگی ساقط و از حقوقش محروم نشود و راه بازگشتش به جامعه به گونه‌ای بسته نشود که نتوان از نقاط قوت او بهره برد؛ توبه از نعمات الهی به انسان است که در آموزه‌های دینی به آن تأکید فراوان شده و ما باید آن را در همه شئون زندگی به ویژه امور حقوقی و دستگاه قضائی ساری و جاری کنیم تا کسی که دارای نقاط ضعف و قوت مختلفی است، به دلیل یک خطا منزوی نشود.

وی با انتقاد از برخی رفتارها در طرد کردن بعضی افراد از قطار انقلاب، ادامه داد: در چهار دهه اخیر اگر کسی مرتکب خلاف یا جرمی شد، بعضاً شرایطی به وجود آمد که کلاً طرد شد، در حالی که خیلی از افراد با توبه یا حتی بدون توبه حاضرند به جامعه خدمت کنند و در چارچوب ضوابط قانونی حرکت نمایند که ما باید راه را برای این بازگشت هموار کنیم.

رئیس قوه قضائیه با طرح سوالاتی در خصوص ویژگی‌های دستگاه عدلیه و دادرسی مطلوب و وظایف دستگاه قضا در احقاق حق و فصل خصومت‌ها، اظهار کرد: ابزار اصلی قاضی برای احقاق حق و اجرای عدالت، قانون و قواعد شناخته شده است که عدول از آن‌ها امری ناپسند است.

حجت الاسلام والمسلمین اژه‌ای افزود: اگر قانون خلأ یا اشکال دارد باید برای رفع آن تلاش شود، اما اجرا نکردن قانون به دلیل یک نقیصه یا مصلحت اندیشی در اجرای قانون نیز غیرقابل قبول است و حتماً تبعات سو و مضراتی برای جامعه خواهد داشت.

وی با اشاره به اشتراک نظر نخبگان با برخی رویکردهای جدید قضائی خواستار توجه به این اشتراکات برای تقویت ساختار عدلیه و بهبود عملکرد آن شد و تصریح کرد: بسیاری از اختلافات در سطح کشور و جریان‌های سیاسی مبنای فلسفی و کلامی ندارد و ناشی از تفاوت برداشت‌ها است که با گفتگو و هم اندیشی می‌توان آن‌ها را به حداقل ممکن رساند.

رئیس قوه قضائیه تاکید کرد: باید درباره اختلافات ریشه‌ای نیز هم اندیشی و بحث و تبادل نظر شود تا به یک نگاه مشترک در نحوه برخورد با آن‌ها دست یافت تا هر اندازه که می‌توان از تبعات آن در جامعه کاسته شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین اژه‌ای با تأکید بر استقلال قوه قضائیه، اظهار کرد: من معتقد بوده و هستم که دستگاه قضائی باید کاملاً مستقل باشد؛ چرا که گاهی برخی جریانات سیاسی تلاش می‌کنند ناخودآگاه از طریق فرایندهای قضائی و نهادهایی همچون سازمان بازرسی یا دادستانی یا حراست‌ها رقیب خود را حذف کنند و در این موارد عدلیه باید مستقل عمل کند.

وی با بیان اینکه دستگاه قضائی باید پناه همه آحاد جامعه باشد، افزود: ممکن است فردی شرور یا مجرم باشد، ولی اگر برای تظلم خواهی و احقاق حقی به قوه قضائیه مراجعه کرد، نباید او را به صرف اینکه مجرم است نادیده بگیریم.

رئیس دستگاه قضا با تأکید بر اینکه دستگاه قضائی باید از هر گونه ظلم جلوگیری کند، خاطرنشان کرد: اگر ظلمی توسط یک مأمور حکومت صورت گرفت باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد؛ خصوصاً اگر به کسی ظلم شود که راهی برای اثبات حقانیت خود و دفاع از حقش ندارد.

حجت‌الاسلام والمسلمین اژه‌ای در این جلسه به دستوراتی که در نخستین روزهای تصدی دستگاه قضا برای اصلاح برخی رویکردها و فرآیندها صادر کرده اشاره و خاطرنشان کرد: سرکشی از زندان‌ها و تحت نظرگاه‌ها، پایش زندانیان و تعیین وضعیت زندانیان موقت و زندانیانی که در انفرادی هستند از مهم‌ترین این دستورات و دغدغه‌ها است.

وی گفت: طی سه ماه گذشته تا کنون هیچ زندانی در کشور وجود ندارد که حداقل یک بار و برخی از آن‌ها حتی تا چند بار هم توسط مسئولان عالی قضائی به صورت فردی یا جمعی مورد بازدید قرار نگرفته باشند و در این دیدارها ساعت‌ها با زندانیان گفتگو و به مسائل آن‌ها رسیدگی شده است.

رئیس قوه قضائیه از لزوم اصلاح رفتار ضابطان در ضبط وسایل متهمان در جریان بازرسی از محل کار و زندگی آن‌ها نیز سخن گفت و تأکید کرد: اگر کسی مرتکب جرمی شده نباید به خانواده او ظلم شود و ضابطان باید در بازرسی اماکن و بررسی وسایل متهمان، حریم خصوصی افراد و ضوابط قانونی را رعایت کنند.

حجت‌الاسلام والمسلمین اژه‌ای گریزی به مشکلات ناشی از ممنوع الخروجی‌ها اشاره و تصریح کرد: دستگاه‌های مختلفی همچون سازمان مالیاتی و بانک‌ها افراد را ممنوع‌الخروج می‌کنند که در گام اول باید این مسأله ضابطه‌مند شود و تلاش می‌کنیم این موضوع را با همکاری دولت ساماندهی کنیم.

وی با بیان اینکه گاهی افراد قصد سفر با خانواده و همکارانشان به خارج از کشور را دارند، اما در فرودگاه متوجه می‌شوند ممنوع‌الخروج هستند، گفت: اگر کسی ممنوع‌الخروج می‌شود و اطلاع دادن به او منع قانونی ندارد، باید حتماً به او گفته شود ممنوع‌الخروج است تا برنامه کاری و زندگی‌اش به هم نریزد.

رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه برای حضور مؤثر در شوراهای تخصصی و نشست‌هایی که در سطح سران قوا برگزار می‌شود از نظرات تیم مشاوران و کارشناسان استفاده می‌کند، تأکید کرد: تلاش ما این است که حداکثر استفاده را از ظرفیت‌های مردمی و نظرات نخبگان برای آسیب شناسی و اصلاح نظام قضائی و پیشبرد مأموریت هایمان در حوزه‌های مختلف از جمله پیشگیری از جرم و کاهش اطاله دادرسی و حل اختلافات ببریم.

در این نشست، «علی مطهری» استاد دانشگاه و نماینده ادوار مجلس با تقدیر از رویکرد حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای در توجه به حقوق مردم در دوره تحول و تعالی دستگاه قضا، خواستار اصلاح برخی روندها و فرایندهای قضائی از جمله تغییر نحوه انتخاب وکیل برای متهمان سیاسی و امنیتی و متهمان دادگاه ویژه روحانیت و برگزاری دادگاه متهمان سیاسی با حضور هیأت منصفه اساس قانون جرم سیاسی شد.

منبع: ایسنا

کد خبر 530930

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.