رضا نجفی: درس‌های فوکوشیما برای ارتقاء ایمنی نیروگاه‌های هسته‌ای

نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با اشاره به حادثه فوکوشیما گفت: امیدواریم درس‌هایی که از حادثه فوکوشیما گرفته شده برای جاهای دیگر استفاده و سطح ایمنی در نیروگاه‌های هسته‌ای بالا برده شود.

به گزارش ایمنا، رضا نجفی با اشاره به گزارش آژانس درباره حادثه‌ هسته‌ای که در نیروگاه فوکوشیما در مارس ۲۰۱۱ که عامل اصلی آن زلزله و سونامی اعلام شد و حدود ۱۵ هزار نفر  کشته، تعدادی مجروح و مفقود و ۱۰۰ هزار نفر از منطقه تخلیه شدند، گفت: بر اساس نتیجه بررسی‌هایی که تا کنون از سوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انجام و در گزارشی مبسوط منتشر شده است به عواملی که موجب بروز چنین حادثه عظیمی شده اشاره کرده است.

وی گفت: از بین این عوامل می‌توان به این مساله اشاره کرد که ژاپنی‌ها از ایمنی هسته‌ای‌ تاسیسات‌شان‌ خیلی اطمینان داشتند به شکلی که باعث شده بعضی چیزها را ندیده بگیرند. مشکل دیگر در تقسیم مسوولیت‌ها بوده به طوری که مشخص نبوده متولی برخی امور چه ارگان و بخشی بوده است و ظاهرا بعد از گزارش آژانس این‌ موارد تا حدودی اصلاح می‌شود. هم‌چنین ضعف در طراحی نیروگاه فوکوشیما از عوامل دیگر وقوع این حادثه هسته‌ای مطرح شده است.

نماینده دائم ایران در آژانس درباره گستردگی این حادثه اظهار کرد: در این‌باره می‌توان اشاره کرد که ژاپنی‌ها آمادگی کامل برای پاسخ به چنین حوادثی را نداشتند مثلا اصلا فکر نمی‌کردند در حادثه‌ای در نیروگاه برق به طور کامل قطع شود و همان‌طور که گزارش‌ها تایید می‌کنند قطع برق یکی از علل بروز حادثه هسته‌ای در فوکوشیما در پی زلزله و سونامی بود و باعث ایجاد ذوب مواد هسته‌ای در قلب نیروگاه و آزاد شدن مواد هسته‌ای شد. هم‌چنین آن‌ها پیش‌بینی نکرده بودند که هم‌زمان چند واحد دچار مشکل شود، شاید اگر تنها یک واحد دچار مشکل شده بود حجم این واقعه به این گستردگی نمی‌شد.

وی تصریح کرد: در هر صورت ژاپنی‌ها برای حادثه هسته‌ای که از یک واقعه طبیعی منشا بگیرد، آمادگی کامل را نداشتند و بعد از این حادثه کشورهای مختلف وارد شدند و کمک کردند و آژانس هم تیم‌های متعددی را اعزام کرد و نتایج بررسی‌ها در گزارش‌های متعدد چاپ شد.

نماینده دائم ایران در آژانس درباره همکاری ایران با ژاپن در رابطه با مسایل هسته‌ای اظهار کرد: با کشورهای مختلف از قبل از برجام همکاری داشتیم و بعد از آن نیز گسترش یافته است، از جمله با کشورهای اروپایی و برخی دیگر. تلاش شده نیروگاه بوشهر در بالاترین سطح ایمنی و استانداردهای بین‌المللی باشد. پروژه‌هایی هم هست در همکاری با آژانس که در دست پیگیری است.

نجفی در عین حال تاکید کرد: با سازنده نیروگاه‌های هسته‌ای ایران که روس‌ها هستند همکاری خوبی داریم و این همکاری‌ها ادامه خواهد یافت.

به گزارش ایمنا، در پی زلزلهٔ ۹ ریشتری و سونامی در ۱۱ مارس ۲۰۱۱ و در اثر از کار افتادن ماشین‌آلات نیروگاه هسته‌ای شماره ۱ فوکوشیما متعلق به شرکت نیروی برق توکیو، نشت مواد رادیواکتیو به وقوع پیوست. متخصصان این حادثه را بعد از حادثه چرنوبیل بزرگ‌ترین فاجعهٔ اتمی می‌دانند و از نظر پیچیدگی آن را در مقام نخست فجایع اتمی جهان قرار می‌دهند؛ چراکه تمام رآکتورهای نیروگاه فوکوشیما در نتیجهٔ این رویداد با مشکل مواجه شد. فعالیت هر شش راکتور این نیروگاه هم‌چنان متوقف است.

با وجود گذشت هشت سال از این حادثه بزرگ هسته‌ای که بعد از چرنویل بزرگ‌ترین و مهم‌ترین حادثه هسته‌ای تاریخ محسوب می‌شود ژاپن با وجود کمک‌های بسیار بین‌المللی به لحاظ فنی و مالی و سیاسی هم‌چنان با این بحران دست و پنجه نرم می‌کند و شاید بتوان گفت بزرگترین مشکل در این صحنه از دست رفتن اعتماد عمومی به انرژی هسته‌ای و مقررات سخت‌گیرانه‌ای باشد که بعد از این حادثه اعمال شده است. مردمی که در این مناطق ساکن بودند هنوز نتوانستند خود را برای بازگشت به خانه‌های خود و سرزمین مادری یا محل سکونت‌شان راضی کنند. علاوه بر این بسیاری معتقدند ژاپن برای عبور از این مرحله دوم بحران فوکوشیما یعنی مدیریت سوخت‌ها و پسماندهای به جامانده از حادثه در سال 2011 به بیش از ده سال و شاید حدود 15 سال زمان نیاز داشته باشند، به این شکل باید گفت که آنها اکنون در میانه راه هستند.

منبع: ایسنا

کد خبر 339231

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.