۱۳ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۲:۵۵
سوئد پیشتاز شهرهای یک دقیقه‌ای

پروژه "شهرهای ۱۵ دقیقه‌ای پاریس" نظر بسیاری از طراحان جهان را به خود جلب کرده است؛ این در حالی است که مقامات شهری سوئد با همکاری شهروندان مناطق مختلف با ایجاد مبلمان‌های جدید، پارکلت‌های زیبا و مهندسی دقیق خیابان‌ها به اهداف خود برای ایجاد شهرک‌های یک دقیقه‌ای تحقق خواهند بخشید.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، در سال ۲۰۲۰، زمانی که قرنطینه‌های اعمال شده برای مهار ویروس کرونا باعث شد میلیاردها نفر از مردم جهان با مناطق اطراف محل زندگی خود پیوند برقرار کنند، ایده طراحی شهرهای ۱۵ دقیقه‌ای به مبحثی داغ در بین بسیاری از مدیران شهری تبدیل شد. طراحان ایجاد شهرک‌های خودکفا را که در آن مردم تنها با ۱۵ دقیقه پیاده‌روی به تمام امکانات مورد نیاز خود دسترسی پیدا می‌کنند، رویکردی مناسب برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و افزایش زیست‌پذیری در سراسر جهان تصور کردند. در این بین، آنه ایلداگو شهردار پاریس، از این ایده به عنوان یک اولویت قطعی برای بازطراحی شهری پساکرونا بهره گرفت و ادعا کرد در آینده، پایتخت فرانسه را شهرک‌های خودکفا فرا خواهد گرفت.

مردم و طراحان در شگفتی شهرک‌های ۱۵ دقیقه‌ای بودند که دولت سوئد با مطرح کردن ایجاد "شهرهای یک دقیقه‌ای" مبحث داغ‌تری برای بازطراحی شهرهای پساکرونا در میان برنامه‌ریزان شهری به وجود آورد. اگر مردم پاریس تنها با ۱۵ دقیقه پیاده‌روی و بارسلونایی‌ها در شهرک‌های ۹ بلوکه‌ای می‌توانند تمام نیازهای خود را برطرف کنند، مردم سراسر شهرهای سوئد به زودی، تنها با یک دقیقه پیاده‌روی و در خیابان محل سکونت خود به مکان‌هایی بسیار زیست‌پذیر و عاری از هر گونه آلودگی هوا دسترسی پیدا خواهند کرد.

سوئد پیشتاز شهرهای یک دقیقه‌ای

مقامات رسمی سوئد از برگزاری کارگاه‌های آموزشی متعدد برای شهروندان سوئدی خبر داده و ادعا کرده‌اند قرار است از ایده‌های مردم برای ایجاد شهرک‌های یک دقیقه‌ای بهره گرفته شود. در حال حاضر، کارگاه‌های آموزشی به طور آزمایشی در چهار نقطه از استکهلم، پایتخت سوئد برگزار و ایده‌های شهروندان پیاده‌سازی شده است اما مقامات سه کلانشهر دیگر از پیوستن خود به پویش شهرهای یک دقیقه‌ای خبر داده‌اند. مقامات سوئدی هدف نهایی خود را طراحی دوباره تمام خیابان‌های سراسر کشور معرفی و ادعا کرده‌اند تا سال ۲۰۳۰ خیابان‌هایی ایجاد خواهند کرد که به افزایش زیست‌پذیری شهرها کمک می‌کند.

در جنبش شهرهای یک دقیقه‌ای، متفاوت با شهرک‌های ۱۵ دقیقه‌ای، قرار نیست فراهم آمدن تمام نیازهای شهروندان مورد توجه قرار گیرد، بلکه از فضاهای خیابان‌ها برای افزایش پیوند شهروندان با محیط شهری بهره گرفته خواهد شد. در واقع، مقامات سوئدی می‌خواهند از خیابان‌ها برای افزایش تحرک و تعامل بین شهروندان و به حداقل رساندن میزان تردد خودروها استفاده کنند. برگزاری کارگاه‌های آموزشی نیز تعامل بین شهروندان را افزایش و توجه آن‌ها را به محل زندگی خود و در نتیجه اتخاذ سبک زندگی پایدارتر سوق خواهد داد.

سوئد پیشتاز شهرهای یک دقیقه‌ای

افزایش پارکلت‌های شهری

مقامات شهری سوئد با همکاری شهروندان هر منطقه با ایجاد مبلمان‌های جدید و پارکلت‌های زیبا در سراسر خیابان‌ها به اهداف خود برای ایجاد شهرک‌های یک دقیقه‌ای تحقق خواهند بخشید. این افراد قصد دارند از فضای پارک خودروها به عنوان مکان‌هایی برای نصب مبلمان خیابانی، فضاهای سبز کوچک و پارکلت‌ها بهره گیرند و از این طریق، نه تنها به زیباسازی شهر و پیوند ساکنان با محیط اطراف بپردازند، تردد وسایل حمل و نقل موتوری را نیز محدود کنند و شهرهایی برای مردم و نه خودروها به ارمغان آورند.

پارکلت‌های خیابان‌های سوئد از چوب‌های محکم چندلایه ساخته خواهد شد و فضاهایی برای نشستن، بازی کودکان، پارک دوچرخه‌ها و اسکوترها را در بر خواهد گرفت. البته برنامه‌ریزان استکهلم این طرح را در چهار نقطه از شهر پیاده کرده و با توجه به موفقیت آن و استقبال مردم در نظر دارند در سایر خیابان‌ها نیز اجرا کنند. علاوه بر این، طراحان ادعا کرده‌اند که در بعضی از خیابان‌ها پارکلت‌های کوچکی در نقاط مختلف نصب می‌کنند، اما بعضی از خیابان‌ها را نیز به طور سراسری با پارکلت‌های چوبی دارای فضاهای گسترده برای انجام فعالیت‌های مختلف خواهند پوشاند تا از رفت و آمد وسایل حمل و نقل موتوری به طور کامل جلوگیری کنند.

سوئد پیشتاز شهرهای یک دقیقه‌ای

البته طراحی‌های هر خیابان با توجه به کارگاه‌های آموزشی و ایده‌های شرکت‌کنندگان و ساکنان آن انجام می‌شود، به همین دلیل ممکن است تفاوت‌های چشمگیری بین بازطراحی مناطق یک دقیقه‌ای وجود داشته باشد. در همین راستا ممکن است برخی از مردم مایل باشند با دوچرخه‌ها تردد کنند و خیابان‌ها را بر این اساس طراحی کنند، حال آنکه گروه دیگری از شهروندان استکهلمی ممکن است به ایجاد فضاهای سبز کوچک در محل سکونت خود رغبت نشان دهند.

کد خبر 478833

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.