توضیحات رییس بانک مرکزی درباره عملیات بازار باز

رییس کل بانک مرکزی اعلام کرد: این بانک برای نخستین بار مجهز به ابزار مدیریت نرخ سود با استفاده از سازوکار بازار و نه روش های دستوری با کمک عملیات بازار باز شده است.

به گزارش ایمنا، «عبدالناصر همتی» روز جمعه در حساب کاربری خود در اینستاگرام نوشت: برای نخستین بار بانک مرکزی، مجهز به ابزار مدیریت نرخ سود با استفاده از سازوکار بازار و نه روش های دستوری، به مدد عملیات بازار باز شده است.

وی افزود: بحث‌های فنی راجع به این ابزار در میان فعالان و اقتصادی های کشورمان بخوبی مورد توجه قرار گرفته که خود، نشانی است از بالندگی و نشاط علمی است.

رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: عملیات بازار باز، که از دو هفته گذشته، با موفقیت مراحل اولیه و آزمایشی خود را سپری کرده، یک ساز و کار پیچیده و فنی است که به تدریج، نحوه کارکرد آن توسط بانک مرکزی تشریح شده و با فعالان بازار در عمل به پیش خواهد رفت.

وی اضافه کرد: این سازوکار برای کنترل نوسان نرخ سود در حول و حوش «نرخ سیاست گذاری» بسیار کوتاه مدت در «بازار ذخایر» بانک‌ها استفاده می شود، در این بازار، خرید و فروش قطعی اوراق دولتی و نیز قراردادهای «بازخرید» و «بازخرید مجدد» اوراق دولتی در قالب قواعد مصوب شورای فقهی انجام خواهد شد.

همتی اظهار کرد: در مواقعی که نرخ سود بالاتر از «نرخ سیاستگذاری» قرار گیرد، بانک مرکزی اقدام به خرید اوراق و افزایش عرضه پول می‌کند و برعکس، هنگامی که نرخ سود پایین تر از «نرخ سیاست گذاری» بیاید، اقدام به فروش اوراق و کاهش عرضه پول می‌کند.

وی تصریح کرد: همزمان، بانک مرکزی «دالان نرخ سود بین بانکی» را تعریف کرده، در این دالان، نرخ «کف دالان» نرخ پس انداز منابع بانک ها نزد بانک مرکزی، نرخ «سقف دالان»، نرخ تنزیل مجدد نهایی است «نرخ سیاست گذاری» همان نرخ میانه دالان نرخ است، هدف بانک مرکزی، به ثبات رساندن نرخ مبادلات بین بانک ها، در حول و حوش نرخ سیاست گذاری است.

رییس کل بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی زمانی در بازار دخالت می کند، که نرخ بین بانکی از نرخ سیاست گذاری «فاصله معناداری» پیدا کند. این دخالت می‌تواند با خرید، فروش، خرید مجدد، یا معکوس خرید- مجدد انجام گیرد. بانک مرکزی، به لحاظ تورم هدف، نسبت به تعیین دالان نرخ سود و بالتبع، عملیات بازار باز اقدام می کند.

وی به فعالان بازار و بانک ها توصیه کرد: دارایی هایی غیرنقد خود را به اوراق دولتی تبدیل کنند، تا بتوانند فعالانه در بازار بین بانکی حضور داشته و از مزایای آن بهره‌مند شوند، بانک مرکزی، با قدرت در پی تغییر کانال انتقال سیاست پولی، در کنار اصلاح و سالم سازی ترازنامه بانک ها است.

کد خبر 409428

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.