۹۲ پروژه آبخیزداری در اصفهان آغاز می شود

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان گفت: همزمان با افتتاح پروژه های سال گذشته، ۹۲ پروژه جدید نیز با اعتباری بالغ بر ۵۵ میلیارد تومان در هفته دولت آغاز و در حوضه‌های آبخیز استان اجرا می شود، امیدواریم که تا پایان سال (هفته منابع طبیعی) بخشی از این پروژه ها به بهره برداری برسد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، محمدحسین شاملی در نشست خبری که صبح امروز دوشنبه چهارم شهریورماه به مناسبت هفته دولت برگزار شد،با بیان اینکه مجموع اراضی ملی در استان اصفهان ۹.۵ میلیون هکتار است، اظهار کرد: تثبیت مالکیت دولت، حفاظت، احیا، توسعه و بهره برداری از جنگل‌ها، مراتع و حوضه های آبخیز وظیفه و رسالت اداره منابع طبیعی و آبخیزداری است.

وی اضافه کرد: امسال به لطف خداوند بارندگی های خوبی داشتیم و پوشش گیاهی مراتع استان نسبت به سال گذشته 30 درصد افزایش یافته است که نویدبخش بهره برداری مطلوب‌تر دامداران از عرصه های مرتعی برای تولید گوشت بیشتر و افزایش دام بیشتر در عرصه ها براساس ظرفیت مراتع است تا بتوان سالهای سال از این عرصه استفاده کرد.

شاملی با اشاره به اینکه از اردیبهشت ماه امسال افزون بر ۹ هزار نفر از عشایر و دامداران در مناطق ییلاقی استان اصفهان مهاجرت کرده اند، افزود: با توجه به کنترل و حفاظتی که صورت گرفته است این شمار از عشایر تا پایان شهریور مراتع استان را به سمت مناطق جنوبی و گرمسیر کشور ترک خواهند کرد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان ادامه داد: به دلیل مشکلاتی که در عرصه‌های طبیعی رخ می دهد و برای جلوگیری از خسارات ناشی از سیل، با نظر موافق مقام معظم رهبری از محل صندوق توسعه ملی برای توسعه طرح‌های آبخیزداری بودجه ای در نظر گرفته شد که سال گذشته ۲۸ میلیارد تومان و امسال ۵۵ میلیارد تومان برای استان اصفهان تخصیص داده شد.  

بهره برداری از ۶۶ پروژه آبخیزداری در هفته دولت

وی با بیان اینکه مطالعات برای اجرای طرح های آبخیزداری در ۸۰۰ هزار هکتار از اراضی استان انجام شده است، اظهار کرد: پروژه‌های آبخیزداری سال گذشته به طور کامل اجرا شد که بخشی از آنها در هفته منابع طبیعی در سال ۱۳۹۷ و حدود ۶۶ پروژه نیز امسال و به مناسبت هفته دولت به بهره برداری می رسد.  

شاملی با اشاره به جزییات این ۶۶ پروژه، گفت: از امروز به مناسبت هفته دولت ۱۶ پروژه در بخش آبخیزداری، ۳۳ پروژه کاداسترعرصه های منابع طبیعی، کمربند حفاظتی و تامین سوخت فسیلی برای مناطق دارای پوشش گیاهی‌ و ۱۷ پروژه در بخش جنگل کاری، کشت گیاهان دارویی و احداث آبشخور و آبانبار برای دامداران در تمام شهرستان های استان با حضور مسئولان استانی و شهرستانی افتتاح می شود.

وی گفت: همزمان با افتتاح پروژه های سال گذشته،  ۹۲ پروژه جدید نیز با اعتباری بالغ بر ۵۵ میلیارد تومان در هفته دولت آغاز و در بخش‌های حوضه‌های آبخیز استان اجرا می شود و امیدواریم که تا پایان امسال در هفته منابع طبیعی بخشی از این پروژه ها به بهره برداری برسد.  

