سیلی برچهره قانون

برخورد فیزیکی نماینده سبزوار با سرباز راهور و عوامل موثر بر ثبات اقتصاد ایران در سال آتی از مهمترین عناوین روزنامه‌های امروز _یکشنبه ۵ بهمن _ است

مطبوعات و رسانه‌های آزاد و شفاف در هر جامعه‌ای از ارکان توسعه و دموکراسی محسوب می‌شود، لذا خبرگزاری ایمنا مرور بر بخشی از عناوین مطبوعات کشور را به صورت روزانه در دستور کار خود دارد.

روزنامه آرمان ملی در صفحه نخست امروز خود با تیتر «سیلی به خدمت» به بررسی برخورد فیزیکی نماینده سبزوار با سرباز راهور پرداخت و نوشت: شامگاه جمعه فیلمی از سیلی زدن یک نماینده مجلس به سرباز راهنمایی و رانندگی در فضای مجازی منتشر شد که بسیاری نسبت به این اقدام نماینده سبزوار واکنش تندی نشان دادند. در فیلم منتشر شده این سرباز که خود را حامد اکبری معرفی می‌کند به علی‌اصغر عنابستانی نماینده سبزوار در مجلس می‌گوید که «خودروی شما مجوز تردد در خط ویژه را ندارد.» ظاهراً توقف خودروی این نماینده در ابتدای خط ویژه در خیابان انقلاب اسلامی تهران در محدوده دروازه دولت، باعث ترافیک شده و رانندگان اتوبوس و تعدادی از مردم به این اقدام او اعتراض می‌کنند.

در این بین یکی از افرادی که به این موضوع اعتراض کرد، کامبیز مهدی‌زاده، داماد رئیس جمهور بود که در توئیتی نوشت: «پدران و دلیران این مرز و بوم سر، دست و پا برای این وطن دادند تا دستی روی سرباز وطن بلند نشود.» این اقدام نماینده مجلس در شرایطی رخ می‌دهد که چندی پیش نیز محمدحسن کریمی، سرباز نگهبانی ساختمان دادگستری بابل، پس از مراجعه یک بازپرس دادسرا وقتی به دلیل داشتن ماسک او را نشناخته و تقاضای کارت شناسایی کرده، با برخورد شدید از جانب او و سپس ضرب و شتم در محل کارش مواجه شد.

ظاهراً اینگونه اتفاقات در جامعه در حال نهادینه شدن است و می‌تواند نگران کننده باشد. در این بین سردار حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی برای پیگیری پرونده ضرب و شتم مأمور وظیفه راهور توسط نماینده مجلس دستور رسیدگی ویژه صادر کرد. همانطور که سردار مهدی حاجیان سخنگوی ناجا می‌گوید: «سردار اشتری بارها به همه فرماندهان تاکید کرده‌اند که این جوانان، امانتی در دستان ما هستند، بنابراین اجازه نمی‌دهیم به ساحت مقدس سبزپوشان خدوم ناجا در هر جایگاه و مقامی توهین و تعدی شود.»

روزنامه ابتکار در صفحه نخست امروز خود با تیتر «وعده‌ای تازه برای اقتصاد در سال ۱۴۰۰» به بررسی عوامل مؤثر بر ثبات اقتصاد ایران در سال آتی پرداخت و نوشت: از سال ۹۷ با جهش نرخ ارز، کشور با مشکلات بیشماری روبه‌رو شد، اقتصاد از آن موقع تا کنون با بی‌ثباتی روزگار گذراند و در این میان بیشترین آسیب بر معیشت مردم تحمیل شد. اما اکنون پس از تحمل دوران سخت تحریم و سیاست‌های غلط درون‌مرزی با تحولات سیاسی و تغییر رئیس جمهور آمریکا برخی از مسئولان امید بهبود وضعیت اقتصاد ایران را می‌دهند. این در حالی است که برخی دیگر از مسئولان معتقدند که حتی در صورت تداوم تحریم‌ها اقتصاد ایران دیگر همانند قبل نخواهد بود و روزهای باثبات‌تری را پیش‌رو خواهد داشت.

