کارخانه بازیافت کرمان ۵ ماه پس از افتتاح هنوز تعطیل است

پنج ماه از افتتاح کارخانه بازیافت زباله شهرداری کرمان می‌گذرد، اما همچنان زباله‌های تر و خشک این شهر به عنوان طلای کثیف که می‌تواند درآمدزا و البته تهدیدی هم برای محیط زیست باشد دفن می‌شوند زیرا کارخانه تعطیل و غیرفعال است.

به گزارش ایمنا، مسئولان مدیریت شهری کرمان البته می‌گویند مزایده بهره‌برداری از کارخانه اخیراً برگزار و پیمانکار نیز مشخص شده است؛ هرچند با وجود آغاز فعالیت پیمانکار در این کارخانه با شرایط کنونی نیز تنها ظرفیت بازیافت نیمی از زباله‌های تولیدی در شهر کرمان در آن وجود دارد.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری کرمان اعلام کرد که به تازگی مزایده مربوط به این کارخانه برگزار و پیمانکار نیز مشخص شده و اینک در حال تحویل اسناد مالی است تا کار را شروع کند.

علیرضا ریاضی در عین حال تصریح کرد که ظرفیت فعالیت این کارخانه که از اواخر اسفند سال گذشته آماده بهره برداری اما همچنان غیرفعال است در طول روز بیشتر از تفکیک و مدیریت فرآیند بازیافت زباله برای ۲۰۰ تا ۲۵۰ تن نیست.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه میزان جمع آوری زباله در شهر کرمان روزانه حدود ۴۰۰ تن است به یک کارخانه بازیافت دیگر با همین ظرفیت نیاز داریم.

ریاضی با بیان اینکه افتتاح یک کارخانه با همین کیفیت و ظرفیت اینک دستکم افزون بر ۱۰ میلیارد تومان هزینه نیاز دارد، پیشنهاد کرد که مدیریت شهری در دوره جدید موضوع بازیافت را در اولویت مهم خود قرار دهد.

این مسئول مدیریت شهری کرمان با بیان اینکه زباله‌های جمع آوری شده اینک همچون سال‌های گذشته به ناچار به صورت خشک و تر دفن می‌شوند برآورد کرد که پس از بازیافت زباله در این کارخانه در مجموع ماهانه حدود ۵۰۰ میلیون تومان از این راه کسب درآمد و مدیریت شهری نیز از بخشی از آن درآمد (غیر از سهم بخش خصوصی) منتفع شود.

ریاضی به روند کار کارخانه بازیافت اشاره کرد و تاکید کرد: از مجموع زباله‌ای که وارد کارخانه می‌شود ۳۰ درصد زباله خشک و ۷۰ درصد آن تر است، در آمد آن مشخص است و به طور کلی از این میزان ۷۰ درصد آن قابل بازیافت است.

این مسئول با بیان اینکه کار بازیافت ارزشمند است تصریح کرد: ما وزن زباله‌ها را به صورت مخلوط داریم و نه میزان تفکیک آن را حال بالاخره به عدد تقریبی در زمینه درآمد رسیدیم اما می‌خواهیم بسته تشویقی قرار دهیم تا برای پیمانکار بصرفد.

زباله سوز نداریم

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری کرمان در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا زباله سوز در مجموعه سازمان پسماند وجود دارد گفت: خیر، زباله سوز تعبیه نشده و باید بخش خصوصی در این زمینه وارد شود.

وی در ادامه در این زمینه اینچنین توضیح داد: تمرکز در سطح کلان کشوری، بر ایجاد زباله سوزی در کشور بیشتر در شهرهای شمالی است زیرا ورود زباله سوزها صنعت و فناوری آن وارداتی از کشورهای دیگر مخصوصاً ژاپن است و نصب و راه اندازی آنها نیز فرآیند خاص خود را دارد که بسته به جغرافیای هر محل انجام می‌شود.

