پرهیز از پرخوری بهترین توصیه غذایی در ماه مبارک رمضان

لزوم کاهش مصرف مواد قندی در وعده های سحر و افطار، شش دلیل برای مصرف منظم ویتامین C، ویژگی های منحصر به فرد سیر و پیاز، پرهیز از پرخوری بهترین توصیه غذایی در ماه مبارک رمضان و فقر آهن شایع ترین کم خونی در همه گروه های سنی را در بسته خبری سلامت ایمنا بخوانید.

به گزارش خبرنگار ایمنا، یک کارشناس ارشد تغذیه، گفت: مصرف حداقل هشت لیوان آب و مایعات در فاصله افطار تا سحر و همچنین مصرف میوه برای تأمین آب و جبران کم آبی بدن به روزه داران در شرایط فعلی توصیه می‌شود.

فرزانه فلاحت پیشه، اظهار کرد: در ماه رمضان امسال با شیوع بیماری کرونا مواجه شده‌ایم که این امر نگرانی‌هایی در خصوص بایدها و نبایدهای روزه داری و اصول تغذیه مناسب در این شرایط را به همراه داشته است.

وی  در خصوص بایدها و نبایدهای تغذیه در ماه رمضان، توصیه کرد: روزه داران باید در وعده سحر و افطار از گروه‌های غذایی اصلی یعنی گروه سبزیجات و میوه‌جات، شیر و لبنیات، منابع پروتئینی و نان و غلات سبوس‌دار به طور متنوع استفاده کنند.

فلاحت‌پیشه تصریح کرد: با مصرف این مواد ترکیباتی مثل ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E، سلنیم، آهن و روی که برای تقویت سیستم ایمنی بدن و مقابله با بیماری‌ها از جمله کرونا لازم است برای بدن تامین می‌شود.

این فوق تخصص تغدیه گفت:  در وعده سحر، روزه داران حتما از سبزی‌ها و صیفی‌جات که آب بیشتری دارند مانند کاهو، خیار و گوجه استفاده کنند چون این مواد از کم آبی بدن و خشکی گلو و دهان که احتمال ابتلا به کرونا را افزایش می‌دهند، جلوگیری می‌کنند.

وی اظهار کرد: روزه داران باید در وعده‌های سحر و افطار مصرف مواد قندی را به حداقل برسانند چون این مواد باعث خشکی گلو در طول روز می‌شود که این امر بدن را برای ابتلا به کرونا آماده می‌کند.

ویژگیهای منحصر به فرد سیر و پیاز

پیاز و سیر از محصولات مورد توجه همگان بوده اند، و حتی در سال های دور به مسافت های طولانی ارسال می شدند، مطالعات انجام شده در انگلیس نشان می دهد، بعد از گوجه فرنگی پیاز دومین محصول مهم است. محققان آمریکایی، انگلیسی، فرانسوی، ایتالیایی و محققان سایر کشورها فواید مصرف سبزیجاتی مانند سیر، پیاز و پیازچه را برای سلامتی تایید کرده اند.

تحقیقات نشان دادهاند که چگونه این سبزیجات به تسهیل سم زدایی بدن کمک کرده و به عنوان آنتی اکسیدانهای قوی عمل میکنند، واکنشهای ایمنی را تحریک میکنند و التهاب را کاهش میدهند.

برخی دانشمندان معتقدند که اجزای موجود در پیاز و سیر موسوم به «آلی سولفیدها» و «بیوفلاونوئیدها» عامل مهمی در پیشگیری از ابتلا به سرطان و بیماری‌های قلبی هستند. مطالعات نشان داده افرادی که مقادیر زیادی سیر و پیاز مصرف می‌کنند در مقایسه با افرادی که مقدار کمتری از این سبزیجات مصرف می‌کنند،  کمتر به سرطان و بیماری قلبی مبتلا می‌شوند.

محققان موسسه ملی سرطان در مطالعه‌ای متوجه شدند که مصرف روزانه ۱۰ گرم (تقریبا دو قاشق چایخوری) و یا مقدار بیشتری سیر، پیاز و یا پیازچه با خطر کمتر ابتلا به سرطان پروستات ارتباط دارد. مطالعه دیگری که در دانشگاه «وسترن رزرو» انجام شد، نشان داد که سیر ممکن است به کاهش میزان بروز تومورهای پیش سرطانی (پولیپ‌ها) در روده بزرگ کمک کند.

