به گزارش خبرنگار ایمنا، کبد یکی از بزرگترین اندامهای بدن انسان است و وظایفی مانند کمک به گوارش غذا، ذخیره انرژی، و از بین بردن سموم را بر عهده دارد. به همین دلیل، کارشناسان دنبال کردن یک رژیم غذایی که از سلامت کبد مراقبت میکند را توصیه کردهاند. کبد یک اندام کلیدی در عملکرد دستگاه گوارش است. با این وجود، ما کمتر به سلامت این اندام مهم و وظایفی که بر عهده دارد، توجه میکنیم. در حقیقت، شیوع بیماریهایی که سلامت کبد را تحت تأثیر قرار میدهند، رو به افزایش است. بنا بر دادههای ارائه شده توسط انجمن سرطان آمریکا، سرطان کبد یکی از دلایل اصلی مرگ ناشی از سرطان در جهان است زیرا هر ساله بیش از ۶۰۰ هزار نفر جان خود را به واسطه آن از دست میدهند. پیش از اعمال هر گونه تغییر در رژیم غذایی باید ابتدا با پزشک خود یا یک متخصص تغذیه مشورت کنید. رژیم غذایی مدیترانه ای از جمله بهترین رژیمهای غذایی برای مراقبت از سلامت کبد محسوب میشود. در حقیقت، رژیم غذایی مدیترانه ای به عنوان یکی از سالمترین رژیمهای غذایی در جهان شناخته میشود. با توجه به میزان زیاد مصرف میوهها و سبزیجات تازه، چربیهای سالم مانند روغن زیتون، غلات کامل و محصولات لبنی، این رژیم برای محافظت از کبد ایده آل است. این مواد غذایی در کنار مصرف منظم ماهی و مصرف متعادل گوشت قرمز به بدن در دریافت ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز خود کمک میکند. کبد شما به ویتامینها برای متابولیز چربیها نیاز دارد و مواد مغذی مانند ویتامین C میتوانند به محافظت از سلولهای کبد در برابر حملات سموم کمک کنند. مصرف غلات کامل نیز به افزایش دریافت فیبر کمک میکند. فیبر مادهای مفید برای گوارش است و به تحریک تولید صفرا کمک میکند. از این رو، فیبر میتواند در پیشگیری از سنگهای کیسه صفرا و انباشت کلسترول نقش داشته باشد. رژیم غذایی ماکروبیوتیک بر اساس مصرف غلات کامل و همچنین میوهها، سبزیجات و حبوبات شکل گرفته است. زمانی که به خوبی برنامه ریزی شده باشد، رژیم غذایی ماکروبیوتیک تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن و کبد شما که برای ارائه عملکرد درست نیاز دارند را تأمین میکند. افرادی که به بیماری کبد چرب مبتلا هستند باید مصرف مواد غذایی و غذاهای پر کالری را کاهش دهند تا از تداوم ذخیره چربی در سلولهای کبد جلوگیری شود. همچنین، افزودن مواد غذایی سرشار از فیبر برای تولید صفرا ایده خوبی است. اگر کبد شما آسیب دیده است، شما باید رژیم غذایی خود را برای پیشگیری از وخیمتر شدن شرایط کبد اصلاح کنید. برای این کار، شما باید مصرف پروتئین خود را تعدیل کرده و همچنین مصرف نمک را محدود کنید. با پزشک خود برای ارزیابی شرایطی که دارید صحبت کرده تا با همکاری یکدیگر یک برنامه غذایی بر اساس نیازهای تغذیهای خاص شما شکل بگیرد. هموکروماتوز به جذب بیش از حد آهن در بدن و انباشت آن در کبد گفته میشود. اگر به این بیماری مبتلا هستید، باید از مصرف آهن پرهیز کنید. به همین دلیل، شما باید مصرف مواد غذایی مانند جگر، سوسیس، چغندر سوئیسی، اسفناج، نرمتنان صدفدار، و مغزهای خوراکی را قطع کنید. ویروس هپاتیت C به کبد حمله میکند. در صورت ابتلاء به این بیماری باید در عادات غذایی خود به منظور کاهش مصرف آهن و نمک تغییراتی ایجاد کنید. برای به حداقل رساندن مصرف نمک شما میتوانید از گیاهان دارویی و ادویههای دیگر برای بهبود عطر و طعم غذاهای خود استفاده کنید.
