صدا و سیما از جامعه پزشکی عذرخواهی کند

رییس انجمن پزشکان عمومی ایران در نامه ای خطاب به رییس صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران اعتراض شدید این انجمن را نسبت به برنامه رسانه ملی در خصوص توزیع داروی متادون در بازار آزاد اعلام و خواستار عذرخواهی رسمی صدا وسیما از جامعه پزشکی شد.

به گزارش ایمنا و به نقل از اداره کل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی، متن نامه عباس کامیابی، رییس انجمن پزشکان عمومی ایران خطاب به علی عسگری، رییس سازمان صدا و سیما به شرح ذیل است:

"متاسفانه در برنامه خبری ۲۰:۳۰ شبکه دو شامگاه ۲۳ اردیبهشت ۹۸ گزارشی درباره توزیع داروی متادون در بازار آزاد منتشر شد که به شکلی غیرحرفه ای و بدون حضور حتی یک کارشناس در زمینه درمان اعتیاد یا مبارزه با مواد مخدر، مراکز درمان سوء مصرف مواد را مبداء توزیع غیرقانونی این دارو معرفی می کرد. علاوه براین، ناآگاهی عوامل تهیه این گزارش در موضوع مورد بحث تا حدی بود که در آن درمان نگهدارنده با داروی متادون معادل با اعتیاد ولی با جایگزینی ماده مورد سوء مصرف قلمداد می شد.

این در حالی است که تهیه کنندگان این گزارش با اندکی جستجو و مشاوره با کارشناسان (وزارت بهداشت، بهزیستی، انجمن های علمی پزشکی، نیروی انتظامی و ...) می توانستند دریابند که :

اولا: همان گونه که بارها توسط صاحب نظران تاکید شده ا ست ، نخستین و مهم ترین نتیجه تخریب رابطه جامعه پزشکی با مردم در پی پخش این گونه برنامه ها ی غیرحرفه ای، غیرکارشناسی و شاید مغرضانه ، آسیب به سلامت مردم است . در این مورد خاص ، تخریب وجهه مراکز درمان سوء مصرف مواد ثمری جز روی گرداندن بیماران مبتلا از مراکز رسمی ، علمی و قانونی درمان و سوق دادن آنان به انواع درمان های غیرعلمی و سودجویانه (ماهواره ای و ...) یا بازگرداندن آنان به دامان مافیای اعتیاد نخواهد داشت.

ثانیا: درمان نگهدارنده با داروهایی آگونیست از جمله متادون، در سراسر دنیا به عنوان یکی از مهم ترین و کاراترین روش های درمان اعتیاد به کار می رود و در کشور ما نیز سال هاست به عنوان یکی از رویکردهای برخورد با معضل اعتیاد و آسیب زدایی از آن ، مورد اجماع تمامی مراجع علمی و قانونی ذی ربط قرار دارد.

ثالثا: با استقرار سامانه اطلاعات درمان سوء مصرف مواد ایران (آیداتیس) و ثبت الکترونیکی دقیق و به روز اطلاعات داروهای ورودی وخروجی به مراکز درمان سوء مصرف مواد، احتمال نشت دارو از این مبداء به حداقل رسیده و در یک گزارش علمی و مستند، با استعلام و مقایسه میزان داروی متادون تولید شده توسط کارخانه های دارویی کشور با میزان متادون توزیعی در مراکز ، می توان به نتایج واقعی تری در مورد این معضل اجتماعی رسید.

انجمن پزشکان عمومی ایران ضمن اعتراض شدید به پخش برنامه مورد اشاره، در درجه نخست خواهان عذرخواهی رسمی صدا و سیما از پزشکان، روانشناسان، پرستاران و سایرکارکنان حدود ۷۰۰۰ مرکز درمان سوء مصرف مواد در سراسر کشور و نیز بیماران تحت پوشش این مراکز است. این انجمن همچنین با اصرار بر تولید برنامه های کارشناسی از جمله برگزاری میزگردهایی با حضور نمایندگان تمامی مراجع قانونی و علمی ذی ربط از جمله وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی، نظام پزشکی ، انجمن های علمی پزشکی و ... آمادگی خود را برای معرفی نمایندگانی برای حضور فعال در این برنامه ها اعلام می دارد."

لزوم بررسی نقاط ضعف سیستم کاهش آسیب

رییس کل نظام پزشکی نیز در نامه ای خطاب به معاون درمان وزارت بهداشت آمادگی این سازمان را جهت مشارکت در بهبود ارائه خدمات مراکز کاهش آسیب سوء مصرف مواد بر پایه دانش به روز اعلام کرد.

در نامه محمدرضا ظفرقندی خطاب به جان بابایی آمده است:" همانگونه که حتماً مطلعید در روزهای اخیر شاهد بیان طرح توزیع داروهای جایگزین مواد مخدر در داروخانه‌های نمونه و نیز پخش گزارش‌های سؤال برانگیز از رسانه ملی در زمینه فعالیت مراکز درمانی سوء مصرف مواد مخدر بوده‌ایم.

اگر چه نمی‌توان مدعی شد که سیستم کاهش آسیب در افراد مصرف‌کننده مواد مخدر در سال‌های اخیر فاقد اشکالات ساختاری و یا اجرایی بوده ولی آنچه در تغییر سیستم یا نقد و آسیب‌شناسی این ساختار باید مورد توجه ویژه قرار گیرد، پایداری و ضرورت ارتقای ارتباط بین پزشک و بیمار و نیز بهره‌گیری از بصیرت، انصاف، عدالت و دانش در ارزیابی و اصلاح ساختار جاری در مراکز درمانی سوء مصرف مواد می‌باشد.

از آنجا که بیش از 7 هزار مرکز درمانی و حدود 10 هزار پزشک و بیش از یک میلیون نفر آسیب دیده و قریب چهار میلیون نفر از افراد خانواده آنها درگیر هر گونه سیاستگذاری جدید و تغییرات احتمالی خواهند شد.

بررسی نقاط ضعف سیستم در فضایی به دور از التهاب و گمانه‌زنی را لازم و ضروی دانسته و آمادگی این سازمان را جهت هر گونه همفکری و مشارکت در بهبود ارائه خدمات مراکز کاهش آسیب سوء مصرف مواد بر پایه دانش به روز و تجارب مفید کسب شده و حسب وظایف قانونی مصرح در بندهای (الف)، (و)، (ز)، (ح)، (ط)، (م) و (ر) ماده 3 قانون سازمان نظام پزشکی مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام اعلام می‌داریم.

امید است با درایت و دوراندیشی آن مقام محترم شاهد بهبود و ارتقا کیفیت ارائه خدمات درمانی در مراکز مورد بحث باشیم."

کد خبر 377183

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.