روند تزریق واکسن کرونا در قاره‌های جهان چگونه است؟

با وجود گذشت چندین هفته از ساخت واکسن‌های مختلف کرونا هنوز بیم و امیدهای زیادی برای تزریق آن‌ها در جهان وجود دارد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، وقتی دی ماه سال گذشته اخباری مربوط به شیوع گسترده یک ویروس با عنوان " کووید ۱۹" در ووهان چین چشم‌های جهان را به چین معطوف کرد، هیچ فردی فکر نمی‌کرد یک سال بعد نه فقط یک ووهان بلکه یک دنیا درگیر شیوع این ویروس باشند.

با وجود ناشناخته بودن این ویروس با گذشت کمتر از ۱۰ ماه از پاندمی آن، اخباری در خصوص تولید واکسن آن مخابره شد، واکسنی که برخلاف واکسن‌های ویروس‌های دیگر سریع به مرحله تولید رسید، موضوعی که نشان از پیشرفت علمی ایران و جهان دارد.

در حالی که یکی دو ماهی از تولید واکسن‌های تأیید شده کرونا می‌گذرد هنوز کشوری واکسیناسیون عمومی را آغاز نکرده است و تزریق آن بیشتر متوجه کادر درمان و سالمندان بوده است، در ادامه به بررسی روند تزریق واکسن کرونا در قاره‌های مختلف جهان می‌پردازیم:

آمریکا

آمریکا یکی از کشورهای پیشتاز در خصوص توزیع واکسن کرونا است و تاکنون نزدیک به ۱۵.۱ میلیون نفر در این کشور واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند و جو بایدن رئیس جمهور جدید این کشور نیز قول تزریق واکسن روزانه یک میلیون نفر را داده است، روندی که عملی شدن آن آمریکا را به سمت روزهای امید رهایی از این بیماری می‌برد.

در کانادا نیز تاکنون بیش از ۶۰۴ هزار نفر واکسن کرونا تزریق کرده‌اند که رقمی به مراتب کمتر از همسایه جنوبی آنهاست.

آمریکای لاتین

بسیاری از کشورهای این منطقه هنوز به طور جدی طرح واکسیناسیون را اجرا نکرده‌اند، در میزان حصول توافقات دو جانبه با شرکت‌های تولید کننده دارو، شیلی پیشتاز کشورهای منطقه است. همچنین مکزیک نیز در به‌کارگیری روش‌های پیشرفته ایمنی سازی و کارزار واکسیناسیون در منطقه پیشرو است.

آرژانتین، دومین کشور تأییدکننده واکسن روسی اسپوتنیک-وی، ۳۰۰ هزار دوز اولیه این واکسن را دریافت کرده است. پس از واکسن روسی اسپوتنیک وی و فایزر، آسترازنکا سومین واکسن کووید -۱۹ است که به تأئید مقام‌های آرژانتینی می‌رسد. همچنین این کشور آمریکای لاتین از ۹ دی ماه طرح واکسیناسیون کووید _۱۹ را با اولویت بخشیدن به کادر درمانی و بهداشتی آغاز کرده است.

در حالی که تفاوت چشمگیری میان رویکرد مکزیک، ونزوئلا و السالوادور به مقوله تأئید واکسن‌های تولیدی وجود دارد، در برخی کشورها مانند اوروگوئه و پاراگوئه توافق خرید واکسن ثبت نشده است و هنوز مذاکرات دوجانبه‌ای با هیچ یک از شرکت‌های تولیدکنندگان واکسن نداشته‌اند.

اروپا

چند کشور اسکاندیناوی و حوزه بالتیک شرایط کرونا را در اروپا غیرقابل قبول خوانده‌اند و نیروی اقدام راهبرد واکسیناسیون بلژیک از شرکت فایزر به دلیل مشورت نکردن با این نیرو انتقاد کرده است، فرانسه که شمار فوتی‌های کرونایی‌اش از ۷۰ هزار نفر فراتر رفته، قرار است از روز دوشنبه عملیات واکسینه کردن افراد بالای ۷۵ سال را آغاز کند. روسیه نیز واکسیناسیون عمومی را در همین روز آغاز می‌کند.

در این میان، اسپانیا از روز یکشنبه اجرای دوز دوم واکسن به افرادی که دوز اول را اواخر ماه دسامبر (اوایل دی) دریافت کردند، آغاز کرده است؛ در نروژ که ۱۳ فرد میانسال و نحیف پس از دریافت اولین دوز واکسیناسیون فوت کردند، مرکز داروهای پزشکی این کشور پس از ارزیابی مواردی اعلام کرد که مرگ این افراد احتمالاً با عوارض جانبی واکسن مرتبط بوده است.

در همین حال، برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا مقادیر کمتر از حد انتظار دوز واکسن فایزر را دریافت کرده‌اند. انگلیس کنترل مرزی خود را برای جلوگیری از شیوع گونه‌های جدیدی از کووید _ ۱۹ افزایش داده است و روسیه قصد دارد به طور کامل مدارس را از هفته آینده بازگشایی کند؛ شرکت فایزر تلاش می‌کند نگرانی‌ها در اروپا در مورد تحویل واکسن را کاهش دهد.

آسیا

گزارش‌ها حاکی است مقامات کشورهای ژاپن، استرالیا، هنگ کنگ و کره جنوبی تزریق واکسن‌های موجود کروناویروس به مردم را به تأخیر انداخته‌اند و معتقدند حرکت محتاطانه در این مسیر، رویکرد ایمن‌تری است.

