رونق بازار خرید اوراق گواهی ظرفیت نیروگاه‌ها

معاون برنامه‌ریزی شرکت تولید نیروی برق حرارتی با اشاره به رونق بازار خرید اوراق گواهی ظرفیت نیروگاه‌ها توسط مشترکان مشمول، گفت: تاکنون ظرفیت مطمئنه نیروگاه‌های ماهشهر، جهرم و شیروان در بورس انرژی پذیرش شده و در حال حاضر ۲۲۷ مگاوات از آن توسط متقاضیان خریداری شده است.

به‌گزارش ایمنا به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، حمیدرضا عظیمی با بیان اینکه تاکنون ظرفیت مطمئنه نیروگاه‌های ماهشهر، جهرم و شیروان در بورس انرژی پذیرش شده و در حال حاضر ۲۲۷ مگاوات از آن توسط متقاضیان خریداری شده است، اظهار کرد: پیرو ابلاغیه معاون برق و انرژی وزارت نیرو و تسهیلات در نظر گرفته شده برای مشترکان مشمول بر اساس "دستورالعمل اجرایی نحوه انجام تعهد مشترکان جهت ارائه اوراق گواهی ظرفیت"، امکان ارائه مرحله‌ای اوراق گواهی ظرفیت توسط مشترکان به شرکت‌های برق منطقه‌ای و توزیع فراهم شده است.

وی افزود: بر همین اساس مشترکانی که در مردادماه امسال با مراجعه به شرکت‌های برق منطقه‌ای یا توزیع مربوطه، نسبت به عقد تفاهم‌نامه در خصوص ارائه مرحله‌ای اوراق اقدام کرده‌اند، باید اوراق مورد نیاز خود را حداکثر تا پایان امسال خریداری و ارائه کنند و مشترکانی که در شهریورماه اقدام کرده باید تا پایان آذرماه امسال اوراق گواهی ظرفیت متناسب با میزان قدرت قراردادی خود را به مالک شبکه مربوطه تحویل دهد.

معاون برنامه‌ریزی شرکت تولید نیروی برق حرارتی افزود: در صورتی که مشترکان مشمول طی مهلت مقرر در دستورالعمل، نسبت به خرید و ارائه اوراق گواهی ظرفیت متناسب با قدرت قراردادی خود اقدام نکنند، مشمول مقررات تجاوز از قدرت قراردادی بوده و تعرفه برق مصرفی آنان متناسب با تعهدات گواهی ظرفیت انجام نشده و با نرخ بالاتری محاسبه و از آنان اخذ خواهد شد. همچنین مالک شبکه مکلف شده که قرارداد انشعاب آنان را فسخ و ارایه‌دهندگان گواهی ظرفیت که متقاضی جدید انشعاب هستند را جایگزین آنان کند.

عظیمی با اشاره به ایجاد تعادل در بازار گواهی ظرفیت از طریق افزایش سمت عرضه، گفت: تاکنون ظرفیت مطمئنه نیروگاه‌های ماهشهر، جهرم و شیروان در بورس انرژی پذیرش شده و در حال حاضر ۲۲۷ مگاوات از آن توسط متقاضیان خریداری شده است.

وی تاکید کرد: شاخص‌های بازار و نماگرهای موجود در صنعت برق نشان‌دهنده افزایش رونق اوراق گواهی ظرفیت در ماه‌های باقیمانده از سال جاری و همچنین افزایش شدید تقاضا برای این اوراق است.

معاون برنامه‌ریزی شرکت تولید نیروی برق حرارتی اضافه کرد: البته شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی تمام تلاش خود را برای حفظ تعادل عرضه و تقاضا از طریق پوشش تقاضای اوراق از طرف مشمولان و متقاضیان جدید را انجام خواهد داد.

عظیمی در تکمیل این بخش از سخنان خود گفت: گواهی ظرفیت سندی است قابل مبادله، که با اجازه وزارت نیرو مبتنی بر ایجاد ظرفیت نیروگاهی قابل اتکای جدید یا کاهش قدرت قراردادی مشترکان موجود صادر می‌شود.

وی ادامه داد: واحد گواهی ظرفیت کیلووات است که معرف «تعهد تدارک یک کیلووات ظرفیت مطمئن نیروگاهی به‌مدت نامحدود» است و واگذاری اشتراک جدید یا افزایش قدرت قراردادی مشترکان مستلزم ارائه میزان متناسبی از گواهی ظرفیت است.

