پایان بی‌نتیجه نشست منامه

کشورهای خاورمیانه امروز شاهد تحولات مختلفی بوده‌اند، پایان کنفرانس منامه برای حل بحران اسرائیل و فلسطین، موضع بی‌سابقه بحرین درباره اسرائیل، حضور محمد بن زاید و پادشاه اردن در مانور "اصول قدرتمند یک" بخشی از تحولات امروز منطقه است.

اهمیت ژئوپلیتیک و موقعیت خاص کشور ایران از منظر هژومونی منطقه‌ای و جهانی، مقوله‌ای حساس و غیرقابل انکار در مناسبات سیاسی و راهبردی نظام بین الملل است. از این رو خبرگزاری ایمنا، به صورت روزانه به انعکاس تحولات منطقه و همسایگان جمهوری اسلامی ایران خواهد پرداخت.

پایان کنفرانس منامه برای حل بحران اسرائیل و فلسطین

 روز گذشته (چهارشنبه) پس از پایان کنفرانس منامه برای حل بحران اسرائیل و فلسطین، جارد کوشنر، داماد و مشاور ارشد دونالد ترامپ در امور خاورمیانه در جمع خبرنگاران ضمن بیان این که «رهبران فلسطینیان نمی‌خواهند به مردمشان کمک کنند»، ادعا کرد: درها به روی فلسطینیان باز است.

کوشنر معتقد است که کنفرانس بحرین چارچوب مناسبی برای برقراری صلح میان اسرائیل و فلسطین فراهم کرده و هر زمان که رهبران فلسطینی اراده کنند، می‌توانند از طرح صلحی که او تهیه کرده، بهره ببرنند.

بر اساس این طرح در ۱۰ سال آینده ۵۰ میلیارد دلار در اختیار فلسطینیان قرار می‌گیرد که قرار است تولید ناخالص داخلی آنها را دو برابر کند.

واشنگتن امیدوار است که مخارج طرح نام‌برده را کشورهای عربی حوزه خلیج فارس تأمین کنند. 

کوشنر که معتقد است، با مشوق‌های اقتصادی می‌توان فلسطینیان را به پای میز مذاکره کشاند، گفته است که طرح خود برای حل مشکلات سیاسی را «در زمان مناسب» معرفی خواهد کرد. در این کنفرانس طرف‌های درگیر در بحران خاورمیانه شرکت نداشتند؛ اسرائیل دعوت نشده بود و فلسطینیان مانند شماری از کشورهای عربی آن را تحریم کردند.

مصر و اردن که با اسرائیل صلح کرده‌اند، در سطح معاون وزیر حضور داشتند. شیخ خالد بن احمد آل خلیفه، وزیر امور خارجه بحرین گفت، این طرح «فرصتی است که نباید از دست داد»!

خبرگزاری رویترز گزارش داد که ریاض هم ضمن حمایت از طرح کوشنر، تاکید کرده است، هر گونه توافق صلح میان اسرائیل و فلسطین باید بر اساس طرحی باشد که کشورهای عربی به رهبری عربستان تهیه می‌کنند.

مقامات سعودی خواستار ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی هستند که پایتخت آن قدس شرقی باشد. کوشنر این خواست عربستان را رد کرده است.

تونی بلر، نخست‌وزیر پیشین انگلیس نیز بر ضرورت ایجاد دو کشور مستقل تاکید کرد و گفت، «حماقت است» اگر کسی فکر کند که اقدامات اقتصادی می‌تواند راه حلی برای مشکلات سیاسی باشد و «بی‌معنی است» اگر کسی بخواهد مشکلات سیاسی را بدون در نظر گرفتن اقتصاد حل کند.

به گزارش دویچه وله، کریستین لاگارد، رئیس صندوق بین‌المللی پول در کنفرانس منامه نسبت به وضعیت بد اقتصادی مناطق فلسطینی هشدار داد و گفت، این وضعیت تنها زمانی بهبود خواهد یافت که رهبران فلسطینی سیاست‌های اقتصادی خود را اصلاح کنند، اسرائیل محاصره مناطق فلسطینی را پایان دهد و جامعه جهانی به کمک ساکنان این مناطق بشتابند.

