آیا همه بانوان می‌توانند خون اهدا کنند؟

در حالی که زنان نیمی از جمعیت جامعه را تشکیل می‌دهند، اما حدود پنج درصد از خون‌های اهدایی متعلق به بانوان است.

‌به گزارش ایمنا، سخنگوی سازمان انتقال خون ایران در پاسخ به این پرسش که چه معافیت‌هایی برای زنان باردار در زمینه اهدای خون وجود دارد، گفت، زنان باردار امکان اهدای خون ندارند و چنانچه فرزند آنها از شیر مادر تغذیه کند نیز تا پایان دوره شیردهی معاف از اهدای‌خون هستند.

حاجی‌بیگی افزود: اهدای خون برای زنانی که از زمان زایمان آنها بیش از ۶ هفته گذشته باشد و اکنون به نوزاد خود شیر ندهد منعی ندارد و این زنان می‌توانند با اهدای خون به دیگران کمک کنند.

وی ادامه داد: زنانی که دوران قاعدگی را می‌گذرانند اما دچار دیسمنوره (قاعدگی شدید و دردناک) نیستند نیز می‌توانند خون اهدا کنند.

حاجی بیگی با بیان اینکه در برخی شرایط خاص ضرورت تزریق خون مادر به نوزاد وجود دارد، گفت: چنانچه از زمان زایمان مادر کمتر از ۶ هفته گذشته و یا نوزاد از شیر مادر تغذیه می‌کند، اما اهدای خون ضروری است، با درخواست کتبی پزشک معالج و کسب رضایت از همسر و تأیید مدیر پزشکی مرکز اهدای خون امکان اهدای خون و نجات بخشیدن جان نوزاد وجود دارد.

زنان داوطلب اهدای خون نباید در ۶ ماه گذشته سابقه سقط جنین داشته باشند

سخنگوی سازمان انتقال خون همچنین در خصوص بانوانی که سابقه سقط جنین دارند، اما داوطلب اهدای خون و کمک به همنوع هستند، تاکید کرد: زنان داوطلب اهدای خون نباید در ۶ ماه گذشته سابقه سقط جنین داشته باشند.

وی در خصوص مادرانی که در حین زایمان و سقط از خون و یا فرآورده‌های آن استفاده کرده‌اند، تصریح کرد: این گروه از زنان تا یک سال پس از دریافت آخرین واحد خون و فرآورده‌های تهیه شده از آن معاف از اهدای خون به دیگر همنوعان هستند.

سخنگوی سازمان انتقال خون گفت: دسترسی به انتقال خون سالم و کافی ضمن پیشگیری از مرگ و میر می‌تواند به سلامت هزاران مادر و نوزاد در سراسر ایران کمک کند و این امر فقط با حضور زنان و مردان داوطلب اهدای خون در سراسر کشور امکان پذیر است.

بانوان از ۱۸ تا ۶۵ سال با حداقل ۵۰ کیلو گرم وزن می‌توانند خون اهدا کنند

هر بانوی سالمی در گروه سنی ۱۸ تا ۶۵ سال با حداقل وزن ۵۰ کیلوگرم می‌تواند خون اهدا کند، بانوان تا قبل از دوران یائسگی می‌توانند حداکثر سه بار در سال و هر بار ۴۵۰ میلی لیتر خون اهدا کنند.

توصیه‌هایی برای اهدای خون

پیش از اهدای خون دو لیوان آب نوشیده شود، تا سه ساعت قبل از اهدای خون، غذای مختصری علاوه بر تغذیه معمول میل شود، از فعالیت بدنی شدید که منجر به خستگی شود، پرهیز شود و باید لباس مناسبی که بتوان آستین آن را تا بالای آرنج بالا برد استفاده کرد تا فرآیند خون گیری بهتر صورت گیرد.

زمان اهدای خون به طور متوسط، ۱۰ دقیقه به طول می‌انجامد اما زمان صرف شده برای همه فرآیند اهدای خون از لحظه ثبت نام تا خروج از مرکز اهدای خون، حدود ۳۰ تا ۴۵ دقیقه است.

پس از اهدای خون باید برخی نکات را رعایت کنیم. پس از اهدای خون باید ۱۰ تا ۱۵ دقیقه روی تخت خونگیری استراحت کنید. برای بلند شدن به دستی که از آن خونگیری شده، تکیه نکنید. بعد از استراحت از نوشیدنی و مواد خوراکی که در اختیارتان قرار داده می‌شود، استفاده کنید. پوششی که در محل خونگیری قرار داده شده است باید تا چهار ساعت باقی بماند. در طول روزی که خون اهدا کرده‌اید، مایعات بیشتری بنوشید همچنین تا یک ساعت بعد از ادای خون باید از استعمال دخانیات، پرهیز شود.

آهن از دست رفته در اهدای خون جبران می‌شود؟

سوالی که ممکن است مطرح شود این است که، آیا آهنی که حین اهدای خون از دست می‌رود قابل جبران است یا نه؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت که یک واحد خون اهدا شده، تقریباً ۲۲۵ میلی گرم آهن دارد. در حالت عادی بدن این میزان آهن را به مرور زمان جبران خواهد کرد. با استفاده از غذاهای حاوی آهن، معمولاً زمان جایگزینی آهن، تسریع می‌شود.

اما چه مواد غذایی حاوی آهن هستند؟ جگر، گوشت قرمز (گاو و گوسفند)، مرغ و ماکیان، ماهی، زرده تخم مرغ، گیاهان دارای برگ سبز تیره مانند جعفری، برگ چغندر، برگ تیره رنگ کاهو، حبوبات مثل لوبیا، نخود، عدس و … و نیز آجیل و خشکبار مانند تخمه کدو و آفتابگردان، توت و انجیر خشک، کشمش سبز، مغز بادام، فندق و… و. حاوی آهن هستند.

بنابه گزارش ایرنا، در شرایط همه گیری کرونا در دنیا، اهدای خون کاهش یافته، اما مصرف خون و فرآورده‌های خونی، همیشگی است و مراکز اهدای خون هم ایمن و غیرآلوده هستند. با اهدای خون و پلاسمای خون در صورت ابتلاء به کووید ۱۹ و بهبودی، به نجات دیگر هموطنان کمک کنیم.

کد خبر 463856

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.