از دیگر فوایدی که مصرف سیر و پیاز برای سلامتی دارند می‌توان به کمک آنها به تسهیل سم زدایی بدن اشاره کرد. پیش از این مطالعات نشان داده‌اند که مصرف سیر اثرات مفید بیشتری بر سطح کلسترول زنان در مقایسه با مردان و نیز در بیماران مبتلا به دیابت و یا مبتلا به بیماری قلبی نسبت به افراد سالم دارد. آزمایش‌های بالینی نشان داده‌اند که مصرف مرتب سیر، باعث کاهش رسوب کلسیم و اندازه پلاک شریانی در عروق کرونر شده و  از لخته شدن خون پیشگیری کرده و موجب تقویت چرخش خون در افراد مورد مطالعه می‌شود. حداقل میزان موثر سیر و پیاز برای افزودن به رژیم غذایی روزانه دو قاشق غذاخوری سیر و یا دو قاشق غذا خوری پیاز یا پیازچه به صورت خرد شده یا رنده شده است.

فقر آهن شایع ترین کم خونی در همه گروههای سنی

سازمان جهانی بهداشت با اعلام اینکه فقر آهن شایعترین کم خونی در همه گروه‌های سنی زنان و مردان است، ‌ مصرف برخی میوه و سبزی‌ها و مغزها را برای رفع آن توصیه کرد.   سازمان جهانی بهداشت خطرات کم‌خونی را بیشتر متوجه کودکان، زنان باردار و زنان در دوران سیکل قاعدگی دانست و مهمترین توصیه‌ها را برای نجات از کم خونی اعلام کرد. در تحقیقات سازمان جهانی بهداشت آمده است: علائم و نشانه های کم خونی ضعف، خستگی، کاهش استقامت، دشواری در تمرکز، دست و پاهای سرد، رنگ پریدگی، تنگی نفس، تپش قلب و ریزش مو است.

تاخیر در تکامل و هماهنگ شدن حرکات کودک، کاهش ذخایر آهن نوزاد هنگام تکامل، به وجود آمدن آسیب های مغزی در نوزاد و کاهش ضریب هوشی نوزادان از جمله خطرات کم خونی مادران باردار برای نوزادان بود که سازمان جهانی بهداشت به آن اشاره کرد. توصیه سازمان بهداشت جهانی استفاده از مواد غذایی نظیر لوبیا قرمز، عدس، نخود، تخم مرغ، گوشت قرمز، سبزیجات برگ تیره، آجیل و خشکبار، دانه ها، پرتقال و لیمو شیرین برای در امان ماندن و نجات از کم خونی است.

پرهیز از پرخوری بهترین توصیه غذایی در ماه مبارک رمضان

یک کارشناس طب اسلامی در ابرکوه، گفت: بدن انسان در ماه رمضان به غذای بیشتری نیاز ندارد و تفکر خوردن سحری بیشتر برای افزایش توان بدن در طول روز، تفکری غلط و بهترین توصیه غذایی در این ماه کم خوری و انتخاب غذای مناسب است.

حجت‌الاسلام «حسین فلاح زاده»، اظهار کرد: بسیاری از بیماری‌ها و گرفتاری‌های سلامت انسان مربوط به پرخوری است که اطباء جدید و قدیم همیشه به پرهیز از پرخوری که مادر تمام امراض است، توصیه کرده‌اند لذا بهترین توصیه غذایی برای روزه‌داران نیز پرهیز از پرخوری و انتخاب غذای مناسب است.

این کارشناس طب اسلامی با تأکید بر این که زیاده خوردن به بدن انسان آسیب می‌رساند، تصریح کرد: ماه مبارک رمضان تمرینی برای کم خوری و دوری از پرخوری است که با رعایت مقدار مصرف و تأمین نیازهای غذایی در حد قابل‌قبول در این ماه، می‌توان از زیان‌های ناشی از کمبود غذایی در امان ماند.

