‌فایده هلو برای ‌سلامت چشم و ‌درمان سرطان/ راهکارهای مقابله با افسردگی فصلی

رفع بی‌خوابی شب با مصرف گلاب، پیش از دبستان تا دبیرستان بهترین ‌سن آموزش ‌های ‌خود مراقبتی، راهکارهای مقابله با افسردگی فصلی، ارایه خدمات رایگان روانشناسی ‌در مراکز جامع سلامت و فایده هلو برای سلامت چشم و مقابله با سرطان را در بسته خبری سلامت ایمنا بخوانید.

به گزارش ‌خبرنگار ایمنا؛ مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، گفت: جمعیت ۸۰ میلیونی کشور، گروه هدف برنامه ملی خود مراقبتی هستند.

شهرام رفیعی ‌فر، درباره اهمیت آموزش خود مراقبتی ‌جامعه اظهار کرد: وزارت بهداشت ‌در زمینه خود مراقبتی در چهار محور آموزشی فعالیت می‌کند. یکی از این موارد، خود مراقبتی برای سبک زندگی سالم است. یعنی در زمینه تغذیه سالم، تحرک فیزیکی، سلامت روان،حوادث، بهداشت فردی، پیشگیری از بلایا و آسیب‌ها، عدم مصرف دخانیات، قلیان، الکل و مواد مخدر و بهداشت بارداری آموزش‌های پایه به افراد ارائه می‌شود.

وی اضافه کرد:‌ برخی افراد خود مراقبتی را از خود و خانواده و جامعه انجام می‌دهند و خود مراقبتی برخی هم بر عهده دیگران است. به طور مثال خود مراقبتی نوزاد یا افراد سالمند بر عهده خانواده آنهاست. با این حال کل جمعیت کشور نیازمند توانمند شدن برای فرا گرفتن خود مراقبتی هستند.

رفیعی فر ادامه داد: بهترین سن و هزینه اثربخش‌ترین زمان برای ارائه آموزش‌های خود مراقبتی، از پیش دبستانی تا پایان دبیرستان است که شامل برنامه تدریجی، تکاملی و فزاینده و متناسب با رشد و تکامل دانش آموزان و گروه‌های سنی و جنسی می‌شود.

مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، گفت: از طرفی در نظام بهداشتی و درمانی کشور و به خصوص در روستاها و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر جمعیت، توسط تیم سلامت شامل پزشک خانواده، ماما، دندان پزشک و مراقبین سلامت، به یک خانم در هر خانواده که معمولا زنان خانواده با ۸ کلاس سواد هستند، آموزش‌هایی ارائه شده و این فرد سفیر سلامت خانواده می‌شود و آموزش‌های خود مراقبتی را یاد می‌گیرد. از این افراد به عنوان سفیر سلامت خانواده دعوت و در سیستم ثبت می‌شود.

چگونه با افسردگی فصلی مقابله کنیم؟

اختلال ‌خلقی فصلی یا SAD، نوعی افسردگی است ‌که با تغییرات فصلی خود را نشان می‌دهد ‌و اوج علائم آن معمولاً در پاییز و زمستان دیده می‌شود، هنگامی ‌که روزها کوتاه‌تر و سردتر می‌شوند.

مهم‌ترین فاکتورها برای ابتلا به این اختلال عبارتند از سن، جنسیت، فاصله از خط استوا و سابقه خانوادگی ابتلا به افسردگی و مطالعات نشان داده‌اند که زنان بزرگسال، بیشتر از مردان به این عارضه مبتلا می‌شوند.

مبتلایان به SAD می‌توانند طیف وسیعی ‌از علائم را تجربه کنند، اما برخی از رایج‌ترین آنها شامل احساس خستگی، خلق و خوی پایین، خواب بیش از حد، بروز مشکلات در روابط بین فردی و میل شدید برای خوردن شیرینی‌ها و کربوهیدرات‌ها است که می‌تواند منجر به افزایش وزن بیش از حد شود.
راز خلاص شدن از افسردگی فصلی شاید در بشقاب غذای شما باشد SAD می‌تواند به‌طور جدی بر بهره‌وری فرد و شیوه زندگی روزمره تأثیر بگذارد. اگر این علائم برای بیش از دو سال ادامه داشته باشند، فرد باید حتماً درمان‌هایی را از طریق روان‌شناسان دریافت کند.

با این حال به گفته روان‌شناسان، در ‌صورت بروز علائم این نوع افسردگی، راهکارهایی برای کنترل آنها وجود دارد. از آنجا که کاهش ساعات روز در پاییز و زمستان، یکی از دلایل اصلی ابتلا به افسردگی فصلی است، روان‌شناسان توصیه می‌کنند که در ساعات روز، بیشتر در معرض نور خورشید قرار بگیرید. کاهش نور خورشید در ماه‌های سرد سال، می‌تواند منجر به از بین رفتن تنظیمات ساعت بیولوژیکی بدن شود و سطوح سروتونین (انتقال دهنده شیمیایی مغز که خلق و خوی شما را تنظیم می‌کند) و ملاتونین (هورمونی که خواب و خلق و خو را تنظیم می‌کند) را کاهش دهد.