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان با اشاره به اهمیت تقاضا و مشارکت مردم برای اجرای طرح های آبخیزداری تصریح کرد: پروژه های امسال در شرایطی اجرا می شود که مردم به دلیل جلوگیری از خسارت ناشی از سیل، فرسایش خاک و تغذیه سفره های آب زیرزمینی  متقاضی اجرای پروژه بودند و براساس مطالعاتی که صورت گرفته است، تسهیل گرانی انتخاب می شوند، اهداف پروژه برای مردم و بهره برداران توضیح داده شده، مشارکت بهره برداران درخواست و قرارداد نیز بسته می شود.

اختصاص ۱۲ میلیارد تومان برای کنترل کانون های ریزگرد

شاملی با بیان اینکه امسال اعتبارات صندوق توسعه ملی به صورت نقدی بوده و اوراق خزانه نیست، گفت: حدود ۱۲ میلیارد تومان از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی برای کنترل کانون های ریزگرد و نهال کاری در سال جاری تخصیص داده می شود.

وی اضافه کرد: امسال سهمیه ای نیز برای مالچ پاشی در نظر گرفته شده و با همکاری دانشگاه تهران مطالعات برای اجرای پروژه مالچ پاشی در شهرستان آران و بیدگل انجام شده که به زودی اجرایی می‌شود.

شاملی خاطرنشان کرد: با توجه به میزان تخصیص مالچ از طریق پالایشگاه در حدود ۵۰۰ تا ۸۰۰ هکتار از اراضی تپه های شنی اطراف آران و بیدگل، مالچ پاشی همراه با نهال کاری در راستای کنترل کانون‌های ریزگرد در دستور کار قرار دارد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان با تاکید براینکه الویت نخست ما حفاظت از عرصه‌های طبیعی است، افزود: حدود ۲۳ تیم گشت و مراقبت در سطح استان در عرصه های منابع طبیعی بکار گرفته شدند و به‌رغم اینکه افزایش پوشش گیاهی امسال ۳۰ درصد بیشتر بوده است اما در مجموع شش میلیون و ۳۰۰هزار هکتار مراتع استان، ۴۱ فقره آتش سوزی به مساحت ۱۸۰ هکتار وجودداشته است.

وی با اشاره به اینکه میزان خسارات ناشی از آتش سوزی های امسال هنوز محاسبه نشده است، گفت: امسال آتش سوزی در مراتع نسبت به سال های گذشته ۲۰ درصد افزایش داشته است.

شاملی علت افزایش اتش سوزی های امسال را گرم تر شدن هوا، سهل انگاری گردشگران و دامداران و افزایش ۳۰ درصدی پوشش گیاهی نسبت به سال گذشته عنوان کرد و ادامه داد: تیم های گشت و مراقبت، آتش سوزی ها را به خوبی کنترل کرده است زیرا می توانست رقمی بالاتر این باشد اما آتش سوزی های امسال متوسط بین ۴.۵ هکتاربود که کنترل آتش سوزی انجام شد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان در پاسخ به خبرنگار ایمنا مبنی بر اینکه برای مدیریت سیلاب ها در شرق اصفهان چه پروژه هایی در نظر گرفته شده است، اظهار کرد: حدود دو میلیون و ۷۰۰هزار هکتار مناطق آبخیز استان را مطالعه و مناطق در خطر سیلاب را شناسایی کردیم، براساس سیلاب‌هایی که در بلند مدت اتفاق می افتد حدود ۸۰۰ هزار هکتار عرصه استان نیاز به اجرای عملیات آبخیزداری دارد.

وی با اشاره به خسارات سیل امسال در برخی مناطق استان، افزود: بر اثر سیل برخی پروژه های قدیمی خسارت دیده از جمله در شهرستان کوهپایه که نیاز به بازسازی دارد چند نقطه جدید نیز که خسارت دیده بود امسال درخواست اجرای پروژه آبخیزداری دارند.

شاملی ادامه داد: سال های خشکسالی برخی ها از جمله صنف کشاورزان استان به وجود بندهای آبخیزداری اعتراض می کردند اما در فروردین ماه بر اثر سیل امسال در رودخانه شور همه بندها آبگیری شد و حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعب نیز آب به وزارت نیرو دادیم، در زمان وقوع سیلاب ۱۰۰ مترمکعب بر ثانیه آب جاری شده بود که در شهرها از جمله اصفهان احساس خطر شده بود.