از زباله‌های عفونی کرمان چه خبر؟

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری کرمان در ادامه در پاسخ درباره زباله‌های عفونی در این شهر نیز گفت: بر اساس قانون پسماند تولیدکننده زباله عفونی موظف است به صورت شبه‌خانگی یا امحا شده زباله را به صورت غیر عفونی تحویل ما دهد.

وی توضیح داد: دستگاه‌های امحا کننده زباله‌های عفونی در محیط‌های بیمارستانی وجود دارد که با هماهنگی و نظارت دانشگاه علوم پزشکی زباله‌های سایر مراکز کوچک‌تر مثل مطب‌ها و درمانگاه‌ها را از طریق شرکت بخش خصوصی به این بیمارستان‌ها تحویل می‌دهند و به زباله امحا شده یا غیر عفونی تبدیل می‌کنند.

این مسئول اظهار کرد: با توجه به شرایط کرونا حتی برخی زباله‌های غیر عفونی مراکز درمانی نیز در دستگاه قرار می‌گیرند و در کنار سایر زباله‌های عفونی به صورت امحا شده در می‌آیند.

ریاضی با بیان اینکه ما زباله عفونی تحویل نمی‌گیریم گفت: کار جمع آوری نهایی زباله‌های امحا شده با سازمان مدیریت پسماند است که البته آمادگی داریم این کار را هم به بخش خصوصی واگذار کنیم.

وی افزود: فرآیند دفن زباله‌های امحا شده بیمارستانی جداست و در محلی جداگانه از زباله‌های خانگی دفن می‌شوند؛ روی این زباله‌ها آهک تخلیه و با سرعت دفن می‌شوند که ناظر بالادستی ما در دفن این زباله‌ها نیز سازمان محیط زیست است که کارشناس برای نظارت می‌فرستد.

استقبالی از مزایده تفکیک زباله نشد

وی در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار مبنی بر طرح تفکیک زباله در مبدا گفت: ما در یک سال گذشته سه مرحله طرح تفکیک در مبدا را به مزایده گذاشتیم اما استقبال نشد زیرا شرکت‌ها اسناد را می‌خرند و پس نمی‌آورند لذا اقدامی صورت نمی‌گیرد.

ریاضی با بیان اینکه این طرح به همکاری شهروندان نیاز دارد ادامه داد: ما در این زمینه مجموعه کاملی را انتخاب و تدوین کردیم و اسناد تفکیک زباله در مبدا را آماده کردیم و مجموعه به نوعی حداقلی را تعریف کردیم که زباله‌های خشک قابل بازیافت را جدا کند و یک اپلیکیشن به نام شمیز (مخفف شهر تمیز) نیز ساخته و هفته اول فروردین رونمایی شد.

وی افزود: همچنین ۲۳ اتاق کانکسی در ۲۳ نقطه شهر نیز آماده شد و همه آنها در یک مجموعه برای مزایده گذاشتیم که متأسفانه استقبال نشد.

مافیایی که اجازه نمی‌دهد

ریاضی خاطرنشان کرد: زباله خشک قابل بازیافت شامل ۵-۶ مقوله بیشتر نیست و در نهایت از لحاظ وزنی وزن قابل درصدی ندارد اما حجم دارد و زباله گردها آنها را جمع آوری می‌کنند و کارشکنی‌هایی نیز از سوی آنها و مافیای پشت سر آنها صورت گرفت.

وی با بیان اینکه ساماندهی زباله گردها هم در دستور کار است و در این مجموعه تعریف شده تاکید کرد: متأسفانه پشت پرده این زباله گردها باند و مافیا است و اینها (زباله گردها) تنها سواره نظام آنها هستند و گردش مالی دقیقی از کارکرد آنها در دستور کار نیست.

گرانی‌ها تولید زباله را کاهش داد

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری کرمان در ادامه با بیان اینکه گرانی‌ها بر تولید زباله تأثیرگذار بوده گفت: تولید زباله در شهر کرمان کمتر شده است و قبلاً در همین ماه‌های گرم زباله بیشتر بود و امسال کاهش یافته است و حس می‌شود قدرت خرید کاهش یافته است.

منبع: ایرنا

کد خبر 511594

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.