اخیراً عبدالناصر همتی، رئیس‌کل بانک مرکزی در یادداشت جدیدی در اینستاگرام تاکید کرد که شرایط کشور ،حتی با تداوم تحریم‌ها، به‌ هیچ‌ وجه به وضعیت بی‌ثبات قبل بازنمی‌گردد.

وی در این یادداشت نوشت: «سه‌شنبه شب گذشته، با دعوت شبکه افق، در برنامه عیار، ابعادی از تلاش‌های مجموعه حاکمیت و به‌ویژه بانک مرکزی در خنثی‌سازی تحریم‌های آمریکا و اقدامات بانک مرکزی در جلوگیری از فروپاشی اقتصادی را تشریح کردم. بحث اصلی این بود که در صورت نبود سیاست‌گذاری‌های مقاومتی و اقدامات بانک مرکزی، برای کنترل تراکنش‌های ریالی و پایه پولی و صیانت از ذخایر ارزی و تأمین مالی واردات کالاهای اساسی و دارو، افزایش پایه پولی و نقدینگی و ارزان‌فروشی ارز می‌توانست کشور را در موقعیتی قرار بدهد که مطابق پیش‌بینی بسیاری از تحلیلگران با تورم افسار گسیخته و نرخ ارز غیرمعقول بالایی روبه‌رو شود.

به‌دلیل سیاست‌ها و برنامه‌های اجرا شده و در حال انجام و ابزارهای طراحی‌ شده و در حال استفاده، به‌ویژه در حوزه سیاست‌گذاری پولی و تأمین مالی کسری بودجه، شرایط امروز کشورمان به هیچ وجه به وضعیت قبلی بازنمی‌گردد و مجموع شرایط نیز همین را نشان می‌دهد. بانک مرکزی و در کل مجموعه نظام به درستی از بحران تحریم‌ها به‌عنوان فرصتی برای بسیاری از سیاست‌ها استفاده کرد و این اصلاحات را ادامه خواهد داد. تجربیات گرانسنگ خنثی‌سازی تحریم و اصلاح روندها، چه در بانک مرکزی و وزارت نفت و چه در بین مجموعه فعالین اقتصادی بخش خصوصی، بستر و شرایط متفاوتی را برای تجارت خارجی و نیز رشد تولید ملی، حتی با تداوم آن تحریم‌ها فراهم ساخته است. روند فزاینده صادرات نفت و فرآورده و صادرات غیرنفتی در ماه‌های اخیر موید این نکته است، هرچند، شک ندارم تحریم‌های آمریکا نیز نمی‌تواند روند قبل را طی کند.»

روزنامه اعتماد در صفحه نخست امروز خود با تیتر «سیلی برچهره قانون» به بررسی برخورد فیزیکی نماینده سبزوار با سرباز راهور پرداخت و نوشت: صدای سرباز راهنمایی و رانندگی می‌لرزد و در میان هیاهوی عابرانی که در حمایت از او فریاد می‌زنند و بوق ماشین‌های معترض، می‌گوید در حالی که می‌خواسته جلوی عبور ماشین «نماینده مجلس» از خط ویژه را بگیرد، آقای نماینده به او سیلی زده است؛ «حامد اکبری هستم، سر دروازه دولت شیفتم، این ماشین آمده {در خط ویژه} راننده‌اش پیاده شده و بدون مجوز تردد خط ویژه {می‌خواسته عبور کند}، به من گفته {…}، من هم جواب (فحاشی‌اش) را دادم و بهش گفتم بچه‌خوشگل، خود نماینده مجلس پیاده شد، یک چک زده زیر گوش من که شاهد هم دارم، هم آن قسمت دروازه دولت دوربین است.» شاهدان تأیید می‌کنند. می‌گویند به او سیلی زده است.

