تحقق مردم سالاری در مدیریت شهری با برنامه جامع شهر اصفهان

معاون شهرسازی و معماری شهردار اصفهان گفت: دستاورد کلیدی رویکرد نوین تهیه برنامه جامع شهر اصفهان، تحقق بیش از پیش اراده شهروندان و مردم‌سالاری در مدیریت شهری است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، سید احمد حسینی‌نیا در نشست معاونان شهرسازی کلانشهرها اظهار کرد: کشور ما بیش از ۵۰ سال از رویکردهای نوین برنامه‌ریزی فاصله داشته و مدت‌ها بود که برنامه‌های شهری آن همچنان بر اساس الگوی منسوخ «طرح جامع» تهیه می‌شد، تا این که از اسفندماه سال ۹۶ تغییر رویه آغاز شد و پنج شهر اصفهان، یزد، کرمان، سنندج و نطنز به عنوان نمونه‌هایی برای آزمودن رویکرد نوین تدوین برنامه‌های جامع شهری در ایران انتخاب شدند که در این میان اصفهان به عنوان نخستین شهر، تدوین برنامه با شیوه جدید را کلید زد.

وی ادامه داد: اعلان عمومی برنامه جامع با رویکرد نوین در اصفهان با همکاری شهرداری، شورای اسلامی شهر اصفهان و اداره کل راه و شهرسازی استان انجام گرفته است.

معاون شهرسازی و معماری شهردار اصفهان افزود: باتوجه به مشکلاتی که در طرح توسعه شهری ایجاد شده بود، از اسفند ۹۶ جلساتی در وزارت راه و شهرسازی برگزار و تئوری را تحت عنوان «آمایش شهری» دنبال کردیم که در نتیجه این جمع‌بندی حاصل شد که طرح جامع اصفهان تحت عنوان «برنامه جامع شهر اصفهان» کلید بخورد.

وی با بیان اینکه برنامه جامع شهر اصفهان صرفاً یک برنامه کالبدی نیست و نگاهی فضایی دارد، به این معنا که تجویزهای این برنامه‌ها افزون بر راهکارهای کالبدی همچون خیابان‌سازی، کاربری‌های شهری، تراکم‌ها و ضوابط ساخت‌وساز، شامل راهکارهای غیر کالبدیِ اقتصادی، اجتماعی و زیست ‌محیطی است و از آنجاکه به فضای چند بعدی می‌پردازد به آن‌ها برنامه‌های فضایی می‌گویند، تصریح کرد: تاکنون ۱۰ جلسه شورای راهبری و ۱۲ جلسه کانونی در خصوص برنامه جامع شهر اصفهان برگزار و براساس اعلام اداره کل راه و شهرسازی، ۱۴ گام برای این برنامه تدوین شده است که «انعقاد قرارداد» به عنوان نخستین گام در مرداد ماه ۹۷ اتفاق افتاده است.

وی ادامه داد: از لحاظ روش‌شناسی تفاوت این برنامه جامع نوین با طرح‌های توسعه شهری سنتی در این است که در مرحله اول، «گزارش تشخیص» نوشته می‌شود؛   «گزارش تشخیص» بر پایه منظور کردن دیدگاه‌ها و منافع گروه‌های ذی‌نفع و ذی نفوذ از راه تشکیل جلسات همگانی، مذاکره، استعلام کتبی از سازمان‌ها و موسسات دولتی و نهادهای مردم نهاد، صنفی و حرفه‌ای است که زیر نظر شورای راهبری و توسط مشاور ما در تنظیم و تدقیق می‌شود، البته این گزارش مبنای تهیه برنامه توسعه شهری است و ورود مفاهیم چشم انداز، اهداف و راهبردهای مرتبط در برنامه از نوآوری‌های برنامه جدید است.   

حسینی‌نیا تصریح کرد: دستاورد کلیدی رویکرد نوین تهیه برنامه جامع شهر اصفهان، تحقق بیش از پیش اراده شهروندان و مردم‌سالاری در مدیریت شهری است که هم از طریق اصلاحات ساختاری به منظور افزایش نقش مدیریت محلی در تصمیم‌گیری‌ها و هم به واسطه به کارگیری مشارکت سهام‌داران یعنی همه افراد و گروه‌هایی که مثبت یا منفی و مستقیم یا غیر مستقیم از برنامه تاثیر می‌پذیرند یا بر آن تاثیر می‌گذارند در فرایند تدوین برنامه حاصل می‌شود.