فلاح زاده خاطرنشان کرد: بدن انسان در ماه رمضان به غذای بیشتری نیاز ندارد و این تفکر که عده‌ای می‌گویند هنگام سحر غذای بیشتری می‌خوریم تا در طول روز توان بیشتری داشته باشیم کاملاً غلط است چرا که بالا بردن توان بدن تنها به انتخاب نوع غذا و مصرف مواد مقوی بستگی دارد.

این کارشناس طب اسلامی با تاکید به برخی از روایات پیرامون پرهیز از پرخوری و تشویق به کم خوری، گفت: خوراکی سودمندترین درمان‌ها و مادر همه داروهاست، کسی که کم‌خوراکی پیشه کند اندیشه او به سامان می‌رسد، کم‌خوراکی و پرهیز از پرخوری عمر انسان را افزایش می‌دهد، کم‌خوراکی طراوت چهره را به ارمغان می‌آورد، کم‌خوراکی یار انسان است در مبارزه با نفس سرکش است و کم‌خوراکی، کم‌هزینگی برای مردم را به ارمغان می‌آورد، از جمله این روایات است.

شش دلیل برای مصرف منظم ویتامین C

ویتامین C از جمله مواد مغذی است که به طور طبیعی در بدن انسان تولید نمی‌شود و برای تامین نیاز روزانه باید آن را از منابع غذایی مانند میوه‌ها و سبزیجات مانند مرکبات و فلفل‌های دلمه‌ای دریافت کنید. ویتامین C به شکل مکمل نیز در دسترس است. در ادامه با برخی دلایل علمی که چرا باید به طور منظم این ماده مغذی را مصرف کنیم، بیشتر آشنا می‌شویم.

- مدیریت آثار استرس اکسیداتیو

استرس اکسیداتیو دشمن شماره یک افرادی است که به مراقبت از سلامت پوست خود توجه ویژه‌ای دارند. استرس اکسیداتیو موجب تولید بیش از حد رادیکال‌های آزاد، مولکول‌هایی مضر که به سلول‌های سالم بدن آسیب می‌رسانند، می‌شود. همچنین، استرس اکسیداتیو میزان رطوبت و کلاژن در پوست را کاهش می‌دهد، از این رو، به شکل گیری چین و چرک و پیری زودرس پوست منجر می‌شود. به عنوان یک آنتی اکسیدان قدرتمند، ویتامین C می‌تواند به کاهش آثار استرس اکسیداتیو در بدن کمک کند. این ماده مغذی از پوست در برابر آسیب رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کند، به کند شدن پیشرفت مشکلات پوستی مختلف، از جمله آسیب ناشی از قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید، هایپرپیگمنتیشن (لکه‌های پوستی)، و بروز چین و چروک کمک می‌کند. با استفاده از مکمل ویتامین C به صورت موضعی می‌توان از دریافت این ماده مغذی به میزان کافی در پوست اطمینان حاصل کرد. استفاده از ویتامین C در روتین صبحگاهی می‌تواند به پیشگیری از آسیب ناشی از عوامل محیطی در طول روز و استفاده از آن هنگام شب می‌تواند به جوان‌سازی پوست کمک کند.

- پشتیبانی از بافت‌های بدن

کلاژن نه تنها برای بهره‌مندی از پوستی قوی و نرم اهمیت دارد، بلکه برای حفظ ساختار دیگر بافت‌های همبند از جمله رگ‌های خونی و تاندون‌ها نیز مهم است. با افزایش سن، تولید کلاژن در بدن کاهش می‌یابد که به نازک شدن پوست و روند کند بهبودی زخم‌ها منجر می‌شود. ویتامین C می‌تواند به کند کردن این روند کاهش تولید کلاژن مرتبط با افزایش سن کمک کند. ویتامین C یک عامل کلیدی در سنتز کلاژن و الاستین است که به حفظ ظاهر شاداب و جوان پوست کمک می‌کنند. همچنین، ویتامین C از طریق مقابله با آنزیم‌های تخریب کننده کلاژن، از ذخایر موجود این ماده در بدن محافظت می‌کند.

