نکات تغذیه‌ای برای دانش‌آموزان در مدرسه و منزل

مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم‌پزشکی اصفهان نکات مهم در خصوص تغذیه دانش آموزان در خانه و مدرسه را تشریح کرد.

محمدحسن انتظاری در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، در خصوص اهمیت تغذیه کودکان، گفت: تمام دانش‌آموزان از ابتدایی تا متوسطه همگی در سنین رشد هستند و نیاز مواد غذایی آنها هم از نظر کمیت هم از نظر کیفیت بیش از سایر گروه‌های سنی است.

وی با اشاره به تاثیرات مصرف غذای مناسب در این سنین هم بر رشد هم بر هوش کودکان و نوجوانان، افزود: عدم استفاده از غذای مناسب چه از لحاظ کمی چه از لحاظ کیفی در آینده این کودکان و ابتلا به بیماری‌ها تاثیر خواهد داشت به همین دلیل والدین باید برای عدم استفاده کودکان و نوجوانان از غذاها یا تنقلات بی‌ارزش اقدامات لازم را انجام دهند.

مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم‌پزشکی اصفهان با تاکید بر اهمیت صرف صبحانه دانش‌آموزان در منزل، تصریح کرد: علاوه بر صبحانه‌ای که کودک در منزل صرف می‌کند حتما باید یک لقمه یا ساندویچ کوچک از موادغذایی با ارزش به همراه کودکان باشد تا در مدرسه از آن استفاده کنند.

وی با انتقاد از عدم توجه خانواده‌ها به صرف صبحانه دانش‌آموزان، اظهار کرد: زمانی که وعده صبحانه حذف شود به طور اتوماتیک بدن اعلام قحطی می‌کند و اشتهای افراد و کودکان را به هر غذایی چه با ارزش چه بی‌ارزش زیاد می‌کند و در واقع افراد با نخوردن صبحانه دچار یک اشتهای هجومی می‌شوند.

اثرات حذف صبحانه برای بدن جبران ناپذیر است

انتظاری با اشاره به لزوم مصرف صبحانه حاوی هر نوع مواد غذایی پروتئینی یا لبنی گفت: صبحانه می‌تواند از آش، حلیم، تخم مرغ، لبنیات یا هر ماده غذایی سالم باشد و بچه‌ها هر کدام از این مواد را که علاقمند بودند حتما استفاده کنند و والدین حتما برای دانش‌آموزانی که ساعات بیشتری در مدارس هستند لقمه، میان وعده و میوه‌ها را در نظر بگیرند.

وی با بیان اینکه والدین میوه‌ها را به شکلی برای میان وعده مدرسه بگذارند که به راحتی قابل مصرف باشد، افزود: در برخی موارد والدین یک سیب درشت را برای کودک می‌گذارند که خوردن آن برای کودک سخت است بهتر است انواع میوه‌های فصل را به طوری بگذارند که کودک به راحتی توان خوردن آن را داشته باشد.

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه میوه‌های خشک اگرچه ارزش غذایی کمتری دارند اما از تنقلات بی‌ارزش بهترند، گفت: والدین سعی کنند از هر نوع موادی که کودکان دوست دارند استفاده کنند علاوه بر میوه استفاده از مغزها حتی به میزان کم هم می‌تواند ویتامین‌های لازم را به بدن دانش‌آموزان برساند.

وی با اشاره به لزوم توجه به عدم استفاده والدین از مواد فاسد شدنی در تغذیه دانش‌آموزان، افزود: مدیران مدارس باید حتما به تنقلاتی که بوفه‌های مدارس برای فروش استفاده می‌کنند توجه کنند و از مواد بی‌ارزشی چون بستنی‌های یخی، آدامس‌ها و شکلات و نوشابه‌های قندی، گازدار یا لواشک و آلوچه‌های غیراستاندارد استفاده نکنند.

موادغذایی ناسالم در ابتلا به بیماری‌های آینده تاثیرگذار است

این استاد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در خصوص مصرف سوسیس و کالباس تصریح کرد: سوسیس و کالباس به ذاته بد نیست اگر این مواد در منزل تهیه شود قطعا با وجود گوشت و ادویه جات سالم نه تنها عیبی ندارد حتی مفید است و تمام مواد لازم را به بدن افراد می‌رساند اما انواع بازاری این فرآورده‌ها معمولا علاوه بر اینکه ارزش غذایی لازم را ندارند برای کودکان مضر است.

