بدهی‌هایی که چوب‌ لای چرخ «نوسازی تاکسی‌های فرسوده» می‌گذارند

با وجود توقف چندماهه روند نوسازی تاکسی‌های فرسوده، به نظر می‌رسد هنوز اقدامی برای به جریان افتادن این طرح صورت نگرفته و انجام آن نیز منوط به رفع مشکلاتی میان شرکت خودروساز و گمرک است.

به گزارش ایمنا، طرح نوسازی تاکسی‌های فرسوده از بهمن‌ماه سال ۱۳۹۴ طی یک همکاری مشترک میان سازمان مدیریت و برنامه، بانک‌های عامل، وزارت کشور و گمرک به مرحله اجرا درآمد. در این طرح مبلغ ۲۰۰ میلیون ریال تسهیلات ارزان قیمت به مالکان تاکسی‌های فرسوده و مبلغ ۵۰ میلیون ریال معادل ارزش ریالی دو گواهی اسقاط توسط گمرک به حساب خودروساز پرداخت می شود. همچنین مبلغ پنج میلیون ریال هم بابت لاشه خودرو به عنوان آورده مالک تاکسی فرسوده لحاظ و به عبارتی جمع آن ۲۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان می‌شود و مابقی وجه را مالک تاکسی فرسوده پرداخت می‌کند که در نهایت به تحویل و جایگزینی خودروی جدید منجر می‌شود.

این طرح که به صورت "کلید به کلید" اجرا می‌شد، سال گذشته در مهرماه به دلیل پرداخت نشدن معوقات ایران خودرو از جانب گمرک برای مدتی متوقف شد به طوری که شرکت خودروساز از صدور پیش فاکتور امتناع و  ادامه طرح را منوط به پرداخت معوقات کرد.

این موضوع واکنش‌هایی از سوی کمرگ را به همراه داشت به طوری که اعلام کردند پنج ماه ابتدایی سال ۹۶ بالغ بر ۴۳۰ میلیارد ریال از تخفیف در نظر گرفته شده توسط خودروسازان برای نوسازی ناوگان عمومی استفاده شده است و خودروسازان همچنان می‌توانند تا پایان سال در زمان واردات قطعات، از این تخفیفات استفاده کنند و هیچ گونه محدودیتی در این خصوص از سوی گمرک وجود ندارد؛ به عبارت دیگر خودروسازان در صورت واردات قطعات، ‌می‌توانند تا پایان سال از مابقی تخفیف درنظر گرفته شده به میزان ۱۳۰۰ میلیارد ریال در این بخش بهره گیرند و هیچ‌گونه محدودیتی در این خصوص وجود ندارد. همچنین تعهد گمرک درخصوص نوسازی ناوگان عمومی، ‌ معطوف به ماده یک و دو قانون توسعه حمل‌ و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت است.

اما طلسم این توقف سرانجام بعد از گذشت یک ماه شکست و در آبان ماه سال ۹۶ صدور پیش فاکتورها توسط شرکت خودروساز آغاز شد و  فرآیند نوسازی تاکسی‌های فرسوده مانند گذشته از سر گرفته شد. با این وجود این روند دوام زیادی نداشت به طوری که بار دیگر در بهمن ماه سال ۹۶ به طور مجدد این طرح متوقف شد، به طوری که مدیرعامل سازمان تاکسیرانی و مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی‌های شهری واکنش‌هایی را نسبت به توقف مجدد این طرح نشان دادند.

مرتضی ضامنی، مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی‌های شهری در خصوص این توقف گفت: علت عدم تناسب اعتبارات و انباشت فرسودگی، نوسازی تاکسی‌های فرسوده را با مشکلاتی روبه‌رو کرده است و این باعث می‌شود که گمرک معوقات خود را به ایران خودرو نپردازد و در نتیجه شرکت خودروساز نیز پیش فاکتور صادر نکند. در حقیقت اعتباری که هرساله در قانون بودجه برای این امر تخصیص داده می شود، پاسخ انباشت فرسودگی را نمی‌دهد.

وی اضافه کرد: با وجود اینکه سازمان برنامه و بودجه قول اعمال تخفیف داده که بدهی‌های قبلی گمرک به ایران خودرو پرداخت شود، اما هنوز تغییری در روند توقف را شاهد نیستیم و به نظر می رسد که شرکت خودروساز باید پیگیری‌ها و مکاتبات لازم را انجام دهد تا این طرح به طور مجدد از سر گرفته شود.

با وجود اینکه نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی به منظور افزایش بهره‌وری این ناوگان و کاهش آلودگی هوا از اهمیت بالایی برخودار بوده و طرح کاهش آلودگی هوا نیز از مسائل مهم و در دستور کار دولت است اما بعضا دیده می‌شود به دلیل وقفه‌ها و پاسکاریهای اداری این روند کند یا متوقف شده و توجه ویژه‌ای به آن نمی شود، حال باید دید تا کی قرار است سایه این وقفه‌ها بر این طرح سنگینی کند؟.

منبع: ایسنا

کد خبر 343967

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.