در ضمن، کاهش قرارگیری در معرض نور خورشید، سطح ویتامین D در بدن را کاهش می‌دهد. کاهش این ویتامین در بدن، خود عامل مهم ابتلا به افسردگی است و باعث بروز سردردهای مزمن در فصول سرد سال می‌شود.

به غیر از دریافت ‌نور خورشید، نوردرمانی ‌نیز که شامل قرار گرفتن در معرض نور از طریق جعبه‌های مخصوص یا لامپ است، از سوی روان‌شناسان توصیه ‌می‌شود. این دستگاه‌ها اثراتی ‌مشابه نور طبیعی خورشید دارند و باعث می‌شوند مواد شیمیایی در مغز به تنظیم خلق و خوی کمک کنند. با این ‌حال کار با این دستگاه‌ها، با پزشک خود مشورت کنید.

از گذشته‌های دور از بابونه به عنوان یک داروی قدیمی برای درمان بسیاری از اختلالات از جمله ترس و بی‌خوابی استفاده شده است. در عین حال، راز خلاص شدن از افسردگی فصلی شاید در بشقاب غذای شما باشد. از آنجا که افسردگی فصلی همراه با میل شدید به مصرف غذاهای چاق کننده و مضر به‌خصوص شیرینی‌ها است، سعی کنید بشقاب غذای خود را با گزینه‌های سالمی مانند ماهی سالمون، سبزیجات تیره رنگ و برگ دار و غلات کامل پر کنید.

سعی کنید در روز حتماً از گزینه‌های غذایی مانند سیب، کدو حلوایی، شکلات تلخ، بادمجان، موز و ادویه‌هایی مانند زردچوبه و دارچین استفاده کنید. چای بابونه بنوشید. از گذشته‌های دور از بابونه به‌عنوان یک داروی قدیمی برای درمان بسیاری از اختلالات از جمله ترس و بی خوابی استفاده شده است. به گفته محققان آمریکایی، استفاده از محصولات بابونه به هر شکل، منجر به کاهش علائم در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب می‌شود.
فراموش نکنید که ورزش منظم در ماه‌های پاییز و زمستان به تعادل ریتم شبانه‌روزی بدن کمک می‌کند. حتی ورزش به مدت یک ساعت و با شدت کم در طول روز می‌تواند با افسردگی فصلی مقابله کند.

انجمن روان‌شناسی آمریکا به مبتلایان به افسردگی فصلی توصیه می‌کند که با دوستان و خانواده خود در تماس باشند، با آنها همراه شوند و با افراد مورد اعتماد درباره تجربه‌های ناخوشایندشان صحبت کنند. علاوه بر این، ثابت شده که درمان‌های شناختی رفتاری در درمان این اختلال مؤثر است.

رفع بی‌خوابی شب با مصرف گلاب

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد به تشریح خواص درمانی گلاب پرداخت و از آن جمله به رفع نفخ معده و حتی مشکل بی‌خوابی در افراد اشاره کرد.

سید کاظم کاظمینی، با اشاره به تاثیر گلاب در درمان سردرد، اظهار کرد: مصرف یا بوییدن گلاب به دلیل تقویت سیستم عصبی، در درمان بسیاری از سردردها کاربرد دارد و به هنگام شب، برای رفع بی‌خوابی مفید است.

وی با تاکید به تاثیر گلاب در کاهش خستگی، گفت:علاوه بر این مزایا، بوی این فرآورده گیاهی برای قلب و مغز مفید، آرام‌بخش و تسکین‌دهنده است.

به گفته وی، افرادی که دچار علائم گرمی ناشی از استرس، عصبانیت زیاد، بی‌خوابی، گرمی مزاج پایه، مصرف گرمی‌ها، مواجه با فصول یا ساکن در مناطق گرمسیر هستند، با مصرف گلاب یا شستشوی بدن با گلاب تسکین می‌یابند.

این متخصص طب ایرانی با اشاره به اینکه گلاب ماده‌ای مفید برای معده و دهانه دستگاه گوارشی است، اظهار کرد: گلاب می‌تواند در رفع نفخ یا ریفلاکس معده مؤثر عمل کند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر گلاب برای مجاری هوایی و ریه‌ها نیز مفید است و به عنوان نرم‌کننده و لینت‌دهنده مجاری هوایی و حلق و گلو استفاده می‌شود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد، تاکید کرد:غرغره کردن گلاب بر کاهش التهابات و سرخی حلق، لوزه‌ها و حنجره تاثیر مثبتی دارد و همچنین برای تقویت لثه و حتی بهبود آفت‌های دهان کاربردی است.

ارایه خدمات رایگان روانشناسی در مراکز جامع سلامت

معاون دفتر سلامت روان وزارت بهداشت گفت: همه مردم با مراجعه به نزدیک‌ترین مرکز خدمات سلامت جامع محل زندگی خود می‌توانند از خدمات رایگان روانشناسی بهره‌مند شوند.