معاون شهرسازی و معماری شهردار اصفهان گفت: در کنار مسائل مثبتی که در برنامه جامع با رویکرد جدید وجود دارد که به آنها اشاره شد مشکلاتی نیز در فرایند تهیه این برنامه است که نیاز به سیاست گذاری، تصمیم گیری و اقدام ضروری دارد که باید در اسرع وقت انجام بگیرد تا خللی به تهیه برنامه جامع شهر اصفهان وارد نشود.

وی با تاکید بر اینکه در گام هفتم برنامه جامع شهر اصفهان باید دستور کار برای تأیید به شورای عالی معماری و شهرسازی ارسال شود، گفت: برای رسیدن به دستور کار باید طبق قرارداد، مشاور مسائل و مشکلات را احصاء و گزارش تشخیص را ارائه کند، اما متأسفانه این بازه زمانی تا حدی طولانی شده و احساس می‌شود همان پروسه طرحهای توسعه شهری و زمان‌بر بودن آن در برنامه جامع نیز اتفاق می‌افتد.

حسینی‌نیا ادامه داد: با فرض اینکه مسائل و مشکلات توسط مشاور احصاء و به اداره کل راه و شهرسازی اعلام شود، باز هم «دستور کار» بلاتکلیف است و در ابهام به سر می‌برد.

وی تصریح کرد: پس از این مرحله مقرر شده که تهیه طرح‌های توسعه شهری به استان تفویض شود، اماحلقه مفقوده آن این است که ما براساس شرایط قانونی ناچار هستیم براساس قرارداد تیپ ۱۲ مباحث را پیش ببریم از این رو به نظر می‌رسد اگر مسئولان اداره راه و شهرسازی در صدد تحقق موضوع برنامه جامع در اصفهان هستند، باید ضعف‌های قانونی آن را نیز برطرف کرده و چنانچه باید برای طرح، لایحه و اقدامی صورت بگیرد در اسرع زمان برنامه‌ریزی لازم را انجام دهند.

معاون شهرسازی و معماری شهردار اصفهان با بیان اینکه محقق‌شدن و تحقق‌پذیری برنامه جامع شهر اصفهان موضوع بسیار مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد، اظهار کرد: در گزارش تشخیص یکی از مسائل، مشکل آب خواهد بود در واقع باید اندیشید مشاورانی که می‌خواهند در حوزه برنامه جامع شهر اصفهان ورود پیدا کرده و راهکار ارایه کنند با مسأله آب که مسأله‌ای منطقه‌ای بوده و صرفاً خاص یک شهر نیست چگونه مواجه خواهند شد در واقع نگران این موضوع هستیم که در این فرایند با بحث طرح‌های توسعه شهری مواجه نشویم.

وی با ارایه چند پیشنهاد کلیدی در ارتباط با تسهیل در فرایند تهیه طرح‌های توسعه شهری، گفت: اگر شورای عالی شهرسازی و معماری در زمینه تهیه طرح‌های توسعه شهری بر روی کلیات و سیاست‌گذاری‌ها تمرکز داشته باشد و برای اجرای جزئیات به مدیریت محلی یا دولت محلی تفویض اختیار کند به روند پیشرفت اجرای طرح‌ها کمک خواهد کرد.

حسینی‌نیا تاکید کرد: باید شهرداری‌ها در تهیه طرح‌های توسعه شهری سهیم شوند تا از مغایرت‌های روند تهیه طرح‌های توسعه شهری جلوگیری شود.

وی با بیان اینکه باید از پتانسیل موجود در نشست‌های معاونان شهرسازی کلانشهرها در خصوص رفع مسائل مرتبط با طرح‌های توسعه شهری استفاده شود، گفت: اگر رویکرد نوین در برنامهریزی طرح‌های توسعه شهری را مورد دفاع قرار دادیم، باید این فرایند را براساس گام‌های برداشته شده، آسیب‌شناسی کرده و برای رفع مسایل آن چاره‌اندیشی کنیم.

کد خبر 374367

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.