انتقاد حق‌شناس از انفعال تصمیم‌گیران فرهنگ و هنر در ایام کرونایی

رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران گفت:کم لطفی و رفتار منفعلانه دستگاه‌های تصمیم گیرنده و سیاست‌گذار حوزه فرهنگ و هنر در این برهه نگران کننده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، محمدجواد حق شناس در جلسه امروز (سه شنبه) شورای شهر تهران در نطق پیش از دستور خود از حال بد فرهنگ و هنر و اهالی آن در پی شیوع جهانی ویروس کرونا سخن گفت.

وی گفت: نزدیک به یکسال است که کشور ما، مانند بسیاری از کشورهای جهان به صورتی جانکاه با مسائل شیوع ویروس کرونا دست به گریبان است بسیاری از مشاغل و صنوف آسیب‌های شدیدی دیده‌اند که در میان آنها اهالی حوزه فرهنگ و هنر رنج بیشتری را به جان خریده‌اند و شاید بتوان عمیق‌ترین تأثیرات منفی این همه گیری را در این فضای حساس مشاهده کرد.

رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر تهران با بیان اینکه اساساً رویدادهای فرهنگی و هنری و رونق آنها مستلزم حضور آحاد جامعه به ویژه هنر دوستان است ادامه داد: به ندرت رخدادهای فرهنگی _ هنری رویکردی انفرادی دارند و به نوعی ذات این عرصه جمع گرایانه است. در کشور ما اقتصاد فرهنگ و هنر اگر چه محدود و کوچک است، اما برای اصحاب آن بسیار اساسی و مهم است.

وی ادامه داد: به واسطه این همه گیری و طولانی شدن آن چراغ سینماها خاموش، رواق موزه‌ها خلوت، عرصه نمایشگاه‌ها بی رونق، سالن‌های تئاتر کم رفت و آمد، کتاب فروشی‌ها بی مشتری، کافه‌ها تعطیل و بسیاری دیگر از فعالیت‌های فرهنگی و هنری ازجمله کنسرت‌های موسیقی راکد شده است و اهالی آن دلسرد و خانه نشین شده‌اند.

حق شناس گفت: حال این روزهای حوزه فرهنگ و هنر و اهالی آن خوب نیست. یادمان باشد اصحاب فرهنگ و هنر در همه بحران‌ها و شرایط سخت از انقلاب تا جنگ، در سیل و زلزله همواره در کنار مردم بوده و سعی در انتقال مفاهیم والا و بیان و التیام آلام جامعه داشته است، اما در شرایط کنونی فرهنگ و هنر و اهالی معزز آن خود قربانی بزرگ بحران همه گیری کرونا و ناکارآمدی‌ها شده‌اند.

حق‌شناس افزود: فرهنگ و هنر کشور و صنایع وابسته به آن در معرض خطر نابودی قرار گرفته است. آثار و پیامدهای زیانبار کرونا همه جامعه را در همه ابعاد درگیر کرده است و باید اعتراف کرد در حوزه فرهنگ و هنر بسیار ویرانگر و بی رحم ظاهر شده است.

رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر تهران تاکید کرد: به دولتمردان و صاحب منصبان به ویژه رئیس جمهور و وزیر فرهنگ و ارشاد هشدار توجه می‌دهم در چنین شرایطی هرگونه کم توجهی به این عرصه و فعالان آن آثار غیر قابل جبرانی در پی خواهد داشت. محدودیت‌های اجتناب ناپذیر از یک سو، کم لطفی‌ها و کم توجهی‌ها به برنامه‌های فرهنگی و هنری از دیگر سو و نگرانی‌های این عرصه حتی برای دوران پساکرونا بسیار جدی است.

وی گفت: به خوبی می‌دانیم تا پیش از شیوع کرونا هم وضعیت اقتصاد فرهنگ و هنر در جامعه ما چندان خوب نبوده و اهالی آن با سیلی صورت خود را سرخ نگه می‌داشتند اما به طور حتم با وضعیت به‌وجود آمده، فعالیت‌های هنری و فرهنگی تا مدت‌ها حتی بعد از کرونا از آسیب به وجود آمده در رنج خواهند بود. یکی از حامیان اصلی فعالیت‌های فرهنگی و هنری چون شهرداری نیز شرایط اقتصادی و درآمدی مناسبی ندارند و نگرانی جدی از افول توجه شهرداری‌ها و کم شدن چتر حمایتی آن‌ها برای فرهنگ و هنر وجود دارد.

رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر تهران تصریح کرد: دولت‌ها همواره برای حمایت از صنایع بحران زده سیاست‌هایی اتخاذ کرده اند، اما کم لطفی و رفتار منفعلانه دستگاه‌های تصمیم گیرنده و سیاست‌گذار این حوزه در این برهه نگران کننده است.

وی افزود: گرچه محدود کردن فعالیت‌های فرهنگی و هنری از سوی دولت اقدام درست و قابل قبولی است، اما آیا نباید برنامه مشخصی از سوی دولت و نهادهای مسئول برای کمک به رونق اقتصاد فرهنگ و هنر و فعالان آن به ویژه در بخش‌های خصوصی وجود داشته باشد؟

حق شناس ادامه داد: دهها هزار نفر در این عرصه فعالیت و از آن ارتزاق می‌کنند و میلیون‌ها نفر از هم میهنان برای حفظ سلامتی و نشاط و اعتلای روحی و جسمی به محصولات و رویدادهای فرهنگی و هنری وابسته و دلبسته اند. حفظ رونق و سلامت عرصه فرهنگ و هنر لازمه حفظ سلامت جامعه است. باید بسترهایی وجود داشته باشد که مراکز دولتی و عمومی بتوانند از فرهنگ و هنر حمایت کنند. موضوعی که در همه کشورهای دنیا معمول و متداول است، اما متأسفانه این بسترها در جامعه ما نحیف و کمرنگ هستند.

وی با ابراز امیدواری از اینکه شرایط کرونا باعث سرعت گرفتن تصمیمات و مصوباتی شود که از هنرمندان و مراکز فرهنگی و هنری بویژه در مواقع بحرانی حمایت واقعی و مؤثر کند، گفت: جهان به دوره‌ای وارد شده است که باید ساز و کارهای تازه‌تری برای تولید و توزیع و مصرف محصولات فرهنگی و هنری به کار گرفته شود.

وی تاکید کرد: وقتی یک فعال عرصه فرهنگ و هنر نتواند به کار خود ادامه بدهد، مجبور است به سراغ کار دیگری برود، نتیجه خروج سرمایه‌های انسانی ارزشمندی است که در کوتاه مدت امکان جایگزینی آن نیست و ضرر و زیان این اتفاق برای همه جامعه است. نباید فراموش کرد که فرهنگ و هنر برای انسجام اجتماعی و حفظ هویت کشور اهمیت و ضرورت دارد.

حق شناس با تاکید بر اینکه در شرایطی که جوامع درگیر بحران‌های روحی و روانی فردی و جمعی هستند، این فرهنگ و هنر است که می‌تواند باعث انسجام اجتماعی و همدردی و همدلی اقشار گوناگون شود و روح و خرد جمعی را در مقابله با بحران‌ها بسیج کند، گفت: پشت سر گذاشتن عصر کرونا و ورود بدون مخاطرات به عصر پساکرونا، منوط به ایجاد تحولات و تمهیداتی ناگزیر در شئون گوناگون فرهنگ و هنر است. عرصه فرهنگ و هنر ما امروز نیاز به توجه و حمایت جدی دارد و مدیریت شهری تهران باید برای آن برنامه شفاف و مؤثری داشته باشد.

وی با ابراز امیدواری برای این که ظرفیت‌های قانونی موجود برای حمایت مدیریت شهری از اهالی فرهنگ و هنر از جمله استقرار فعالان این عرصه در اماکن با کاربری مسکونی با رعایت جوانب موضوع در دستور کار قرار گیرد، ادامه داد: انتظار می‌رود شهرداری از ظرفیت‌هایی همچون فضاهای روباز نمایش تئاتر و فیلم در بوستان‌ها و فضاهای باز برای تداوم بی خطر و رونق اقتصاد فرهنگ و هنر استفاده بهینه و خلاقانه کند.

رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر تهران گفت: شهرداری می‌تواند با بکارگیری خلاقیت‌های لازم در بسیاری از امور اجتماعی، فرهنگی و زیباسازی شهر کمک قابل توجهی به این عرصه کرده و در عین حال از ظرفیت‌های ارزشمند فعالان این عرصه به ویژه خانه‌های سینما، تئاتر و موسیقی و انجمن‌های منتخب هنرهای تجسمی برای حفظ نشاط و سرزندگی و التیام آلام و استرس‌های شهروندان و هنرمندان استفاده کرده و از وضعیت نابسامان فعلی در شهر بکاهد.

کد خبر 460229

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.