- پشتیبانی از سیستم ایمنی بدن

ویتامین C نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی ایفا می‌کند. به گفته جوآنا فولی، متخصص تغذیه، در سطح سلولی، ویتامین C پاتوژن‌ها را خنثی کرده و به عملکرد درست سلول‌های ایمنی کمک می‌کند. ویتامین C به تکثیر لنفوسیت‌ها (نوعی از گلبول‌های سفید خون) برای مبارزه با عفونت‌ها و همچنین به نوتروفیل‌ها (نوع دیگری از گلبول‌های سفید خون) برای خوردن و تخریب میکروب‌های بیماری‌زا کمک می‌کند. همچنین، خواص آنتی اکسیدانی ویتامین C به عملکرد درست سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند. استرس اکسیداتیو طولانی مدت با انواع مختلفی از بیماری‌های مزمن و همچنین تحریک التهاب که استرس اکسیداتیو را تغذیه می‌کند، پیوند خورده است. همراه با آنتی اکسیدان‌های دیگر، مصرف ویتامین C به میزان کافی برای تقویت و عملکرد درست سیستم ایمنی بدن اهمیت دارد.

- تقویت سلامت مغز

اگرچه اسیدهای چرب امگا-۳ و ویتامین K از جمله مواد مغذی شناخته شده برای سلامت مغز هستند، ویتامین C نیز می‌تواند برای تقویت عملکرد شناختی مفید باشد که خواص آنتی اکسیدانی بار دیگر عامل تاثیرگذار در این زمینه هستند. رادیکال‌های آزاد می‌توانند موجب بروز آسیب در هر نقطه‌ای از بدن، از جمله مغز شما شوند. به عنوان یک آنتی اکسیدان، ویتامین C می‌تواند به مبارزه با رادیکال‌های آزاد و پشتیبانی از بدن در برابر زوال شناختی کمک کند. ویتامین C برای بهره‌مندی از سلول‌های عصبی سالم نیز اهمیت دارد. این ماده مغذی از غلاف میلین محافظت می‌کند که امکان انتقال سریع‌تر تکانه‌ها و سیگنال‌های عصبی را فراهم می‌کند. یک نکته جالب درباره تشکیل مناسب غلاف میلین این است که با تولید کلاژن وابسته به ویتامین C پیوند خورده است.

- کمک به مدیریت فشار خون بالا

ویتامین C ممکن است به مدیریت طبیعی فشار خون بالا کمک کند. این ویتامین تولید اکسید نیتریک توسط بدن را بهبود می‌بخشد. این مولکول به گشاد یا باز شدن رگ‌های خونی کمک می‌کند. همچنین، ویتامین C موجب می‌شود تا کلیه‌ها سدیم و آب بیشتری از بدن دفع کنند. این شرایط به آرامش دیواره رگ‌های خونی و کاهش فشار خون کمک می‌کند. همچنین، این ماده مغذی می‌تواند به حفظ و بازگشت انعطاف پذیری به دیواره رگ‌های خونی، کاهش تشکیل پلاک و بهبود جریان خون کمک کند.

- پشتیبانی از جذب آهن

عوامل مختلفی بر جذب ماده معدنی آهن در بدن تاثیرگذار هستند که از آن جمله می‌توان به نوع آهن و میزان ذخایر آهن موجود اشاره کرد. همچنین، ویتامین C می‌تواند بر دریافت و جذب آهن از غذاهای مصرفی تاثیرگذار باشد. این ویتامین به تبدیل آهن غیرهم که در منابع گیاهی وجود دارد به شکلی با قابلیت جذب بیشتر در بدن کمک می‌کند. جذب آهن غیرهم برای بدن به اندازه آهن هم که در منابع حیوانی وجود دارد، آسان نیست. ویتامین C می‌تواند به معکوس کردن اثر مهار کننده برخی مواد دیگر، مانند فیتات‌ها که جذب آهن را به تاخیر می‌اندازند، کمک کند. برای کسب بهترین نتایج، مصرف آهن و ویتامین C در یک وعده غذایی مشابه توصیه شده است.

کد خبر 420613

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.