علی اسدی با اشاره به مشکلات روانی جامعه و تمهیدات انجام گرفته وزارت بهداشت در این‌باره، اظهار کرد: طی ۳۰ سال گذشته برای اولین بار حدود ۲۰۰۰ کارشناس سلامت روان را جذب سیستم کشور کردیم که این افراد بحث آموزش‌های سلامت روان را انجام می‌دهند.

وی افزود: همه مردم با مراجعه به نزدیک‌ترین مرکز خدمات سلامت جامع محل زندگی خود می‌توانند از این خدمات بهره ببرند. این خدمات باحضور کارشناسان سلامت ارایه خواهد شد. به طوری که برای هر فرد پرونده‌ای تشکیل و غربالگری سلامت روان انجام می‌گیرد و به این غربال‌های مثبت خدمات خاص درمانی دارویی و غیردارویی ارائه می‌شود.

اسدی درمورد هزینه‌های درمان حوزه روانی، تصریح کرد: مراکز سلامت در سراسر کشور، به هیچ وجه هزینه‌ای ندارد و خدماتی برای مردم داده می‌شود از طریق این سیستم سلامت همه رایگان است.

معاون دفتر سلامت روان وزارت بهداشت، بیان کرد: در حال حاضر نزدیک به ۳ هزار مرکز سلامت در شهرها وجود دارد که هر مرکز جمعیتی حدود ۵۰ هزار نفر را تحت پوشش خود قرار می‌دهد که طبیعتا این کافی نیست و به تدریج در حال گسترش است و از طریق لینک با آموزش پرورش و شهرداری بسته‌های خدماتی ما غیر از این مراکز در اختیار مردم قرار می‌گیرد.

اسدی با تاکید به هزینه مراکز روانپزشکی خصوصی، گفت: مراکز مشاوره و روان شناسی که تحت نظارت سازمان روانشناسی فعالیت می‌کنند این هزینه‌ها را آن‌ها تعیین می‌کنند و به عهده معاونت بهداشت نیست.

فایده هلو برای سلامت چشم و مقابله با سرطان

هلو به عنوان یک میوه بسیار خوشمزه و شیرین دارای فواید متعددی برای سلامت است.

نام علمی هلو Prunus persica است و فواید متعددی برای سلامت دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می شود.

بهبود هضم غذا
هلو سرشار از فیبر محلول و نامحلول است که به هضم بهتر کمک می کند. مطالعات نشان می دهد فیبر نامحلول موجب کاهش احتمال یبوست می شود. همچنین هلو حاوی اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه است که موجب کاهش التهاب شده و مشکلاتی نظیر بیماری کولیت روده، بیماری کرون و سندروم روده تحریک پذیر را درمان می کند.

افزایش سلامت قلب
خوردن هلو می تواند خطر کلسترول بالا و فشارخون بالا را کاهش دهد. همچنین از آنجائیکه سرشار از پتاسیم و دارای میزان کم سدیم است، برای افراد در معرض ریسک بالا مشکلات قلبی-عروقی بسیار عالی است.

محافظت از پوست
هلو مملو از آنتی اکسیدان ویتامین C است. از اینرو به سنتز کلاژن، مولکول مهم برای سلامت پوست، کمک می کند. همچنین از پوست در مقابل اشعه های مضر ماوراءبنفش محافظت می نماید. هلو چین و چروک ها را کاهش می دهد و بافت پوست را بهبود می بخشد. همچنین ترکیبات موجود در هلو به حفظ رطوبت اولین لایه بدن کمک می کند.

پیشگیری از سرطان
مطالعات نشان می دهد پوست و گوشت میوه هلو حاوی دو نوع آنتی اکسیدان مفید موسوم به کاروتنوئیدها و اسیدکافئیک است که دارای خواص ضدسرطانی هستند. همچنین پلی فنول های موجود در هلو از رشد و پیشرفت سلول های سرطانی ممانعت می کنند. در حقیقت آنها می توانند بدون هرگونه آسیب به سلول های سالم اطراف سلول های سرطانی، سلول های سرطانی را نابود کنند.

کاهش علائم آلرژی
اگر شما به چیزی آلرژی دارید، مصرف هلو منجر به آزادشدن هیستامین ها و سایر مواد شیمیایی از طریق سیستم ایمنی تان شده و با مواد آلرژی زا مقابله می کند. مطالعات نشان می دهد خوردن هلو می تواند از ترشح هیستامین ها در خون پیشگیری کرده و علائم آلرژی را کاهش دهد.

بهبود سلامت چشم
طبق نتایج تحقیقاتی، خوردن سه هلو در روز می تواند خطر بروز بیماری چشمی دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن را کاهش داده و از پیشرفت آن جلوگیری کند. این بیماری یکی از دلایل اصلی نابینایی است. هلو سرشار از ویتامین C است که موجب افزایش سلامت چشم و عروق خونی چشم ها می شود.

کد خبر 390360

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.