ضرورت استفاده از تکنولوژی‌های روز دنیا برای توسعه فضای سبز شهری

رییس شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه سالانه برای نگهداری فضای سبز شهری حداقل ۲۰ درصد به هزینه‌ها اضافه می‌شود، گفت: برای ایجاد فضای سبز شهری باید از تکنولوژی‌های روز دنیا هم در راستای ارتقای سطح کیفی و هم به منظور کاهش هزینه‌های نگهداری، استفاده کرد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، فتح‌الله معین صبح امروز دوشنبه- در کنگره تکنولوژی های نوین در فضای سبز شهری که در اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: امروزه پارک‌ها و فضای سبز جزو جدانشدنی شهرسازی و نیازهای اولیه زندگی شهری است. طی یکی، دو دهه گذشته وضعیت سکونت شهروندان در همه کشورها تغییرات اساسی را به خود دیده است.

وی ادامه داد: شهرنشینی در همه کشورها به خصوص در کشورهای در حال توسعه رشد فزاینده‌ ای با نرخ بالا را تجربه کرده است. در سال‌های نخست پیروزی انقلاب اسلامی، میزان جمعیت روستایی کشورمان از جمعیت شهری بیشتر بوده است اما امروزه در کشورمان جمعیت شهرنشینی رقمی نزدیک به ۷۵ تا ۸۰ درصد جمعیت موجود در کشور را به خود اختصاص داده که این وضعیت را در بسیاری از کشورهای دیگر و کشورهای پیشرفته نیز شاهد هستیم.

معین افزود: در گزارشی که چندی پیش از تلویزیون پخش شد، دولت فرانسه برای بازگرداندن زندگی در روستاهایی که خالی از سکنه بود، طرحی گذاشت که در آن به افرادی که حاضر به زندگی در این روستاها شوند یارانه تعلق می‌گیرد.

رییس شورای اسلامی شهر اصفهان تصریح کرد: در جاهای مختلف و حتی جاهایی که تغییر محل سکونت از مسایل و ملزومات ویژه و مخصوص به‌خود برخوردار است، جابه‌جایی جمعیتی را شاهد هستیم مثل چین که جابه‌جایی جمعیت به شدت تحت کنترل است. اما نیازهای زندگی امروزی، سبک زندگی و پیشرفت تکنولوژی این مسئله را الزاماً به جوامع انسانی تحمیل کرده است و اینکه در آینده این تغییر و تحول را ما نیز شاهد باشیم، بحث دیگری است.

وی خاطرنشان کرد: جمعیتی که در شهرها به وجود آمده تراکم‌های زیادی را نیز به دنبال داشته است. متأسفانه بخش زیادی از تراکم در کلانشهرها متعلق به کشورهای در حال توسعه است. جمعیت شهری کلانشهرهایی مثل تهران، مشهد، اصفهان، تبریز و شیراز یا پایتخت‌های سایر کشورهای آسیایی مثل پکن، دهلی نو و کشورهای آفریقایی مثل قاهره و ... در حال انفجار است.

معین گفت: رشد جمعیت شهری نیازها و ضرورت‌های خود را نیز به دنبال دارد. با افزایش جمعیت، بالاجبار تراکم جمعیت در واحد سطح نیز زیاد می‌شود به این معنا که مجبور هستیم جمعیت را متراکم کنیم تا از سطح اشغال شهرها کم کنیم و در میزان خدماتی که به آن‌ها ارائه می‌دهیم صرفه‌جویی کنیم. هر چه تراکم واحد سطح در شهرها بیشتر باشد هزینه‌های نگهداری شهر کمتر خواهد بود البته اضافه کردن تراکم نیز مسائل و مشکلات دیگری را هم به دنبال خواهد داشت. از نخستین آثار افزایش تراکم، کوچک شدن مساحت واحدهای مسکونی است.

رییس شورای اسلامی شهر اصفهان گفت: امروزه سطح فضای سبز جزو یکی از شاخص‌هایی است که برای مناسب بودن شهرهای محل زندگی تعریف می‌کنیم. فضای سبز را از دو جهت مورد توجه قرار می‌دهیم. یکی تأثیرات اکولوژیکی و اقلیمی فضای سبز شهری که در محدوده شهر باقی می‌گذارد و به طور قطع با هیچ چیز جبران شدنی نیست و جایگزین ندارد و دیگری فضای سبز تفرجگاهی به‌ غیر از فضای سبزی است که ما به‌عنوان یکی از شرایط محیط زیستی به آن توجه می‌کنیم.

وی اضافه کرد: با وضعیتی که در همه کلانشهرها با آن روبه‌رو هستیم فضای سبز تفرجگاهی جزو مواردی است که خود را به مدیران شهری تحمیل کرده است. به این معنا که فضای سبز تفرجگاهی جزو ضرورت‌هایی است که مدیریت و برنامه‌ریزان شهری مجبور هستند به آن توجه کنند چرا که انسان‌ها نیازهای مختلفی از جمله نیاز به آرامش در شرایط مطلوب دارند.