انواع اوراق گواهی ظرفیت در کشور

معاون برنامه‌ریزی شرکت تولید نیروی برق حرارتی به تشریح انواع گواهی ظرفیت پرداخت و افزود: اوراق گواهی ظرفیت سررسید شده (نقدی) در قالب بازار نقدی معامله شده و از طریق نیروگاه‌های موجود یا مشترکانی که مایل به کاهش قدرت قراردادی هستند، منتشر می‌شود.

عظیمی اضافه کرد: خریداران این اوراق نیز متقاضیان اتصال به شبکه یا افزایش قدرت قراردادی بالای پنج مگاوات، نیروگاه‌های مواجه با افت ظرفیت و بازنشستگی و سرمایه‌گذاران عادی است. درحال‌حاضر پیش‌نیاز اتصال به شبکه برای متقاضیان جدید با قدرت قراردادی بالای پنج مگاوات یا مشترکان متقاضی افزایش قدرت قراردادی بالای پنج مگاوات، خرید اوراق گواهی ظرفیت از بازار سرمایه (بورس انرژی) بوده و پس از آن می‌توانند انرژی مورد نیاز خود را با توجه به قرارداد اتصال به شبکه به‌صورت مطمئن از شبکه برق، بازار برق بورس انرژی ایران یا در قالب قراردادهای دوجانبه خریداری و تأمین کنند.

معاون برنامه‌ریزی شرکت تولید نیروی برق حرارتی با اشاره به اوراق گواهی ظرفیت سررسیددار (آتی)، گفت: این اوراق بر مبنای تعهد نیروگاه مبنی بر ایجاد ظرفیت مطمئن نیروگاه در تاریخ مشخصی در آینده منتشر می‌شود. با توجه به این موضوع، اوراق گواهی ظرفیت مذکور را می‌توان به‌صورت سررسیددار و در قالب قراردادهای سلف موازی استاندارد منتشر کرد.

عظیمی ادامه داد: در این حالت نیروگاهی که متقاضی تأمین مالی جهت احداث نیروگاه و تأمین ظرفیت تولید برق در آینده است، با انتشار این اوراق، پروژه را تأمین مالی کرده و در سررسید ظرفیت تعهدی را تأمین و تضمین می‌کند.

تسهیل ورود و سرمایه‌گذاری بخش‌خصوصی در صنعت برق

وی تاکید کرد: از جمله مزایای این ابزار مالی "تسهیل و تسریع تأمین مالی صنعت برق"، "تسهیل ورود بیش از پیش بخش‌خصوصی به صنعت برق و سرمایه‌گذاری در آن"، "ارائه چشم‌انداز مناسب به تصمیم‌گیران و سیاست‌گذاران جهت توسعه ظرفیت تولید و ارسال سیگنال اقتصادی به سرمایه‌گذاران بخش‌خصوصی"، "تامین برق مطمئن و پایدار برای خریداران انشعاب از طریق ارائه گواهی ظرفیت" و "حصول اطمینان از تناسب افزایش ظرفیت تولید برق با رشد مصرف در کشور" است.

معاون برنامه‌ریزی شرکت تولید نیروی برق حرارتی ادامه داد: تخصیص بهینه منابع و کاهش هزینه‌ها با استفاده از ظرفیت ایجاد شده به‌واسطه عرضه اوراق گواهی ظرفیت توسط متقاضیان کاهش قدرت قراردادی که منجر به آزادسازی ظرفیت‌های بلااستفاده و تخصیص آن به متقاضیان جدید شود و همچنین استفاده به‌عنوان نماگر اقتصادی جهت پیش‌بینی رشد اقتصادی در سال‌های آتی با توجه به نرخ رشد قیمت اوراق گواهی ظرفیت آتی از دیگر مزایای این ابزار مالی است.

عظیمی گفت: با توجه به وضعیت فعلی سرمایه‌گذاری در احداث نیروگاه‌ها با عنایت به وضعیت اقتصادی، رونق در بازار گواهی ظرفیت کمک شایانی به رشد سرمایه‌گذاری در احداث نیروگاه‌ها و تأمین برق مطمئن و پایدار در شبکه می‌کند که امیدواریم این روند با سرعت بیشتر ادامه یابد.

کد خبر 450389

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.