قرص جوشان بخوریم یا نه؟
امروزه تغییر سبک زندگی، استفاده از غذاهای ناسالم، استفاده کم از گوشت و ماهی باعث شده تا سطح ویتامینها در بدن افراد کاهش یابد و به دلیل اینکه وجود این ویتامینها در بدن لازم و ضروری است افراد سعی میکنند کمبود آنها را از طریق مصرف داروها و قرصهای مکمل جبران کنند. بیشتر افراد به دلیل عدم استفاده از لبنیات دچار کمبود کلسیم که برای جبران این کمبود و جلوگیری از بیماری پوکی استخوان به دستور و تجویز پزشک ملزم به استفاده از قرصهای کلسیم میشوند. یا برای تقویت سیستم ایمنی بدن یا کمک به بهبود سرماخوردگی و ضعفهای جسمانی قرصهای جوشان دارای ویتامین c توسط پزشک معالج به افراد توصیه میشود. قرصهای جوشان در انواع مختلفی وجود دارند که مصرف هر کدام از آنها در کنار دیگر داروهای اصلی به عنوان یک داروی مکمل برای رفع بیماریها و جبران کمبود انواع ویتامینها در بدن مؤثر است. بعضی از افراد به دلیل هضم سخت دارو ها، طعم و بوی بد داروها، حساسیتهای دارویی، مشکلات معدهای نمیتوانند به صورت مستقیم در طول درمان از داروها استفاده کنند؛ در این حالت بهترین جایگزین داروها، قرصهای جوشان حاوی کلسیم، منیزیم، آهن، زینک و ویتامین c هستند که با توجه به کمبود هر کدام از ویتامینها برای افراد تجویز میشود. قرصهای جوشان از قرن ۳۰ به بعد خاصیت دارویی پیدا کردند که با تجویز و توصیه پزشک در داروخانهها عرضه میشوند. در میان بیماران، هستند افرادی که تمایل بیشتری برای استفاده از قرصهای جوشان دارند تا مصرف شربت و یا قرصهای معمولی و معتقدند که استفاده از این قرصها برایشان راحتتر است. مصرف خودسرانه و بیش از حد قرصهای جوشان در افراد باعث ایجاد حساسیت پوستی شده و یا در مواردی معده درد و خونریزی معده را به همراه خواهد داشت. پس بهتر است از مصرف انواع قرصهای جوشان بدون تجویز پزشک خودداری شود.
معجزه آووکادو برای کاهش وزن
آووکادو دارای روغنی سالم برای قلب است و میتوان از آن در انواع بسیاری از دستورات غذایی استفاده کرد. محققان بر این باورند که خوردن روغن آووکادو در غذاهای مختلف میتواند چربیهای شکمی را تا حد زیادی از بین ببرد و همین امر موجب کاهش خطر ابتلاء به سندروم متابولیک خواهد شد. این خاصیت نیز به خاطر محتوای غنی آووکادو از اسیدهای چرب تک غیر اشباع است. محققان مسه ساعت بعد از خوردن غذا به میزان ۴۰ درصد کاهش میدهد، اما این وضعیت در افرادی که آووکادو نخورده بودند مشاهده نشد. آووکادو سرشار از فیبر است که احساس سیری طولانی مدتی ایجاد کرده و باعث کنترل قند خون و میزان ترشح انسولین بعد از غذا میشود. آووکادو دارای بسیاری از مواد مغذی مورد نیاز بدن است. آووکادو گرم به گرمش پتاسیم بیشتری نسبت به موز دارد، که برای رشد عضلات و عملکرد اعضای بدن ضروری است. حدود ۳۰ گرم آووکادو میتواند هشت درصد نیاز بدن شما به ویتامین K در روز، که باعث لخته شدن خون میشود را جواب دهد. همچنین حاوی ویتامین C، E، و آنتی اکسیدان هم هست که سیستم ایمنی بدن را تقویت خواهد کرد. مواد مغذی دیگری که در آووکادو یافت میشوند شامل فولات، ریبوفلاوین، فیبر و ویتامین B-۶ است. سبزیجات به خاطر داشتن کالری اندک و ویتامینهای فراوان بهترین انتخاب برای رژیم غذایی سالم محسوب میشوند، اما هیچ چیزی همانند آووکادو سالاد سبزیجات شما را کامل نخواهد کرد. اگر در سالاد خود چربی مفید نداشته باشید خوردن آن مزیت زیادی برای شما نخواهد داشت. زمانی که صحبت از چربی سالم به میان میآید، آووکادو بهترین گزینه است.