وی گفت: هر کجا که پروژه های آبخیزداری وجود داشت، حداقل خسارت را داشیتم اما جاهایی که بند آبخیزداری نبود به مزارع کشاورزی خساراتی وارد شد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان تصریح کرد: برای کنترل کل سیلاب‌های استان به اعتباری حدود  ۴۰۰ میلیارد تومان نیاز است که امسال ۵۵ میلیارد تومان آن تامین می شود.

مبارزه با موش در ۱۹۰۰ هکتار از اراضی شرق اصفهان

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه این سازمان چه اقداماتی برای پیشگیری از سالک انجام داده است، اظهار کرد: هر کجا که پوشش گیاهی، ضایعات ساختمانی و مانداب‌ها وجود داشته باشد، تعداد موش‌ها افزایش پیدا می کند، در بسیاری مناطق نیز موش وجود دارد اما سالک نیست، با این حال وجود موش در این مسئله تاثیرگذار است. 

وی با اشاره به اینکه وظیفه جنگل کاری در کانوهای بحران فرسایش بادی است، گفت: هرکجا که جنگل کاری می شود جوندگان افزایش می یابند اما اکوسیستم خود را کنترل می کند و به تعادل می رسد، جنگل‌های دست کاشت نباید در فاصله نزدیک روستاها باشد اما متاسفانه زمانی که جنگل کاری را انجام دادیم، توسعه مناطق مسکونی به سمت تاغ‌زارها رفت.

شاملی با بیان اینکه باید در کانون‌های سالک با موش‌ها مبارزه شود، ادامه داد: برای این موضوع در استان اعتباری به منابع طبیعی تخصیص داده نشده و همه در اختیار سازمان بهداشت و درمان است اما از محل اعتبارات ملی، امسال ۱۹۰۰ هکتار برای مبارزه با موش ها در دستور کار داریم که در شهرستان اصفهان و شرق استان اجرا می شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گفت: برای مبارزه با سالک به شهرداری‌های این مناطق اعلام کردیم گونه‌های گیاهی مناسب را جایگزین تاغ‌زارها کنند، ورزنه اعلام امادگی کرده و باید با موش مبارزه شود.

شاملی افزود: مسئولان بهداشت دلایل متعددی برای افزایش موش ها در مناطق شرق اصفهان بیان کردند و نمی توان گفت که فقط تاغ‌زارها دلیل افزایش موش در این مناطق است، کودهای حیوانی و پساب فاضلاب و مانداب‌ها نیز از دیگر عوامل این معضل است.

وی گفت: سال‌های قبل سه تا چهار هزار هکتار مبارزه با موش داشتیم و امسال از محل اعتبار ملی انجام خواهیم داد، جمعیت موش را باید کاهش دهیم زیرا اگر ریشه‌های گیاهان را از بین ببرند پوشش گیاهی مناطق بیابانی که برای جلوگیری از فرسایش بادی ایجادشده، خسارت می بیند.

۸۰ درصد اختلافات با اوقاف برطرف و تعیین تکلیف شد

وی خاطرنشان کرد: همه دهستان‌های کاشان به دلیل اینکه خسارت ها را دیدند و می دانند وجود آبخیزداری سودمند است، تقاضای اجرای پروژه های آبخیزداری دارند، در همین راستا براساس اعتبارات و اولویت ها پروژه ها را در دستور کار قرار دادیم.  

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان در پاسخ به این سوال خبرنگار ایمنا که اراضی مورد اختلاف این سازمان با اوقاف در کدام مناطق استان است؟ گفت: در همه شهرستان های استان اراضی موقوفه داریم، در پلاک های متعدد، مجموع اختلافات ما با اوقاف ۱۲ هزار هکتار بود که حدود ۸۰ درصد این اختلاف برطرف و تعیین تکلیف شد، تا پایان امسال نیز کل اراضی تعیین تکلیف می شود و نقاطی که امامزاده ها نیاز به توسعه داشتند اراضی مورد نیاز را تامین می کنیم.

کد خبر 387257

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.