آقای نماینده، راننده و به نظر می‌رسد شخصی دیگر که روی صندلی عقب نشسته، همچنان داخل دنای مشکی‌رنگی نشسته‌اند که احتمالاً خودروی خدمت مجلس شورای اسلامی باشد و چنان نو نوار و صفر کیلومتر است که هنوز حتی برگه سفید کارخانه‌اش روی شیشه جلو چسبیده است. شیشه‌ها را که به نظر می‌رسد دودی شده، بالا کشیده‌اند. عابر و ماشین است که اطراف این جنجال قُل می‌زند. شاهدانی که از سیلی‌خوردن سرباز وظیفه عصبانی هستند، با تکرار اینکه «نماینده مجلس سرباز را کتک زده»، از تصویر گیرنده که احتمالاً یکی از مأموران راهنمایی و رانندگی می‌پرسند «چرا باید مأمور شما را بزند؟!» مردم اعتراض دارند و رو به شیشه‌های دودی بالا کشیده، از آقای نماینده می‌پرسند «تو نماینده مردمی؟!» و اعتراض می‌کنند به لجبازی «وکیل‌المله» ای که نتیجه‌اش سیلی خوردن یک سرباز وظیفه راهنمایی و رانندگی و ترافیک سنگین خیابان انقلاب است.

حتی راننده‌های BRT هم پا به میدان گذاشته و می‌گویند ۳۰ دستگاه اتوبوس به‌خاطر رفتار آقای نماینده و توقف خودروی او، معطل مانده و یکی از همین رانندگان از او می‌خواهد «کاسه کوزه‌اش را جمع کند!» ویدئو بلافاصله در فضای مجازی دست به دست شده و آقای نماینده، «علی‌اصغر عنابستانی» معرفی می‌شود. عده‌ای می‌گویند از قضا سرباز حامد اکبری، شهروندی سبزواری است و به همین دلیل هم نماینده حوزه انتخابیه‌اش را به خوبی شناخته است. علی‌اصغر عنابستانی، ۷ ماهی است که نماینده این حوزه انتخابیه در مجلس یکدست اصولگرای یازدهم است و درگذشته، مسؤول ستاد محمود احمدی‌نژاد در استان خراسان رضوی، استاندار چهارمحال و بختیاری در دولت احمدی‌نژاد بوده است؛ سیاستمداری اصولگرا که با ۸ هزار و ۲۸ رأی وارد «خانه ملت» شد و از همان بدو ورود، با انتقادات تند و تیزش علیه دولت و وزرای حسن روحانی، «پاستور» را به رگبار بست و حالا خود به عنوان قانونگذار روبه‌روی سربازی ایستاده که تنها در پی اجرای قانون بوده و واکنش آقای قانون‌گذار، سیلی بر چهره مجری قانون!

روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود با تیتر «‌جدال پاستور و بهارستان درمیدان بودجه» به بررسی اختلافات دولت و مجلس در بودجه ۱۴۰۰ پرداخت و نوشت: اختلاف قالیباف و روحانی در حال تبدیل‌شدن به یک چالش جدی است و تکه‌پرانی‌های سیاسی به بهانه بودجه ۱۴۰۰ مانند توپ پینگ‌پنگ میان پاستور و بهارستان در حال رفت‌وآمد است. این بار قالیباف در پاسخ به سخنان دولتی‌ها همانطور که پنجشنبه به بودجه ۱۴۰۰ در توئیتر خود حمله کرده و نوشته بود: «مردم هفت سال نتیجه بودجه به‌اصطلاح کارشناسی این دولت را دیده‌اند که منفعت را دلال‌ها و رانتخوارها برده‌اند و گرانی و بیکاری‌، سهم مردم شده است.

چرا عصبانی شده‌اید از اینکه مجلس می‌خواهد بودجه را به نفع مردم اصلاح کند و عوائد نورچشمی‌ها را شفاف به بهبود معیشت مردم اختصاص دهد؟»، اکنون نیز در جلسه‌ای که در مرکز پژوهش‌های مجلس داشته، فرصت را غنیمت شمرده و گفته است «تهمت نزنید؛ مجلس نه قیمت ارز تعیین کرده، نه سقف برای فروش نفت».

روحانی چهارشنبه در جلسه هیئت دولت گفته بود: «ماحصل فروش روزانه دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت در لایحه دولت، معادل ۱۹۹ هزار میلیارد تومان بوده است؛ اما آقایان در مجلس، دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه را به یک‌میلیون‌ و ۵۰۰ هزار بشکه کاهش داده‌اند و در مقابل درآمد ۱۹۹ هزار میلیارد تومانی را در کمیسیون تلفیق به ۲۳۰ هزار میلیارد تومان، یعنی ۳۱ هزار میلیارد تومان وابستگی بودجه به نفت افزایش داده‌اند. عجب چشم‌بندی کرده‌اند! هرکسی که چهار عمل اصلی حساب را بداند، متوجه می‌شود که چه شده است».