یکی از اعضای شورای اجرایی که به رهبر هنگ کنگ مشاوره می‌دهد، گفت: دست نگه داشتن در تزریق واکسن و منتظر ماندن برای مشخص شدن نتیجه اقدامات دیگران، اقدام بدی نیست.

در حال حاضر در هنگ کنگ که موارد ناچیزی از ابتلا به بیماری کووید_۱۹ در روز گزارش می‌شود و از زمان شروع همه‌گیری مجموع فوتی‌ها به ۱۶۱ نفر رسیده است، تأئید واکسن کروناویروس به زمان ارائه اطلاعات آزمایشگاهی دقیق موکول شده و واکسیناسیون تا ماه فوریه انجام نمی‌شود.

در استرالیا نیز که محدودیت‌های کرونایی تشدید شده و مرزها روی ساکنان غیر بومی بسته شده، قرار است واکسن تولید شده شرکت فایزر پایان ماه ژانویه و واکسن آسترازنکا نیز ماه آینده تأیید شود و واکسیناسیون نیز احتمالاً در ماه فوریه آغاز شود.

مقامات و کارشناسان بهداشت در آسیا همچنان در مورد عملکرد این واکسن‌ها اطمینان ندارند زیرا این اولین مورد استفاده از فناوری mRNA برای واکسن است که به بدن دستور می‌دهد پروتئین‌هایی تولید کرده و سپس آنتی بادی‌های محافظ ایجاد کند.

استرالیا

سازمان تنظیم مقررات دارویی استرالیا اعلام کرد که در مسیر بررسی واکسن فایزر تا ژانویه ۲۰۲۱ است و این کشور طبق برنامه زمانی در نظر دارد تا ماه مارس (اسفند) واکسیناسیون را آغاز کند.

" گریگ هانت" وزیر بهداشت استرالیا گفت: جدول زمانی ماه ژانویه موجب شتاب در اجرای برنامه‌ها برای آغاز واکسیناسیون نخواهد شد. ما در مسیر آغاز واکسیناسیون هستیم که پس از تأیید واکسن در ماه مارس با واکسینه کردن کادر درمانی و ساکنان خانه‌های سالمندان آغاز خواهد شد.

" آدام تیلور" ویروس‌شناس در دانشگاه " گریفیت" در کویینزلند استرالیا گفت: استرالیا از لحاظ تعداد موارد ابتلا به کرونا و همچنین انتقال جمعی ویروس در شرایط بسیار بهتری از بریتانیا قرار دارد و از این رو استرالیا می‌تواند برای تأئید کامل استفاده از این واکسن صبر کند.

از میان مناطقی که شاهد موارد گسترده شیوع کرونا هستند شامل فیلیپین، اندونزی و مالزی، تنها شهر کوالالامپور قراردادی با شرکت فایزر دارد و همچنین باید در انتظار تأئید سازمان غذا و داروی آمریکا و نیز موافقت مقام‌های محلی باشد.

آفریقا

به گفته سخنگوی کمیته رهگیری ویروس کرونا در الجزایر، مقامات این کشور انتظار دارند حدود ۵۰۰ هزار دوز واکسن روسی را در ماه ژانویه دریافت کنند که به گفته وی پس از دریافت نخستین محموله، سریعاً واکسیناسیون در این کشور که بر اساس اعلام وزارت بهداشت آن تعداد کل موارد ابتلا به کووید - ۱۹ از ۱۰۳ هزار مورد فراتر رفته است آغاز می‌شود. پیشتر الجزایر اعلام کرده بود که قرار است واکسیناسیون را با واکسن روسی از ماه ژانویه شروع می‌کند.

اتحادیه آفریقا موفق شده ۲۷۰ میلیون دوز واکسن کرونا از آزمایشگاه‌های فایزر- بیون‌تک، آسترازنکا و جانسون برای این قاره به دست آورد که دست‌کم ۵۰ میلیون دوز آن باید بین ماه‌های آوریل و ژوئن (از فروردین تا تیر ۱۴۰۰) تحویل داده شود.

آفریقای جنوبی که ریاست دوره‌ای اتحادیه آفریقا را برعهده دارد چهارشنبه گذشته در بیانیه‌ای اعلام کرد که این اتحادیه ۲۷۰ میلیون دوز واکسن ضد کووید برای قاره آفریقا به دست آورده است. این در حالی است که اکثر کشورهای این قاره امکانات لازم برای تأمین هزینه‌های ایمن‌سازی جمعیت خود را ندارند.

تارنمای خبری و اطلاع‌رسانی «چاد اینفو» اعلام کرد تاکنون هیچ کشوری در آفریقا به جز مغرب واکسن کووید ۱۹ دریافت نکرده است؛ در عمل، کشورهای آفریقایی هنوز واکسنی دریافت نکرده‌اند و همزمان در تهیه آن با مشکلات فنی و مالی روبه رو هستند.

«ماتشیدسیو موئتی» مدیر سازمان جهانی بهداشت در آفریقا می‌گوید: شدت اپیدمی کووید -۱۹ به سرعت در سراسر این قاره در حال افزایش است و به همین دلیل واکسن‌های کووید -۱۹ باید تا ماه مارس به قاره آفریقا برسد.

کد خبر 470101

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.