معین تصریح کرد: انسان جزیی از مجموعه‌های طبیعت است و نیاز به طبیعت و آثار طبیعی در وجود همه انسان‌ها وجود دارد. امروزه به دنبال توسعه فضای سبز تفرجگاهی در شهرها هستیم که این موضوع با توجه به پیشینه فرهنگی و سبک زندگی مردم آثار مختلفی دارد. به همین دلیل مجموعه پارک‌ها به خصوص فضای سبز تفرجگاهی جزو ضرورت‌های مدیریت و برنامه‌ریزی شهری امروز است.

نسل امروزی از طبیعت فاصله گرفته است

رییس شورای اسلامی شهر اصفهان اظهار کرد: مبحث قابل طرح در دنیا این است که زندگی شهری که به ضرورت وجود پارک‌ها برمی‌گردد، فاصله گرفتن نسل امروزی از  طبیعت خدادادی است. در بسیاری از کشورهای در حال توسعه مدرسه طبیعت برای دانش‌آموزان پیش دبستانی و دبستانی تعریف شده است تا زمانی را در شرایط طبیعی بگذرانند و با طبیعت خدادادی آشنا شوند. به‌طور مثال در اکثر شهرهای پر جمعیت چین امکانات اقامتی ویژه‌ای برای دانش‌آموزان دبستانی و پیش‌دبستانی فراهم کرده‌اند که این دانش‌آموزان یکی، دو روز را در فضای طبیعت به سر ببرند.

وی اضافه کرد: در شهر اصفهان نیز دو، سه مدرسه طبیعی برای کودکان مهدکودک و پیش‌دبستانی تأسیس شده است. یکی از این مدارس با همکاری دانشگاه صنعتی تاسیس شده تا از مزرعه آموزشی دانشکده کشاورزی که در نزدیکی فولادشهر است برای استفاده کودکان فراهم کرده‌اند. تمامی این اتفاقات به دلیل رشد شهرنشینی، ضرورت‌های آن و فاصله اجباری شهرنشینان از محیط طبیعی است به همین دلیل توجه به پارک و فضای سبز جزو الزامات قطعی و غیرقابل تبدیل در شهرها است.

معین گفت: امروزه یکی از مسایلی که در دنیا بر روی آن مانور داده می‌شود طراحی خوب فضای سبز، پارک‌ها و اِلمان‌های شهری است که با طبیعت در ارتباط است. در شهر اصفهان نیز بخش زیادی از اعتبارات شهرداری صرف دو کار اساسی توسعه و نگهداری فضای سبز و نظافت و خدمات شهری مربوط به تمیز نگاه داشتن شهر از جمله حمل زباله، دفن زباله و نظافت معابر می‌شود که بیشترین هزینه‌های شهری را برای ما در بر دارد.

 رییس شورای اسلامی شهر اصفهان گفت: هر روز برای نظافت معابر و نگهداری فضاهای سبز شهر اصفهان بیش از یک و نیم میلیارد تومان هزینه می‌شود. توسعه فضای سبز بحث دیگری است که هزینه‌های زیادی را به خود اختصاص می‌دهد.

وی تصریح کرد: بر اساس قوانین موجود زمین‌هایی که داخل شهر برای توسعه فضای سبز به آن نیاز داریم را به نرخ روز خریداری می‌کنیم و برخی از این فضاهای سبز که در برخی از مناطق شهر اصفهان ایجاد شده مثل فضاهای سبز منطقه یک که منطقه مرکزی شهر اصفهان است و از پارک و فضای سبز کمتری نسبت به دیگر مناطق برخوردار است و گاهی برای هر مترمربع زمین سه میلیون تومان به مالک پرداخت کرده‌ایم. ضمن اینکه پارک‌های پراکنده هزینه‌های نگهداری بالایی نیز دارد.

معین ادامه داد: برای ایجاد فضای سبز شهری باید از تکنولوژی‌های روز دنیا هم به جهت ارتقای سطح کیفی و هم به منظور کاهش هزینه‌های نگهداری، استفاده کرد. مشکلات تأمین آب فضای سبز که در بسیاری از شهرهای دنیا با آن مواجه هستیم، تغییر اقلیم و اشکالاتی که در تأمین آب مورد نیاز فضای سبز شهری ایجاد شده است می‌تواند در اصفهان به عنوان نخستین عامل محدودکننده استفاده از فضاهای سبز مطرح باشد که در این جهت برگزاری جلسات، همایش‌ها و هم‌اندیشی‌هایی مثل کنگره امروز بسیار کارساز است.

رییس شورای اسلامی شهر اصفهان افزود: استفاده از تکنولوژی روز برای نگهداری و توسعه فضای سبز شهری جزو نیازهایی است که الزاما و اجباراً باید به سراغ آن برویم. سالانه برای نگهداری فضای سبز شهری حداقل ۲۰ درصد به هزینه‌ها اضافه می‌شود که امکان تأمین آن نیست مگر اینکه ما به فکر راه‌های جدید و علمی باشیم. قدر جلسات این چنینی را باید بدانیم چراکه کمکی به زندگی مناسب‌تر و مطلوب‌تر همه شهروندان و خدمتی به جامعه بشری و نسل آینده است. 

کد خبر 334738

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.