شناخت معیارهای پروژه‌های محرک توسعه برای رونق در شهر

پژوهشگر و متخصص شهرسازی گفت: نیازسنجی برای پروژه‌های محرک توسعه در دو بخش نیازسنجی اسناد فرادست و نیازسنجی سرمایه گذار صورت می گیرد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، ناصر مشهدی‌زاده دهاقانی صبح امروز-شنبه ۹ آذرماه ۹۸- در سی و ششمین نشست از مجموعه سلسله نشست راهبردهای شهرسازی و معماری با عنوان پروژه‌های شاخص شهری و گردشگری همراه با رونمایی از پروژه‌های محرک توسعه مناطق ۱۵ گانه اظهار کرد: شهر هنر زیستن انسان‌ها در کنار یکدیگر است و اصفهان پنج دوره پایتخت بوده چراکه این شهر شاه‌بیت غزل معماری و شهرسازی ایران، پایتخت فرهنگی جهان اسلام و دارای عالی‌ترین مکتب معماری و هنری ایران به شمار می‌رود.

وی با اشاره به برگزاری نمایشگاه آثار شهرسازی و معماری دانشجویی، گفت: با برگزاری این نمایشگاه پیوند شهرداری و دانشگاه برقرار می‌شود.

این دکترای برنامه‌ریزی شهری با تاکید بر اینکه رمز پویایی و راز مانایی این سرزمین دانایی است، افزود: هرگاه مدیران سرزمین دانا بوده‌اند، تمدن نیز ارتقاء یافته است.

وی با اشاره به تعریف پروژه‌های بزرگ مقیاس شهرسازی اظهار کرد: پروژه‌های بزرگ مقیاس فضاها یا مجموعه‌هایی با سطح وسیعی از مساحت یا زیربنا، زیرساخت یا خدمات شهری است که با بهره‌مندی از برنامه جامع سرمایه‌گذاری و مشارکت ذی‌نفعان محلی، دولتی و خصوصی در مراحل برنامه‌ریزی، طراحی، اجرا، بهره‌برداری و توسعه قابلیت شکل بخشیدن به آینده شهر را دارند.

مشهدی‌زاده تاکید کرد: تأثیرگذاری این پروژه‌ها اغلب در مقیاس فرا منطقه‌ای، شهری و ملی بوده از لحاظ تولید و جذب سفرهای درون و برون شهری حجم قابل توجهی را به خود اختصاص داده و نقش برجسته‌ای در هویت‌بخشی و مزیت‌های رقابتی شهرها بازی می‌کنند.

وی با اشاره به چرخه برنامه ریزی، طراحی، اجرا و بهره برداری پروژه های بزرگ مقیاس شهرسازی گفت: کنترل و نظارت و مدیریت ارزیابی مطالعات پایه و بنیادی و تهیه اسناد فرادست و مدیریت و کنترل و راهبری از مهم ترین عناصر کلیدی در این چرخه به شمار می رود.

معیارهای پروژه‌های محرک توسعه

پژوهشگر و متخصص شهرسازی با بیان اینکه نیازسنجی برای پروژه‌های محرک توسعه در دو بخش نیازسنجی اسناد فرادست و نیازسنجی سرمایه گذار صورت می گیرد، افزود: در نیازسنجی اسناد فرادست نیاز مدیریت شهری و نیاز شهر به فضاها و پروژه ها مورد بررسی و درجه بندی نیازها به ترتیب اولویت براساس اهمیت، فوریت و گرایش، انتخاب مهم ترین نیازها، تعریف و معرفی اولیه پروژه‌ها و جذب سرمایه گذار انجام می‌شود.

وی ادامه داد: در نیازسنجی سرمایه‌گذار انتخاب مشاور شهرساز (حقیقی یا حقوقی) با تشکیل گروه مشاور و سپس نیازسنجی سیاستی، اقتصادی و اجتماعی انجام می‌شود و در مجموع نیازسنجی‌های اسناد فرادست و نیازسنجی سرمایه گذار، ضرورت پروژه ذی‌نفعان آن، تحلیل تقاضای ذی‌نفعان و مزیت‌های رقابتی بررسی شده و ارائه مطالعه خدمات تفصیلی شهری توسط شهرداری انجام می‌شود تا پیش امکان سنجی صورت گیرد.