علی ربیعی هم چهارشنبه گذشته در واکنش به انتقادات صورت‌ گرفته درباره بودجه ۱۴۰۰ گفته بود: در هیچ دوره‌ای در بررسی لایحه بودجه با این حجم از ادبیات غیراقتصادی و غیرکارشناسی مواجه نبودیم و امروز شاهد ادبیاتی کاملاً سیاسی هستیم.

علی ربیعی درباره این ادعا که بودجه برای فروپاشی نظام تدوین شده، عنوان کرد: «من نمی‌فهمم کجای این قرار بوده فروپاشی کند و کجای آنچه تا الان تصویب کردید، از فروپاشی جلوگیری کرده است. یک شاخص به مردم بگویید تا همه بفهمند که اینجا قرار بوده فروپاشی کند. آیا قیمت ارز را در ۱۷ هزار و ۵۰۰ ضرب‌کردن و همه‌چیز را بر آن مبنا تعیین‌کردن از فروپاشی جلوگیری کرد».

او گفت: «عنوان «پنهان‌کردن ارز به خاطر انتخابات بایدن» از اتهامات عجیب‌وغریبی است که اگر وقوع آن یک اپسیلون هم صحت داشته باشد، هرکس این تصور را کرده، خائن به ملت است. پس چرا جفاکارانه باز هم تکرار می‌کنید و وقتی تکذیب می‌شود، مسخره می‌کنید و باز بیان می‌کنید».

ربیعی افزود: «یا گفته شده مثلاً «بودجه شرکت‌ها پنهان شده یا کجا رفته، یا زمین سوخته برای دولت آینده گذاشته شده است» که این تعابیر در ذهن مردم خواهد نشست. به جای اینکه در یک جمع حزبی درباره بودجه صحبت کنید، در جمع کارشناسان بودجه‌ای در مرکز پژوهش‌های مجلس صحبت کنید و بگذارید کارشناسان دیگر هم باشند و آنجا درباره بودجه بحث اقتصادی صورت بگیرد. این حجم از این اظهارات با هیچ دوره‌ای در زمان ارائه بودجه، قابل مقایسه نیست. به‌هرحال بودجه هر آنچه هست، درست می‌شود، بی‌اعتمادی را چگونه می‌خواهید درست کنید».

سخنگوی دولت به «ادعای مغشوش و نامتوازن‌ بودن بودجه» از سوی منتقدان اشاره و عنوان کرد: «اینکه بودجه از روی بودجه سال‌های قبل کپی شده و دولت تنها برای تهیه آن نیم ساعت وقت گذاشته و بودجه را به مجلس داده، بحث‌هایی است که پاسخ‌ دادن به آن فایده‌ای ندارد. برخی دوستان که این موضوع را بیان می‌کنند در مجالس قبل‌تر هم بوده‌اند و همین بودجه‌ها در آنجا هم تصویب شده است».

روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «آمریکا از درون پوسیده؛ عوامل انحطاط پابرجاست» نوشت: طی یک سال اخیر، بسیاری از پژوهشگران و نظریه‌پردازان آمریکایی نسبت تسریع فروپاشی آمریکا هشدار داده‌اند. در جدیدترین مورد نیز «فرانسیس فوکویاما» نظریه‌پرداز برجسته آمریکایی و نویسنده کتاب معروف «پایان تاریخ و آخرین انسان»، در مقاله‌ای تحت عنوان «پوسیده از درون؟»در وب‌گاه نشریه «فارین افرز»، به این پرسش پرداخته است که «چگونه روند انحطاط سیاسی آمریکا در دوران ترامپ شتاب گرفت؟».