لزوم مصرف پروتئین و مقابله با کرونا برای سالمندان
سالمندان برای در امان ماندن از کرونا باید منابع غذایی پروتئینی برای تقویت سیستم ایمنی بدن را مصرف کنند. دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلاک کرد که سالمندان باید پروتئین مورد نیاز بدن خود را از منابع غذایی حاوی پروتئین مانند گوشتهای کم چربی، مرغ، ماهی، سفیده تخم مرغ، فرآوردههای لبنی بدون چربی یا کم چربی شیر، ماست، پنیر تأمین کنند. حبوبات نیز از منابع گیاهی پروتئینی هستند که اگر با غلات مصرف شوند تمامی نیاز بدن به پروتئین را تأمین میکنند. به طور کلی مصرف روزانه حداقل دو واحد از گروه گوشت و تخم مرغ و یک واحد حبوبات برای تأمین پروتئین مورد نیاز سالمندان لازم است. جذب کلسیم و ویتامین D در سالمندان کاهش مییابد که خود اثر مخربی بر سلامت استخوانها دارد و سبب افزایش احتمال شکستگیهای استخوانی میشود. به این دلیل مصرف روانه مکمل کلسیم یا کلسیم د و مصرف ماهانه مکمل ۵۰ هزار واحدی ویتامکین د مطابق با دستورالعملهای وزارت بهداشت ضروری است. علاوه بر آن، مصرف حداقل ۲ واحد از گروه شیر و لبنیات که از منابع غنی کلسیم هستند توصیه میشود. بر اساس این گزارش، در برخی افراد که دچار عدم تحمل گوارشی شیر هستند، لازم است روزانه جایگزینهای شیر مثل ماست و پنیر استفاده کنند. همچنین میتوان شیر بدون لاکتوز را در این موارد مصرف کرد. هر واحد از این گروه برابراست با یک لیوان شیر یا یک لیوان ماست یا ۶۰-۴۵ گرم پنیر (به اندازه دو قوطی کبریت). در سالمندان توانایی جذب ویتامین B ۱۲ بدن کاهش مییابد. برای پیشگیری از کمبود این ویتامین لازم است مقدار مناسبی از گوشت قرمز، ماهی، شیر و تخم مرغ روزانه مصرف شود و کمبود ویتامین B ۶ به علل مختلف در این سنین شایع است، زیرا با بالا رفتن سن سوخت و ساز این ویتامین افزایش و جذب آن کاهش مییابد. از طرف دیگر مصرف ناکافی گوشت دریافت این ویتامین را نیزکاهش میدهد. مصرف روزانه منابع غنی این ویتامین از جمله انواع گوشت، شیر، تخم مرغ، حبوبات و غلات کامل (سبوس دار) به تأمین این ویتامین و تقویت سیستم ایمنی بدن سالمندان کمک میکند. آهن از دیگر ریزمغذیهایی است که به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند. سالمندانی که بدلیل دریافت کم منابع غذایی آهن دچار کمبود آهن و کم خونی میشوند، مقاومت کمتری در مقابل عفونتها و بویژه با ویروس کرونا دارند. منابع غذایی آهن از جمله گوشت قرمز، مرغ، ماهی از منابع غنی آهن هستند. حبوبات و زرده تخم مرغ، سبزیهای سبز تیره مثل جعفری، برگ چغندر، برگههای تیره کاهو، انواع خشکبار و مغزها نیز به تأمین آهن مورد نیاز بدن کمک میکنند. مصرف چای خصوصاً" بلافاصله بعد از غذاهای گیاهی حاوی آهن مانند حبوبات و غلات از جذب آهن جلوگیری میکند بنابراین سالمندان باید از مصرف چای از یک ساعت قبل تا ۲ ساعت بعد از غذا خودداری کنند. برای جذب بهتر آهن وعده غذایی توصیه میشود از سالاد و سبزی تازه و خام، آب لیموی تازه، آب نارنج که حاوی ویتامین است، همراه با غذا استفاده شود … در صورتی که کمبود آهن و کم خونی توسط پزشک تشخیص داده شده است دوز درمانی مکمل آهن با توصیه پزشک برای رفع کم خونی باید مصرف شود. منیزیم یکی از املاح مؤثر در استحکام و مقدار توده عضلانی بدن است. کمبود این عنصر نیز یکی از مشکلات تغذیهای در سالمندان است و در افراد مبتلا به سو تغذیه و سو جذب مواد غذایی نیز بیشتر مشاهده میشود. منابع غذایی حاوی منیزیم شامل آجیل، لوبیای سویا، انواع گوشتها بوده و باید مصرف شود. مصرف مواد قندی و شیرین، غذاهای چرب و سرخ شده و پرنمک که موجب تحریک سیستم ایمنی میشود نیز باید کاهش یابد. سالمندانی که دچار بیماریهای مزمن از جمله دیابت، فشار خون بالا و چربی خون بالا و بیماریهای قلبی و عروقی هستند لازم است کماکان رژیم غذایی که به انها داده شده را رعایت کنند.
