ایران در جایگاه ۸۹ شاخص رقابت‌پذیری جهان

مجمع جهانی اقتصاد جدیدترین نسخه از گزارش سالانه شاخص رقابت‌پذیری جهانی را منتشر کرد که بر اساس این گزارش ایران با کسب ۵۴.۹ امتیاز از ۱۰۰ امتیاز در رتبه ۸۹ جهان قرار گرفت.

به گزارش ایمنا، بر اساس گزارش سالانه شاخص رقابت‌پذیری جهانی که با لحاظ کردن ۴ زیرشاخص و ۱۲ رکن تنظیم شده و اطلاعات ۱۴۰ کشور جهان در آن برای رتبه‌بندی مورد بررسی قرار گرفت، ایران توانست ۵۴.۹ امتیاز از ۱۰۰ امتیاز ممکن را کسب  کند، این در حالی است که در گزارش سال گذشته که با فرمتی متفاوت تنظیم شده بود، ایران با کسب ۴.۳ از ۷ امتیاز ممکن، رتبه ۶۹ جهان را به خود اختصاص داده بود. البته مجمع جهانی اقتصاد رتبه‌بندی سال گذشته را نیز بر اساس معیارهای جدید تغییر داده است که این مسئله باعث تغییر رتبه سال گذشته ایران از ۶۹ به ۸۸ شده است.

جایگاه منطقه‌ای ایران در رتبه‌بندی جدید شاخص رقابت‌پذیری جهانی به مانند سال‌های گذشته همچنان نازل است به‌طوری که در بین کشورهای مورد بررسی در خاورمیانه و شمال آفریقا تنها سه کشور الجزایر، مصر و یمن در جایگاهی پایین‌تر از ایران قرار گرفته‌اند.

ایران در اغلب ارکان دوازده‌گانه شاخص رقابت‌پذیری جهانی امتیاز پایینی کسب نموده و به تبع آن رتبه‌ای نه چندان مناسب را به خود اختصاص داده است. بدترین عملکرد ایران در دو رکن بازار کالا و بازار کار بوده است، به‌طوری که ایران با کسب امتیاز ۴۲.۰ در رکن بازار کالا و ۴۳.۱ در رکن بازار کار، در بین پنج کشور قعرنشین جهان (۱۴۰ کشور مورد بررسی) جای گرفته است. بهترین عملکرد ایران نیز در دو رکن اندازه بازار و قابلیت نوآوری بوده است.

در گزارش جدید مجمع جهانی اقتصاد، کشورهای آمریکا، سنگاپور، آلمان و سوئیس بدون هیچ‌گونه تغییری نسبت به سال گذشته، رتبه‌های اول تا چهارم را در شاخص رقابت‌پذیری جهانی به خود اختصاص داده‌اند. کشورهای ژاپن، هلند، هنگ‌کنگ، انگلیس، سوئد و دانمارک نیز در رتبه‌های پنجم تا دهم جای گرفته‌اند.

به گزارش خبرنگار ایمنا در منابع مختلف آمده است که شاخص رقابت پذیری جهانی که هر ساله توسط مجمع جهانی اقتصاد برای اغلب کشورهای جهان محاسبه و گزارش آن منتشر می شود، شاخص مهمی است؛ زیرا رقابت حرف نخست اقتصاد امروز جهانی است و از کوران رقابت است که منفعت خریداران و سود شرکت‌ها حداکثر می‌شود.

بر خلاف بسیاری از متغیرهای مهم اقتصادی مانند نرخ تورم و نرخ بیکاری که برای انتشار آن داده‌های صریح وجود دارد، رقابت‌پذیری متغیری است که برای محاسبه‌ آن باید از روش‌های غیرمستقیم و ضمنی بهره‌ جست؛ یعنی این شاخص ترکیبی است از ۱۲ رکن که هر یک از ارکان بین ۴ تا ۲۱ متغیر دارند؛ بنابراین آنچه به‌عنوان شاخص رقابت‌پذیری جهانی (GCI) منتشر می‌شود دربرگیرنده ۱۱۴ متغیر در مورد هر کشور است که به جزئیات اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی پرداخته و برآیند آن منجر به GCI می‌شود.

گزارش امسال GCI شامل ۱۴۰کشور است که رتبه آخر متعلق به کشور گینه است. از کشورهای همسایه، بهترین رتبه مربوط به قطر با رتبه ۱۴ است

رقابت‌پذیری به معنای توانایی و عملکرد یک شرکت، یک بخش اقتصادی یا یک کشور در فروش و عرضه کالا و خدمات در یک بازار در مقایسه با دیگر شرکت‌ها، زیر بخش‌ها، و کشورهای حاضر در همان بازار است.

مجمع جهانی اقتصاد (World Economic Forum ) یکی از سازمان‌های بزرگ اقتصادی سوئیس است. این سازمان سالانه بیشتر از ۸۰ میلیون دلار درآمد دارد و برای بیش از ۲۰۰ نفر فرصت شغلی ایجاد کرده‌است.

منبع: ایبِنا

کد خبر 356404

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.