بسیاری از کارشناسان پیش از آغاز کنفرانس، طرح کوشنر را «اقدامی بی‌نتیجه» اعلام کردند.

ماتیاس شماله، رئیس آنروا در نوار غزه این طرح را «ساده‌لوحانه» خواند. شماله در یک مصاحبه رادیویی گفت: رهبری فلسطینی‌ها به این دلیل که واشنگتن یک‌جانبه در این مورد تصمیم گرفته، احساس می‌کند به عنوان شریکی هم‌سطح با آن رفتار نشده است.

موضع بی‌سابقه بحرین درباره اسرائیل

همزمان با میزبانی منامه از نشست ضدفلسطینی مورد حمایت آمریکا، «خالد بن احمد آل خلیفه» وزیر خارجه بحرین در مصاحبه با چند رسانه صهیونیستی برای اولین بار به صراحت از تصمیم این کشور برای برقراری رابطه با رژیم صهیونیستی سخن گفته است.

وی در گفت‌وگو با پایگاه «تایمز اسرائیل» در مورد رژیم صهیونیستی گفته است: «ما معتقدیم که اسرائیل کشوری است که می‌ماند و ما می‌خواهیم روابط بهتری با آن داشته باشیم. می‌خواهیم با آن صلح کنیم.»

وزیر خارجه بحرین در مصاحبه با کانال ۱۰ تلوزیون رژیم صهیونیستی هم در پاسخ به پرسشی در مورد غیرمعمول بودن مصاحبه یک مقام عرب با رسانه‌های اسرائیلی، می‌گوید: «این اتفاق باید مدت‌ها پیش رخ می‌داد. صحبت کردن با کسانی که با آن‌ها اختلاف دارید، همواره گامی است که نهایتاً به کاهش تنش منجر می‌شود.»

وی افزود: «ما همواره می‌خواستیم مناقشه عربی ـ اسرائیلی یا مناقشه اسرائیلی ـ فلسطینی را حل کنیم… اما ما همواره با افراد مختلف از سرتاسر جهان صحبت کرده‌ایم، جز صحبت مستقیم با افکار عمومی اسرائیل از طریق رسانه‌ها و شبکه‌های تلویزیونی خودشان. فکر می‌کنم این باید مدت‌ها پیش اتفاق می‌افتاد و نمی‌خواستیم الان هم که این نشست مهم را میزبانی می‌کنیم، این فرصت را از دست بدهیم.»

حضور محمد بن زاید و پادشاه اردن در مانور "اصول قدرتمند یک"

شبکه خبری اسکای نیوز عربی اعلام کرد: محمد بن زاید، ولیعهد ابوظبی و فرمانده نیروهای مسلح امارات به همراه عبدالله دوم، پادشاه اردن از محل این تمرینات مشترک بازدید کرده و به شکل خلاصه در جریان تمرینات و عملیات‌های انجام شده از جمله دفاع ساحلی، درگیری در مناطق مسکونی، تیراندازی با انواع سلاح‌های سنگین و نیمه سنگین قرار گرفتند.

همچنین بن زاید و عبدالله دوم در جریان جدیدترین سامانه‌های الکترونیکی استفاده شده در این تمرینات قرار گرفته و از برج مراقبت شاهد بخشی از تمرینات نظامی مشترک نیروهای مسلح دو کشور بودند.

ولیعهد ابوظبی تاکید کرد، همکاری‌های نظامی مستمر میان امارات و اردن در راستای امنیت، صلح و ثبات منطقه بوده و بر تلاش‌ها برای مقابله با خطراتی که به طور کلی امنیت منطقه و به طور خاص امنیت ملی کشورهای عربی را تهدید می‌کنند، تاکید کرد.

بن زاید با اشاره به سابقه همکاری‌های نظامی دو کشور گفت: این تمرینات نظامی در افزایش آمادگی نیروهای مسلح دو کشور و تقویت آنها جهت اجرای ماموریت‌های جنگی مختلف نقش بسزایی دارند.