نقش ادویه در تقویت سیستم ایمنی بدن
یک رژیم شناس و متخصص تغذیه، گفت: تغذیه درست میتواند نقش بسیار مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن داشته باشد. برخی مواد معدنی مانند آهن، روی، سلنیم و ویتامینها مانند A, C, E و گروه B و همچنین درشت مغذیها مانند پروتئین، از جمله موادی هستند که در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش دارند. بنابراین تغذیه متعادل، متنوع و متناسب میتواند این مواد را به بدن شما برساند و سیستم ایمنی بدن را بالا ببرد.
شهاب اولیایی، افزود: ادویهها از جمله مواد غذایی هستند که میتوانند باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شوند، که در واقع با عنوان داروهای گیاهی شناخته میشوند که در ادامه به مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد:
زردچوبه
ماده فعال کورکومین در زرد چوبه، قدرت آنتی اکسیدانی بسیار بالایی دارد و میتواند از بدن در برابر سرطان، بیماریهای قلبی عروقی ودیابت محافظت کند. همچنین سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و به عنوان یک ضد التهاب در بدن مطرح است.
ادویه کاری
دارای آنتی اکسیدان قدرتمندی به نام آلکالوئید است که این آنتی اکسیدان در برگ آن وجود دارد و به عنوان محافظت کننده از سلولهای بدن و جلوگیری از پیری زودرس میتواند نقش بسیار مهمی داشته باشد.
پونه کوهی
یک محافظت کننده قدیمی که از دیرباز برای عفونت کاربرد داشته و حاوی تیمول است که خواص ضد ویروسی، ضد باکتریایی و ضد قارچی دارد. همچنین حاوی آنتی اکسیدان بالا که خواص ضد پیری و ضد التهابی فراوان به خود اختصاص داده است.
گیاه آویشن
حاوی ویتامین A و C است. همچنین به عنوان ضد عفونی کننده قوی با توجه به خواص ضد باکتریایی که دارد، مطرح است.
زنجبیل
حاوی ماده مؤثر جینجرول که خواص ضد ویروسی، ضد باکتریایی و ضد التهابی به خود اختصاص داده است و میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک بسیار مهمی کند.
سیر
از سالهای بسیار دور به عنوان ماده غذایی که میتواند خواص ضد میکروبی داشته باشد، مطرح بوده است. همچنین در تقویت سیستم ایمنی به دلیل وجود ماده موثره آلیسین نقش بسیار مهمی دارد.
دارچین
حاوی مواد فعال و موثره سینا مالدهید است و میتواند در کاهش قند خون، کلسترول توتال و تری گلیسیرید مؤثر باشد و از این طریق به سلامت بدن کمک میکند.
فلفل
با توجه به اینکه منبع بسیار خوب ویتامین ث است، میتواند نقش بسیار مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن داشته باشد.
گلپر
گلپر ضدعفونی کننده و میکروب کش قوی است و سموم بدن را دفع میکند.
زعفران
حاوی مواد معدنی و ویتامینهای فراوان است و همچنین به دلیل وجود آنتوسیانینها در آن باعث جلوگیری از ابتلاء به بیماریها مانند سرطان و آلزایمر میشود. اما مصرف بیش از انداره آن اشتها را کم میکند و برای کلیهها ضرر دارد.
این رژیم شناس و متخصص تغذیه افزود: هرچند مصرف ادویه جات میتواند مفید باشد، اما افراط در مصرف آنها میتواند بسیار مضر باشد. بنابراین بهتر است ادویه هم مانند سایر مواد غذایی به طور متعادل مصرف و از افراط در آن پرهیز شود.
اولیایی، تاکید کرد: برای مثال مصرف بیش از حد زرد چوبه و فلفل ممکن است باعث ناراحتیهای گوارشی و زخم معده شوند. در افرادی که نسبت به برخی از ادویه جات حساسیت دارند ممکن است موجب ابتلاء به سرطان مری یا معده شود. همچنین مصرف بیش از اندازه دارچین در دوران بارداری و افرادی که زخم معده دارند، توصیه نمیشود.
نظر شما