وی با تاکید بر لزوم استفاده از غذای سالم در دانش‌آموزان، اظهار کرد: هر نوع کمبودی که دانش‌آموزان یا افراد در کودکی داشته باشند در آینده تاثیرگذار است مانند ساختمانی که در زمان ساخت از مصالح خوبی برای آن استفاده نشده باشد در مورد انسان هم بعد از ۲۰ سالگی بدن دیگر تغییر نخواهد کرد و صفحات رشد بدن و مغز کامل شده است و حتی سرطان‌ها یا بیماری‌های قلبی به تغذیه زمان کودکی و نوجوانی بستگی دارد.

انتظاری با تاکید بر استفاده از مواد رنگی و ادویه‌ای کودکان را مستعد بیماری‌هایی همچون آلرژی در بزرگسالی می‌کند، افزود: بسیاری از غذاهایی که با رنگ‌های مصنوعی تهیه می‌شود اثرات مخربی در ایجاد بیماری‌های آلرژیک یا سرطان‌ها در آینده افراد دارند و به جای مصرف این مواد بهتر است از میوه‌های رنگی استفاده کرد.

وی با بیان اینکه میوه‌های هر فصلی ارزش غذایی لازم را به کودکان می‌رساند، گفت: خوردن برخی میوه‌ها برای کودکان و حتی برای نوجوانان سخت است و بهتر است والدین این مواد را برای آنها پوست گرفته و خرد کنند تا علاقمند به مصرف شوند چرا که از خوردن میوه‌هایی چون سیب یا کیوی که سخت‌تر است کمتر استقبال می‌کنند.

این متخصص تغذیه در خصوص تفاوت میزان دریافت کالری در دختران و پسران، اظهار کرد: اوج رشد دختران در ۱۲ تا ۱۳ سالگی رخ می‌دهد در صورتی که اوج رشد پسران ۱۴ تا ۱۵ سالگی است و هرچه سرعت رشد بیشتر باشد موادغذایی بیشتری مورد نیاز است اما چه دختر یا پسر نیازمند استفاده از مواد آهن‌دار گوشت یا تخم‌مرغ، لبنیات، میوه‌ها و سبزیجات و نان، غلات یا برنج و حبوبات هستند.

مصرف مکمل‌ها و ویتامین‌ها می‌تواند مضر باشد

وی در خصوص اصرار والدین در مصرف مکمل‌ها توسط کودکان و نوجوانان گفت: اگر غذای افراد سالم باشد نیاز به هیچ نوع مکملی نیست و اگز تغذیه سالم باشد به جز مکمل‌هایی که وزارت بهداشت و درمان مشخص کرده مانند مکمل آهن از شش ماهگی یا در بزرگسالی ویتامین D به چیز دیگری نیاز نیست و تقریبا موادغذایی همه ویتامین‌ها و املاح لازم را برای بدن تامین می‌کند به شرطی که کیفیت، کمیت و تنوع غذایی افراد رعایت شود.

مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم‌پزشکی اصفهان با تاکید بر اینکه در بسیاری موارد استفاده از ویتامین‌ها و مکمل‌ها مضراتی دارد، اظهار کرد: برای مثال مکمل روی یا کلسیم می‌تواند از جذب آهن جلوگیری کند و بدین ترتیب این مکمل‌ها به مشکلات اضافه کنند بنابراین استفاده از مکمل‌ها باید توسط متخصص تغذیه و البته با توجه به مستندات و آزمایشات کودکان و نوجوانان تجویز شود.

وی با بیان اینکه والدین به فرم غذا توجه کنند تا کودکان بتوانند مواد لازم را مصرف کنند، تصریح کرد: والدین باید به فره غذاها توجه کنند گاهی برخی کودکان گوشت را در خورش دوست ندارند اما گوشت کبابی را دوست دارند یا برخی ماهی سرخ شده را دوست ندارند اما به صورت قلیه ماهی یا کبابی دوست دارند یا مرغ را به صورت کتلت یا ناگت دوست دارند پس باید والدین توجه کنند که علاقمندی کودکان و نوجوانان را در تهیه غذاها رعایت کنند آن وقت خواهند دید که موادی که دوست نداشتند را هم مصرف می‌کنند.

کد خبر 394664

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.