مشهدی‌زاده عنوان کرد: پس از پیش امکان سنجی پروژه‌های محرک توسعه پاسخ به این سوال که آیا امکان استقرار و عملیاتی شدن پروژه در منطقه مورد نظر وجود دارد یا خیر بررسی می‌شود و قطعی شدن کلیات کارکردی پروژه مورد بررسی قرار می گیرد.

وی با اشاره به دستورالعمل برنامه ریزی پروژه‌های محرک توسعه گفت: در بخش معیار اقتصادی اهدافی همچون سودآوری اقتصادی پروژه تغییرات اقتصادی در محدوده عملکردی پروژه و تأمین سرمایه گذار مناسب برای پروژه بررسی می‌شود و اصولی همچون برآورد اقتصادی امکان پذیری پروژه پیش بینی تأثیرات اقتصادی پروژه بر شهر، تغییرات اشتغال در زمان ساخت و بهره برداری از پروژه، تغییرات ویژگی‌های اقتصادی فضای شهر پیرامون و تدوین روش‌های جلب مشارکت و همکاری سرمایه گذاران بخش خصوصی دولتی و عمومی مورد تأکید قرار می‌گیرد.

این دکترای برنامه‌ریزی شهری ادامه داد: در بخش معیار اجتماعی با هدف افزایش رضایت شهروندان، رضایت از ساخت پروژه برای گروه‌های اجتماعی مختلف در حوزه اثر پروژه فضای شهری مناسب با نیازهای گروه‌های مختلف و توجه به عدالت فضایی در راستای دسترسی به فضاهای خدماتی مورد تأکید است.

وی افزود: در معیار هویتی اهدافی همچون ایجاد نشانه‌های کالبدی هویت بخش، ایجاد فضاهای معرف ویژگی‌های هویتی متناظر با فرهنگ ایرانی اسلامی و ایجاد نشانه هویتی در بعد زیست محیطی مد نظر است.

مشهدی‌زاده تصریح کرد: در معیار ترافیکی با هدف به وجود نیامدن گره‌های ترافیکی، تأمین دسترسی مناسب و ایمن به پروژه محرک توسعه، تداخل نداشتن ترافیک محلی و ترافیک ناشی از پروژه بزرگ مقیاس مورد تأکید بوده و در معیار سیما و منظر شهری با هدف ایجاد نقش نشانه‌ای در محدوده تمایز بصری پروژه بزرگ مقیاس از ساختمان‌های پیرامونی، لزوم توجه به تأثیرات اساسی پروژه بر سیمای مصنوع، استفاده از پتانسیل‌های محدود به منظور ارتقاء نشانه شهری به پروژه، جلوگیری از ایجاد آشفتگی بصری و فراهم‌سازی زمینه بروز نوآوری‌ها و خلاقیت‌های طراحی فضا، معماری مورد توجه قرار می‌گیرند.

وی با بیان اینکه معیار شهرسازی (کالبدی) در پروژه‌های محرک توسعه اهدافی همچون پیوند استخوان‌بندی شهر و رعایت سلسله مراتب جایگاه عملکردی طرح در سطح شهر را دنبال می کند، افزود: این اهداف اصولی همچون پیوند جریان عبوری در سطح استخوان بندی محدود، پیوند بافت کالبدی پروژه با زمینه محدود، مکان یابی متناسب با ویژگی های سایت پروژه بزرگ مقیاس و تعریف سطح خدمات رسانی فعالیت های مختلف در سایت را مورد بررسی قرار می دهد.

پژوهشگر و متخصص شهرسازی ادامه داد: در معیار معماری مهم‌ترین هدف ایجاد یک معماری شاخص، استفاده از عناصر معماری آشنا و متناسب با بافت پیرامون، ایجاد الگویی برای استفاده از مصالح بومی و متناسب با اقلیم منطقه، بهره گیری از فناوری های نوین ساخت متناسب با فرهنگ عمومی و بهره‌گیری از مفاهیم معماری پایدار و معماری سبز همچنین معماری باتوجه به مباحث روز انرژی در دنیا است.

به گزارش ایمنا، سی و ششمین نشست از مجموع «سلسله نشست های راهبردهای شهرسازی و معماری» صبح امروز در کتابخانه مرکزی اصفهان برگزار شد و از پروژه‌های محرک توسعه مناطق ۱۵ گانه رونمایی و نمایشگاه آثار شهرسازی و معماری دانشجویی گشایش یافت.

کد خبر 398788

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.