فوکویاما در این مقاله نوشته است: من در سال ۲۰۱۴ در فارن افرز مقاله‌ای نوشتم و نسبت به روند اضمحلال و فروپاشی سیاسی که در ایالات متحده ریشه دوانده بود، ابراز گلایه کردم؛ جایی که نهادهای حاکم به طور فزاینده‌ای ناکارآمد می‌شدند.

من نوشتم: ترکیبی از تَسَلُّب فکری و قدرت بازیگران سیاسی پرنفوذ از اصلاح آن نهادها جلوگیری می‌کند. و هیچ تضمینی وجود ندارد که بدون شوک بزرگی، وضعیت به حالت سامان‌یافتگی سیاسی تغییر کند.

وی می‌افزاید: سال ۲۰۱۶ در حقیقت، آمریکایی‌ها آغوش خود را _دست‌کم به‌اندازه کافی برای فرستادن ترامپ به کاخ سفید گشودند. و اوضاع واقعاً بدتر شد و روند زوال با سرعتی حیرت‌انگیز و در مقیاسی که پیش‌بینی‌اش آن زمان دشوار بود ادامه یافت و در تحولاتی مانند حمله اوباش به کنگره ایالات متحده در ۶ ژانویه -شورشی که توسط رئیس‌جمهور ایالات متحده تحریک و ترغیب شد_ به اوج خود رسید.

فوکویاما می‌افزاید: در همین حال، بسترهای موجودی که زمینه‌ساز این بحران بوده‌اند بی‌هیچ تغییری پابرجا هستند. دولت آمریکا همچنان در سیطره نخبگان سیاسی قدرتمندی است که عرصه سیاست را در راستای منافع گروهی خود تفسیر و تحریف کرده و مشروعیت نظام حاکم را تضعیف می‌کنند و بدین‌سان سیستم هنوز به سختی تن به اصلاح خود می‌دهد.

در این میان دو پدیده نوظهور اوضاع را به شدت وخیم‌تر کرده است: نخست، فناوری‌های جدید ارتباطی به روند محو شدن بنیان‌های مشترک حقیقی برای سنجش دموکراتیک کمک کرده‌اند، و دوم، آنچه پیش‌تر اختلاف‌های سیاسی بین دو جناح آبی و قرمز بود، به دوپارگی هویت فرهنگی رسیده است.

فوکویاما می‌افزاید: بزرگترین رابطه واحد میان احساسات موافق و مخالف ترامپ، تراکم جمعیت است. این کشور دو شقه شده است؛ یک‌سو مناطق آبی‌رنگ شهری و حومه‌شهری، و یک سو مناطق قرمز رنگ روستایی و دور از شهر. امری که منعکس‌کننده یک شکاف فرهنگی بزرگ بر سر ارزش‌های متمایز است، شکافی که در بسیاری از کشورها غیر از آمریکا نیز تکرار شده است. قبیله‌گرایی در جناح چپ نیز وجود دارد و ریاست جمهوری بایدن شاهد اختلاف‌های عمده‌ای خواهد بود که میان طیف‌های مختلف حزب دموکرات پدیدار می‌شود، اتفاقی که هرگز برای جمهوری خواهان در زمان ترامپ رخ نداد.

در پایان این مقاله آمده است: ترامپ هدیه‌ای عظیم به اقتدارگرایانی مانند ولادیمیر پوتین‌، رئیس‌جمهور روسیه و شیء جین پینگ، رئیس‌جمهور چین تحویل داده است: یک آمریکای دو پاره، که دچار گرفتاری درونی و اختلاف نظر داخلی بر سر ایده‌آل‌های دموکراتیک خود است. ورود بایدن به کاخ سفید و تصاحب اکثریت هر دو مجلس کنگره برای ایالات متحده کافی نیست تا بتواند جایگاه بین‌المللی خود را به‌دست آورد، ترامپیسم باید طرد، و ریشه‌ها و شاخ‌وبرگ‌های آن مشروعیت‌زدایی شود، همان‌طور که مک کارتیسم دهه ۱۹۵۰ نامشروع شد.

نخبگانی که محافظ هنجاری در اطراف نهادهای ملی ایجاد می‌کنند باید قدرت خود را بازیابند و اقتدار اخلاقی خود را دوباره برقرار کنند.

کد خبر 470424

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.