پادشاه اردن نیز از نیروهای مسلح دو کشور که در این تمرینات شرکت کرده و سطح بالای آمادگی خود را به نمایش گذاشتند، تقدیر و تشکر کرد.

 سوریه در مقابل تجاوزات تروریست‌ها دست بسته نمی‌ماند

خبرگزاری المنار، بشار جعفری، نماینده دائم سوریه در سازمان ملل طی نشست شورای امنیت درباره وضعیت سوریه به گزارش دبیرکل درباره وضعیت انسانی در این کشور اشاره کرد و گفت: این گزارش با اهدافی تنظیم و ارائه شد که ارتباطی به منافع مردم سوریه و یا امنیت و رفاه آنها نداشته و در واقع تکرار ادعاهای برخی کشورهای مخالف سوریه است و آشکارترین دلیل آن هم اینست که مطابق با رویکرد دفتر هماهنگی امور انسانی سازمان ملل بیشتر صفحات این گزارش به صحبت درباره وضعیت ادلب اختصاص یافته‌اند و از زبانی فریبنده و عبارت‌هایی سست و عنوان‌ها و توضیحات مختلفی استفاده شده که به مرحله کنترل این دفتر و برخی نمایندگان آن در راستای خدمت به برنامه‌های کشورهای بانفوذ در شورای امنیت، اهانت به اقدامات دمشق و تمامی اتهامات علیه آن بازمی‌گردد و در واقع اقدام برای دشمنی با آن به جای تلاش برای مشارکت، همکاری و هماهنگی کامل با آن است.

جعفری اظهار کرد: تنظیم کنندگان گزارش‌های سازمان ملل درباره وضعیت سوریه همواره به عبارت‌هایی کوتاه اکتفا کرده و به عناوین کارها اشاره نکرده و نیز از مسؤول دانستن ائتلاف ضد داعش، نیروهای اشغالگر ترکیه‌ای، شبه نظامیان و گروه‌های تروریستی در اقدامات خصمانه، جرایم جنگی و ضد بشری در رقه، هجین، باغوز، دیرالزور، تل رفعت، عفرین، منبج و سایر شهرهای سوریه خودداری کرده و به وضعیت فاجعه بار غیرنظامیان در مناطق تحت کنترل نیروهای آمریکایی همانند دو اردوگاه الرکبان و الهول نیز اشاره‌ای نمی‌کنند.

 معامله قرن سد محکمی علیه ایران است

 جرد کوشنر داماد و مشاور رئیس‌جمهوری آمریکا، در گفتگو با فاکس‌نیوز مدعی شد مردم غزه و کرانه باختری از نزدیک طرح معامله قرن را پیگیری می‌کنند و در باره آن بسیار خوشبین هستند.

وی از پاسخ به این سوال که با کدام یک از مقامات غزه یا کرانه باختری در این باره صحبت کرده امتناع کرد و مدعی شد: نظر هر دو قشر سیاسی و مردم عادی را در این مناطق جویا شده‌ایم.

وی افزود: اطمینان داریم با اصرار به اجرای این طرح می‌توانیم چیزهایی که می‌خواهیم به دست بیاوریم.

کوشنر در پاسخ به اینکه آیا رژیم صهیونیستی را برای وضعیت موجود در غزه مسئول می‌داند یا خیر نیز مدعی شد: فکر می‌کنم در برقراری ارتباط دچار وقفه شده‌ایم. اگر حماس تصمیم به بهبود وضعیت مردم غزه بگیرد؛ آمریکا و اسرائیل و همچنین سازمان ملل هم مشارکت می‌کنند. اما فکر نمی‌کنم در زمان فعلی بتوانید اسرائیل را به دلیل دفاع از خود و شهروندانش سرزنش کنید.

وی در پاسخ به اینکه آیا موفقیت در طرح به حل مسائل با ایران کمکی خواهد کرد یا خیر مدعی شد: فکر می‌کنم این موضوع به ایجاد سد مستحکم‌تری در منطقه مبدل شود و این بدترین کابوس ایران خواهد بود.

کد خبر 380622

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.